Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sú majstri, ale nedostávajú najviac, tvrdí tréner Ševela

Vlani priviedol futbalistov AS Trenčín k historickému double a teraz k jeho obhajobe. Martin Ševela (40) patrí k novej, progresívnej trénerskej generácii.

11.05.2016 08:00
Martin Ševela Foto: ,
Tréner AS Trenčín Martin Ševela.
debata

V krátkom čase sa zaradil medzi najúspešnejších ligových trénerov v histórii samostatnej slovenskej ligy.

Už ste dooslavovali druhý titul?
Hráčom som dal ešte v pondelok voľno a aj v utorok trénovali len tí, ktorí neboli v poslednom období príliš vyťažení. Časť z nich pôjde v stredu hrať za Nemšovú, časť za dorast.

Koľko dovolíte hráčom pri takejto príležitosti?
V nedeľu sme oslavovali spolu v meste. Pohár šampanského patrí k tomu, nemám s tým problém. Na ďalšie dva dni majú voľno, je to v ich réžii. Sú všetci dospelí a profesionáli, takže verím, že v stredu ráno prídu na tréning pripravení, pretože sa musíme ešte nachystať na posledné dva zápasy sezóny.

Čo si môžu dovoliť cez rok? Bazírujete na niektorých veciach, čo sa týka životosprávy?
Pravidlá sú dané. Napríklad sme si stanovili, že do jedenástej večer musia byť všetci doma. Životospráva je dôležitá a spánok najlepšia regenerácia. Keď sú oslavy, niektoré veci sa dajú akceptovať, ale v sezóne je alkohol zakázaný.

Aj hráčov kontrolujete?
Nie, policajt nie som. Nechodím po meste a nesledujem, či niekde vysedávajú. Trenčín je natoľko malý, že sa tu nič neutají.

Aký vzťah s hráčmi preferujete?
Máme nastavené pravidlá a teší ma, ak ich chalani rešpektujú. Považujem sa za demokratického trénera, rád si vypočujem aj názor hráčov, najmä starších a skúsenejších a hľadám spoločnú reč. Nestaviam sa do pozície autoritatívneho šéfa. Ešte nedávno som sám hrával a viem sa vžiť aj do myslenia hráčov.

V kádri už ubúdajú futbalisti, s ktorými ste hrávali…
Máme dosť mladých hráčov. Napadajú mi teraz traja, ktorí boli mojimi spoluhráčmi – Peťo Kleščík, Jakub Holúbek, Igor Šemrinec.

Vaši zverenci sú druhý raz majstri. Aké majú v lige podmienky – napríklad finančné?
Z toho, čo viem, určite nepatríme do topskupiny. Ani do prvej trojky. Možno sme niekde v strede. Mladší si musia na lepšie financie počkať. Na druhej strane nie je jednoduché dostať na Slovensko dobrých cudzincov, oni sú na tom finančne lepšie.

Čo sa týka podmienok na tréning, regeneráciu?
Niektoré tímy sú na tom určite lepšie. Súvisí to aj s tým, že náš štadión je v rekonštrukcii. Hrávame v Trnave, v Ružomberku… tam je to na inej úrovni. Potrebujeme nový štadión a potom sa to zlepší aj u nás. Mám na mysli šatne, nejakú regeneračnú linku a podobne. Trochu sa to naťahuje, už včera bolo neskoro. Za úspechy, ktoré máme, by sme si zaslúžili kultúrnejší stánok.

Trenčín v súťaži v podstate od začiatku viedol. Kedy prežíval najťažšie obdobie?
V pohári sme odohrali ťažký zápas v Košiciach s VSS, súper bol motivovaný, možno až premotivovaný, ale zvládli sme to. Ak hovoríme o lige, platilo, že čím viac sa blížil jej záver, tým bol tlak väčší. Nepomohli sme si prehrou v Dunajskej Strede ani doma s Trnavou. Aspoň nás to vrátilo na zem pred súbojom na Slovane.

Na nedávnom stretnutí s hráčmi vyjadril nespokojnosť s hrou aj majiteľ. Dostali od neho ultimátum?
Po domácom zápase s Ružomberkom sa majiteľ rozhodol, že vstúpi do šatne a prihovorí sa mužstvu. Hra nebola podľa jeho predstáv, ale ani podľa mojich. Nijaké ultimáta nepadli. Kritika, ak je konštruktívna, tak môže hráčov opäť naštartovať. Myslím, že im pomohla.

Porovnajte minulý a tento ročník. V čom bolo mužstvo teraz silnejšie?
Posunuli sme sa najmä mentálne. Zdôrazňovali sme hráčom, aby každý zápas brali, akoby bol posledný, rozhodujúci alebo pohárový, keď nás môže zastaviť aj malá chyba. Fyzicky boli dobre pripravení, ale mentálne majú rezervy. Dôležité bolo, aby sme išli výhru za výhrou – v každom zápase. Doma i vonku. Podstatná je víťazná mentalita. Prišli aj prehry, patria k futbalu, inak to nejde. Ale po nich sme vždy našli potrebnú silu a vrátili sa vždy na víťaznú vlnu.

Bolo aj v niečom slabšie ako vlani?
To by som ani nepovedal. Podarilo sa nám obhájiť trofeje v pohári aj v lige. A bolo to náročnejšie ako v predchádzajúcom roku. To je najlepšia odpoveď na túto otázku.

