Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dunajská Streda má za rekordne krátky čas nový štadión

Hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda už neprivítajú súperov v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži na detašovanej domácej pôde v NTC SFZ v Senci, ale na novom vlastnom štadióne.

16.11.2016 17:40 , aktualizované: 18:30
dac aréna, oszkár világi, dunajská streda, Foto: ,
Majiteľ futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oszkár Világi pri predstavovaní nového štadióna.
debata (6)

Ten ponesie od sezóny 2017/2018 názov MOL Aréna. Už v sobotu 19. novembra nastúpia „žlto-modrí“ vo svojom novom stánku proti úradujúcemu majstrovi AS Trenčín v rámci 16. kola Fortuna ligy, začiatok duelu je o 17.00 h.

Klub zo Žitného ostrova na stredajšej tlačovej konferencii (TK) predstavil verejnosti nový štadión a vybudovanú Akadémiu, v ktorej sa takisto skončila prvá fáza výstavby. Na TK vystúpili majiteľ klubu Oszkár Világi, podpredseda predstavenstva akciovej spoločnosti DAC Aréna a riaditeľ skupiny MOL pre obchodný rozvoj György Bacsa, hlavný architekt štadióna Csaba Ambrus zo spoločnosti ADIF, ako aj Alexander Gyurkovics, konateľ spoločnosti AVA Stav, ktorá realizovala stavbu realizovala. „Prvá etapa výstavby nášho nového štadióna sa uskutočnila za rekordný čas – päť mesiacov. Prevzatie stavby do užívania naším klubom znamená významný krok v dejinách dunajskostredského futbalu,“ povedal majiteľ FC DAC 1904 Oszkár Világi, citovala ho oficiálna internetová stránka klubu.

Nový štadión v Dunajskej Strede Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Nový štadión v Dunajskej Strede.

V stredu odovzdali do užívania dve nové tribúny DAC Arény (C+B) s kapacitou 6839 miest, výstavba trvala od júna do novembra 2016. Spomenutá C-tribúna (severná strana) disponuje 4075 miestami, B-tribúna (východná strana) má 2610 a BC (roh) 154 miest. „Hlavným investorom výstavby je DAC Aréna a.s., projektantom Adif s.r.o, a hlavným zhotoviteľom AVA-stav s.r.o. Ihrisko bolo oproti pôvodnému stavu otočené o 90 stupňov. V ukončenej prvej etape sa preinvestovalo 11 miliónov eur. Od sezóny 2017/2018 ponesie štadión názov MOL Aréna, Akadémia bude takisto ‚prekrstená‘ na MOL Akadémia,“ informuje ďalej dunajskostredský klubový web.

Pokiaľ ide o Akadémiu FC DAC 1904, po ukončení 1. etapy výstavby majú družstvá DAC k dispozícii 6 ihrísk, z toho dve s umelým a štyri s prírodným trávnikom. Do užívania sa odovzdali aj šatne a technické zázemie. Celková realizovaná plocha ku dňu 16. novembra 2016 je približne 6 hektárov, doterajšie náklady výstavby Akadémie dosiahli 4,5 milióna eur (cena bez pozemku). „V priestoroch Akadémie FC DAC na Viedenskej ceste v Dunajskej Strede v budúcnosti pribudne ďalších päť futbalových ihrísk a hlavná budova s tribúnou. Začiatok výstavby hlavnej budovy s celkovou zastavanou plochou 1500 metrov štvorcových je plánovaný na jar 2017. Po ukončení celej investície v roku 2018 Akadémia poskytne možnosť prípravy všetkým tímom nášho klubu, a to spolu na 11 ihriskách rozmerov FIFA, z toho na troch s umelým povrchom. Celkové plánované náklady na výstavbu DAC Akadémie predstavujú 9,3 milióna eur,“ uvádza web fcdac.sk.

Nový štadión v Dunajskej Strede. Foto: SITA, Martin Havran
DAC Aréna Nový štadión v Dunajskej Strede.

Spomenutý portál tiež informuje, že v novembri 2016 sa začne výstavba hlavnej A-tribúny s celkovým zázemím, šatňami, priestormi pre médiá, televízie a VIP vrátane skyboxov. Plánovaný termín ukončenia hlavnej budovy je júl budúceho roka. Záverečná etapa sa začne búraním starej hlavnej tribúny, pričom na jej mieste vyrastie posledná, štvrtá časť DAC Arény (D-tribúna), s predpokladaným ukončením koncom roka 2017.

Spomenutý projekt v Dunajskej Strede sa financoval cez úver, vlastné zdroje, vstup finančného investora a sumou 2,4 milóna eur prispel štát – na základe projektu Slovenského futbalového zväzu (SFZ). „DAC Aréna bude po dokončení vyhovovať predpisom Európskej futbalovej únie (UEFA) pre štadióny štvrtej kategórie. Znamená to, že sa na novom štadióne budú môcť organizovať medzinárodné aj reprezentačné stretnutia. Celková kapacita po dokončení bude približne 13 000 miest. Celkové náklady na výstavbu dosiahnu 22 miliónov eur,“ dopĺňa informácie na oficiálnej internetovej stránke dunajskostred­ského klubu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Streda #DAC Dunajská Streda #Oszkár Világi