Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Ševela: Na zápasy Ligy majstrov pôjdeme aj s Berom

Na vyhlásení výsledkov futbalovej ankety Únie ligových klubov sa cítil príjemne. Vo všetkých kategóriách brali prvé miesta jeho zverenci. A trenčiansky kouč Martin Ševela (40) sa stal najlepším trénerom uplynulého ročníka najvyššej súťaže.

07.07.2016 13:00
debata
zväčšiť Tréner AS Trenčín Martin Ševela. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Martin Ševela Tréner AS Trenčín Martin Ševela.

Trenčianski futbalisti ovládli všetky kategórie ankety. Ako ste vnímali túto ich suverenitu?
Som šťastný a nehneval by som sa, keby sa to stalo tradíciou… Výsledky majú logiku, vybojovali sme titul i Slovenský pohár, máme najúspešnejšieho strelca súťaže. Podstatné však je, že všetky tieto fakty naznačujú, že v Trenčíne futbal robíme dobre a pokúsime sa, aby sme po tejto ceste pokračovali aj ďalej.

Najlepšia jedenástka sa skoro celá vymenila, aj trenčianska zostava je zväčša nová. Čomu to pripisujete?
Som rád, že sme vytiahli opäť aj nových hráčov, že Martin Šulek sa stal objavom sezóny, že Matúš Bero, hoci má len dvadsať, je najlepším hráčom súťaže. Podľa mňa je dobré, že nastali zmeny a vyskočili zasa iní hráči. Je to aj tým, že ak sa v súťaži objaví kvalita, prejavujú o ňu záujem aj zahraničné kluby. Najlepšia jedenástka, ktorú ocenili odborníci, si túto poctu zaslúžila.

Dobré výsledky v ankete sú príjemnou časťou predsezónnych dní. Trenčín však čaká aj druhý štart v predkole Ligy majstrov, príprava naň vrcholí. Ako ste s ňou spokojný?
Je to pre nás jedna z kľúčových úloh. Chceme sa v Lige majstrov dostať čo najďalej. Sme o rok skúsenejší a dúfam, že aj múdrejší a futbalovo silnejší. Ako to u nás býva, niektorí hráči odišli a musíme ich nahradiť. Chceme byť úspešní v lige, ale prioritou zostáva európska súťaž.

Súperom AS bude slovinský majster Olimpija Ľubľana. Videli ste jeho zápasy?
Osobne som nebol ani na jednom, ale videl som, samozrejme, viacero jeho stretnutí. Máme dosť informácií.
Ako ho hodnotíte?
Je to mužstvo, ktoré predstavuje typický balkánsky futbal. Jeho hráči sú rýchli i agresívni. Posilnilo sa v lete o útočníka – strelca z belgickej ligy a získali aj ďalšieho reprezentanta Slovinska. Ani Ľubľana nenecháva nič na náhodu a urobí určite všetko pre to, aby postúpila ďalej.

Ako ste prijali žreb?
Mohli sme z koša dostať aj ľahšieho súpera, ale toto nebolo v našich rukách, vyberať sme si nemohli. Nám neostáva nič iné, len aby sme sa dobre pripravili a urobili maximum pre postup. Budeme určite potrebovať aj trochu šťastia. Dôležité bude, aby boli hráči zdraví a ukázali v najbližších dňoch optimálnu formu.

Pred rokom vypadlo vaše mužstvo so Steauou Bukurešť. Keď porovnávate Ľubľanu s rumunským majstrom, čo vám vychádza? Ktorý z týchto súperov vám viac sedí?
To sa ukáže na ihrisku. Z toho, čo som videl, boli Rumuni možno futbalovo o niečo na vyššej úrovni. Najmä v zápase v Žiline sme však boli proti tomuto súperovi zbytočne ustráchaní, mali sme prehnaný rešpekt. V odvete hráči ukázali, že pred nijakým súperom nemusia mať strach. To sa potvrdilo, lebo sme v Bukurešti vyhrali, ale chýbal nám jeden gól, aby sme išli ďalej.

Otvorenou otázkou zostalo zotrvanie či odchod Matúša Bera. Ako vidíte tento problém vy?
Samozrejme, ja ako tréner by som prijal, keby Matúš zostal v našom mužstve. Pomohol by nám nielen v lige, ale najmä v pohári.

Ako môže ovplyvniť túto situáciu tréner?
Je to najmä v rukách manažéra a tiež na Matúšovi, ako sa rozhodne. Aká bude realita, ukážu najbližšie dni. Má do toho čo povedať aj klub, budeme si musieť ešte všetci spolu sadnúť a prijať riešenie, ktoré bude optimálne pre hráča i klub.

Vydrží v Trenčíne ešte najbližšie týždne a pomôže vám v Lige majstrov proti slovinskému súperovi?
Práve končíme sústredenie v Rakúsku a Bero je tu s nami. Pripravuje sa stále s mužstvom. Pokiaľ je Bero v tíme, počítam s ním. Ak by sa však objavila nejaká extrémna ponuka a nový klub by si ho vyžiadal okamžite, budem mať ruky asi zviazané. Myslím si však, že na Ligu majstrov u nás zostane. Bol tu aj Madu, ale ten musel odcestovať do Nigérie, mal nejaké problémy s vízami. Jeho prípadný štart v najbližšom, stredajšom stretnutí s Ľubľanou je preto otvorený.

Aké zmeny v kádri ešte očakávate?
O našich hráčov je záujem a čo sa týka odchodov, bude to ešte závisieť od výšky finančnej ponuky. Potešilo by ma, keby sme sa ešte posilnili. Na poste stredového hráča a tiež do obrany, najmä na jej kraj, chcem skvalitniť tieto posty. O tomto všetkom rokujeme. Podľa informácií, ktoré mám z vedenia klubu, mali by prísť minimálne ešte dvaja hráči.

Vrcholia majstrovstvá Európy. Našli ste si čas na sledovanie zápasov?
Samozrejme, ak sme nemali práve tréning alebo nejaký zápas, sledoval som všetky stretnutia. Mojim favoritom boli Španieli, ale tí už vypadli. Pravá časť pavúka bola extrémne silná. Do druhej polovice sa dostali aj papierovo slabšie mužstvá. Myslím si, že v semifinálovom súboji Francúzov a Nemcov, francúzsky tím nezvládne veľký tlak, ktorý naň domáci fanúšikovia a médiá vyvíjajú. Do finále postúpi nemecký výber a získa aj titul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Martin Ševela