Viac sa čakalo od Žiliny, podávala nevyrovnané výkony a to isté platí aj o druhom súperovi Slovane. Nebolo to z tohto pohľadu jednoduchšie?
V dlhodobej súťaži je dôležité vyhnúť sa výpadkom formy, krízam. Nám sa to celkom darilo. Nebolo to len tak, museli sme pre to niečo robiť v tréningovom procese, nič nepodceniť. Výkyvy mal Slovan i Žilina, akiste očakávali, že niektoré výsledky budú lepšie. V súvislosti so Žilinou však treba dodať, že v zime z tímu odišlo päť hráčov, niektoré problémy sa dali čakať. Slovan nám šliapal dlho na päty, usiloval sa využiť naše zaváhania, ale nebol dostatočne efektívny.

Po každej sezóne odchádzali aj z Trenčína kľúčoví hráči. Za ktorými vám bolo najviac ľuto?
Utvoril som si s každým dobrý vzťah, takže za všetkými. Či už to bol Ramon da Silva alebo Stano Lobotka, ktorí zamierili do Dánska, alebo Jairo, ktorý prestúpil do PAOK Solun. V zime nás opustil Wesley, stal sa hráčom Brúg. Nemôžem zabudnúť ani na Rundiča, je síce stále v klube, ale sa zranil a dlho nám chýbal. Teším sa, že sa už opäť pripravuje s mužstvom. Vlani odišiel aj Čögley, nedohodol sa na novom kontrakte.

Predtým uvoľnil klub aj kráľov strelcov ligy – Depetrisa i Maleca. Nahradili ste aj ich góly. Naposledy najmä trochu netypickým zakončovateľom Berom…
Nemali sme klasického hrotového útočníka, usilovali sme sa situáciu riešiť krídelníkom. Hrali sme na troch a jeden z nich býval vždy vpredu, využívali sme rotáciu ich pozícií. Van Kessel mal vynikajúcu jeseň, ale slabšiu efektivitu na jar. Až na jej konci sa prebral. Vystrieľal nám však postup v pohári. Bero je cenný najmä tým, že je tímový hráč, nehrá na seba, ale pracuje pre mužstvo. To je pre mňa dôležitejšie, ako keby sa stal kráľom strelcov.

Kto opustí klub teraz?
Maierhoferovi a Koolwijkovi končia zmluvy. Bude to v rukách vedenia klubu, či sa dohodnú s nimi na predĺžení alebo ukončení zmluvy. Mám informácie, že o viacerých hráčov je záujem aj zo zahraničia. Uvidíme, aké ponuky prídu, to v mnohom závisí od peňazí. Myslím si, že nás čaká obmena kádra. Tak ako vždy.

Už v zime sa hovorilo o Berovi, ktorý takmer opustil klub. Zostal a pomohol vám. Udržíte ho v lete?
Je to jeden z kandidátov, na ktorého príde určite ponuka. Uvidíme.

Dá sa už teraz hovoriť o šanciach v Lige majstrov?
To závisí od viacerých vecí. Napríklad od toho, aký budeme mať káder v novej sezóne alebo akého súpera nám prisúdi žreb. Chceme byť úspešnejší ako vlani. Ak by zostal súčasný káder pokope, trúfam si tvrdiť, že máme reálnu šancu.

Už viete, kde budete hrať Ligu majstrov? Vlani sa hovorilo aj o Trnave…
V Trnave sú podmienky výborné, pre nás až nadštandardné. Je tam výborný trávnik, na ktorom sa dá hrať kombinačný futbal. Ale teraz to skôr vyzerá tak, že budeme doma v Žiline, kde menia trávnik na umelý.

Ten je aj v Trenčíne. Dávate prednosť viac umelej tráve pred prírodnou?
Ja v tom nevidím problém a myslím si, že ani hráči, už to neriešime. Ak si pozrieme tabuľky a štatistiky, tak sme na tom lepšie na súperových ihriskách. Takže je na diskusiu, či bola umelá tráva pre nás výhodou. V Žiline budú mať kvalitný umelý trávnik, ktorý je už na úrovni prírodného, je k hráčom šetrnejší ako staré typy umelej plochy.

Do konca sezóny zostali ešte dva zápasy – so Žilinou i Skalicou. Teda so súpermi, ktorí majú ešte veľkú motiváciu. Nájdu ju po splnení cieľa a oslavách aj vaši hráči?
Mali by ju mať vždy, aj v tréningu, aj v zápase, ktorý je vyvrcholením týždňa. My tréneri im k tomu pomáhame. Každý hráč má na chrbte svoje meno a na prsiach klubový znak. Priestor dostanú aj futbalisti, ktorí hrávali menej. Aj pre mňa je dôležité, aby som ich videl, ako budú pracovať pod tlakom, lebo Žilina i Skalica naozaj ešte o niečo hrajú. Mňa však budú zaujímať moji hráči.

Vy ste v Trenčíne končili ako hráč a hneď ste sa stali trénerom. Viete si predstaviť sám seba aj v inom mužstve?
Viem, ale teraz o tom neuvažujem. Mám ešte na dva roky zmluvu s Trenčínom, zatiaľ vládne obojstranná spokojnosť. Ak by prišla nejaká ponuka a bola by zaujímavá, môžeme sa o tom baviť. Aj tréner sa chce stále posúvať a rozvíjať.

Vaše meno sa vlani spomínalo aj so Slovanom…
Bol som prekvapený a potešilo ma, že sa o mňa zaujíma najúspešnejší a najznámejší slovenský klub. Túto informáciu som zachytil len z médií, k nijakým rokovaniam vôbec nedošlo, takže zatiaľ nemá zmysel to komentovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Martin Ševela #Fortuna liga