Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ligu čakajú ťažké časy. Osobnosti by mohla nahradiť dravosť

Najvyššiu futbalovú súťaž čakajú zložité časy. Už dlhšie jej chýbajú osobnosti, hráči, ktorí by lákali do hľadísk viac divákov. V lete aj z tých málo, ktoré mala, aspoň v skromnejších slovenských a klubových podmienkach, mnohé odišli.

16.07.2016 08:24
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V 24. ročníku, ktorý sa začne dnes troma zápasmi, už fanúšikovia neuvidia v lige Vitteka, Milinkoviča ani Priskina, Depetrisa ani Ježa, Jakubka ani Zošáka. Súťaž už opustil najúspešnejší strelec uplynulého ročníka Van Kessel. Mimochodom, zo siedmich najlepších strelcov zostal v myjavskom kádri Sládek a v trenčianskom Bero, ktorý sa stal aj najlepším hráčom ligy, hoci ten je už jednou nohou takisto na ceste do zahraničia.

V lige sa už neobjaví ani najväčší talent, ktorý pôsobil aktuálne v slovenskom ligovom futbale, László Bénes, za ktorého bundesligový tím Borussia Mönchengladbach neváhala vysoliť vyše päť miliónov eur, hoci ide len o osemnásťročné ucho. Mimochodom, veľkoklub Fenerbahce zaplatil za kapitána reprezentácie Škrtela po vyše ôsmich rokoch v Liverpoole len o milión a pol viac…

Vo viacerých kádroch nastali mnohé zmeny a tréneri žiadajú o trpezlivosť, aby sa ich tímy zohrali a našli svoju hernú tvár. Do klubov prišlo veľa legionárov a menej známych hráčov. Lige by mohla v tejto situácii pomôcť väčšia dravosť a ambicióznosť mladších hráčov, ale tá sa zatiaľ príliš neprejavovala. Súťaži už dlhšie chýbajú vyššie obrátky, pohyb, tempo, nasadenie, to sú vlastnosti, ktoré ju, mužstvá i hráčov limitujú a bránia im, aby sa výraznejšie presadili v konkurencii lepších v Európe.

Viaceré mužstvá majú na prahu sezóny vysoké ambície, ktoré sa však v jej priebehu potom nenapĺňajú. Ciele plní AS Trenčín, ktorý dva roky po sebe nenašiel doma rovnocennú konkurenciu a získalo double, titul i pohár. Pokúsi sa o hetrik, hoci aj tentoraz uvoľnil viaceré opory a zatiaľ ešte nenašiel za ne plnohodnotnú náhradu a postupne káder dopĺňa.

„Tento rok to bude zasa o niečo náročnejšie, budeme pre všetkých vážnym súperom, zlepšuje sa aj naša konkurencia,“ vyhlásil generálny manažér AS Richard Rybníček.

Hlavným súperom obhajcu by mal byť bratislavský Slovan, ktorý však už dlhší čas neplní očakávania veľkého favorita. "Ciele sú úplne jasné – získať double. Hlavným je víťazstvo v lige, no veľkú prestíž má pre nás aj zisk pohára. Aj úspech na európskej scéne by bol pekným bonusom, prioritne však chceme vyhrať domáce súťaže,“ vyhlásil pred novou sezónou viceprezident ŠK Slovan Ivan Kmotrík ml.

Čaká sa, že po výpadku v minulom ročníku zaberie aj žilinský MŠK. Patrí medzi málo tímov z prvej polovici tabuľky, ktorý tentoraz udržal káder pokope a ešte ho aj posilnil. Mužstvo absolvovalo najpokojnejšiu letnú prípravu za posledné roky, pôsobí teraz vyrovnaným a konsolidovaným dojmom a malo by sa to prejaviť konečne aj v hre a výsledkoch.

Niektoré tímy a ich priaznivci budú musieť pretrpieť ešte úpravy na svojich štadiónoch, i výstavbu a rekonštrukciu stánkov. Z tohto dôvodu bude dunajskostredský klub doma v Senci a nováčik z Prešova v Poprade. Majster z Trenčína už domáce prostredie stratil v európskych pohároch a hrozí mu, že môže oň prísť aj v lige. V tomto procese však vidieť svetlo na konci tunela a o dva-tri roky by mohli byť podmienky na slovenských štadiónoch kultúrnejšie a komfortnejšie.

debata chyba