Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadión DAC búrajú. Tím sa vráti v septembri

Minulotýždňový sobotňajší futbalový večer na dunajskostredskom štadióne ukončil ohňostroj. Po zápase DAC s Podbrezovou vládla slávnostná atmosféra. Nielen preto, že domáci vyhrali 1:0. Futbalisti a ich fanúšikovia sa lúčili so štadiónom, ktorý dopísal svoju históriu.

26.04.2016 07:36
DAC Dunanjská Streda Foto:
Starý štadión v Dunajskej Strede.
debata

Hráči sa už vysťahovali z doterajších priestorov a od pondelka sa začali rozsiahle búracie práce. Mužstvo zo Žitného ostrova sa sem vráti o päť mesiacov, na začiatku septembra. Dovtedy odohrá všetky zápasy najvyššej súťaže na súperových ihriskách. Do konca tohto ročníka budú štyri, na začiatku budúceho ešte o niečo viac.

Základy dožívajúceho štadióna postavili pred vyše šesťdesiatimi rokmi, jeho slávnostné otvorenie ešte s drevenou tribúnou sa uskutočnilo 16. augusta 1953. Odvtedy v niekoľkých etapách menil stánok svoj vzhľad, prešiel rekonštrukciou i modernizáciou. Najväčšia sa uskutočnila pred štyridsiatimi rokmi (1976), ale nebola jediná. Postupne sa dobudovali ďalšie tribúny, posledná v roku 1991.

Klubová stránka DAC uvádza, že po tejto rekonštrukcii bola maximálna kapacita hľadiska – 16 410 divákov. Podľa klubových štatistík prišla najvyššia oficiálna návšteva na stretnutie Pohára UEFA DAC – Bayern Mníchov, čo bolo 15 572 divákov. Zápas sa uskutočnil 9. novembra 1988.

Teraz sa štadión mení na veľké stavenisko. Postupne padne B i D-tribúna, umelá i trávnatá plocha, stožiare umelého osvetlenia. Už v polovici mája je naplánovaný štart výstavby novej arény. Jej kapacita bude mať asi 13-tisíc divákov, ihrisko otočia o 90 stupňov a celú výstavbu ukončia do roku 2018.

Domáci tím odohral posledný zápas ešte na kompletnom štadióne 29. augusta 2015, o pár dní neskôr padli severné tribúny na státie. Aj vtedy hrali domáci stretnutie proti Podbrezovej a v ňom si pripísal štyri góly Ákos Szarka (5:1). Mimochodom, DAC dal päť gólov v jednom ligovom zápase po 16 rokoch.

Práce budú pokračovať rýchlym tempom. Už na začiatku augusta by mala byť k dispozícii nová vyhrievaná trávnatá plocha. Na začiatku septembra odovzdajú stavbári prvé dve tribúny: cečko (severná strana), ktorá bude mať kapacitu 4 106 miest a béčko s 2 642 miestami. Potom sa na ešte nedokončený štadión vráti aj mužstvo. Zostane vybudovať hlavnú A-tribúnu (južná strana), v ktorej budú šatne, administratívne miestnosti, fanshop, klubové múzeum, reštaurácia… Posledná vyrastie D-tribúna.

Nová DAC-aréna bude spĺňať požiadavky FIFA a UEFA, môžu sa v nej hrávať medzinárodné aj reprezentačné stretnutia všetkých vekových kategórií. Jej prvá etapa budovania bude stáť viac ako päť miliónov eur a štát prispeje dotáciou vo výške 2,4 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda