Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina pustila v zime opory, chce byť aspoň tretia. Senica už bez kráľa strelcov

Žilinským futbalistom nevyšla jeseň podľa predstáv, zimovali až na štvrtom mieste a tím, ktorý mal bojovať po titul, stráca na lídra z Trenčína až 15 bodov.

23.02.2016 17:40
mšk žilina, radosť Foto:
Radosť futbalistov Žiliny. Budú ju mať aj na konci sezóny?
debata

Podľa manažéra Karola Belaníka sa chcú teraz sústrediť na boj o tretie miesto, ktoré znamená účasť v pohárovej Európe a tiež na postup v pohárovej súťaži do finále. „Jar bude náročná, v rýchlom slede nasleduje veľa zápasov. Pre zisk sebavedomia bude dôležitý úspešný vstup,“ vyhlásil na tlačovej besede Belaník.

Žilinčanov čaká už v piatok zápas s posledným tímom tabuľky Skalicou, ktorý sa uskutoční v Senici, skalický štadión zatiaľ nedostal povolenie na stretnutia najvyššej súťaže.

MŠK v zime opustili traja hráči, ktorí patrili k oporám – Mihalík prestúpil do Slavie Praha, Škriniar do Sampdorie a Brazílčan William zamieril do tureckého Kayserisporu. Čmelík, ktorého však preradili v klube do béčka, odišiel do FC Sion. Zmluva sa skončila bývalému kapitánovi Piačekovi. Negatívom zimnej prípravy bolo Jánošíkovo zranenie členka, v najbližších týždňoch bude tímu chýbať. Obranné rady posilnil tesne pred štartom jari český futbalista Švejdík. Už predtým sa zapojil do prípravy nový muž Nigérijčan Mbah a aj Srb Stankovič.

Žilinčania boli jediným mužstvom, ktoré neabsolvovalo zahraničie sústredenie v Turecku. Po pobyte v Česku (prehra so Spartou 2:4 – jediná v príprave) cestovali do slovinského Čatežu, z ktorého sa vrátili len na konci minulého týždňa. Odohrali tam tri prípravné zápasy, dosiahli dve víťazstvá – nad Olimpijou Ľubľana (2:0) a Interom Zaprešič (4:2), na záver remizovali s NK Domžale (1:1). Podľa trénera Adriána Guľu to boli cenné previerky s dobrými súpermi. „Najsilnejší bol posledný, hralo sa otvorene, rýchlo,“ vyhlásil po stretnutí Guľa. Cení si, že mužstvo ukázalo v príprave i zápasoch dosť motivácie i túžby po víťazstvách, čo je prísľub aj pred jarnou časťou súťaže.

Senica už bez kráľa strelcov

Futbalisti Senice boli len jedným z dvoch tímov (druhým bola Skalica) z najvyššej súťaže, ktoré nevycestovali v zimnej príprave na sústredenie do zahraničia. Na ligovú jar sa chystali v domácich podmienkach. V zime tím opustil aktuálny kráľ strelcov Kalabiška (prvenstvo si vystrieľal spolu s Jeličom, ktorý odišiel zo Žiliny už na jeseň). Kým na trón sa posadil s 19 gólmi, na jeseň dal len tri. Seničanom chýbal klasický zakončovateľ.

Nahradiť by ho mohol nový muž – Morong z Nitry, ktorý bol najlepším strelcom v prípravných zápasoch, pripísal si štyri góly a podľa trénera i športového riaditeľa FK v jednej osobe Dušana Vrťa, takýto rýchlostný typ v tíme potrebovali. Okrem neho prišli do mužstva štyria ďalší noví hráči, ktorí by mali zvýšiť konkurenciu i kvalitu. Vrťo tvrdí, že majú na to, aby sa presadili do základnej zostavy.

Jan Kalabiška (vpravo) už nebude dávať góly za... Foto: SITA, Martin Medňanský
Jan Kalabiška, Jozef Dolný, FK Senica, radosť Jan Kalabiška (vpravo) už nebude dávať góly za Senicu.

„V lige je naším cieľom zabudovať do mužstva čo najviac odchovancov z našej akadémie a tiež nové posily. Veríme, že to bude stačiť na umiestnenie v prvej polovici tabuľky. Čakáme, že sa potvrdí kvalita hráčov, ktorých sme priviedli a ktorých sme vychovali,“ vyhlásil tréner na včerajšej tlačovke.

Seničania by sa radi presadili aj v pohárovej súťaži, v ktorej hrali v minulom roku vo finále. Teraz by radi tento úspech zopakovali. Vo štvrťfinále však narazia na Slovan, ktorý je favoritom. „Sme si vedomí sily a ambícií Slovana, ale teší nás, že hráme v domácom prostredí pred našimi fanúšikmi a spravíme maximum, aby sme sa dostali v pohári čo najďalej,“ zdôraznil Vrťo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #FK Senica #Fortuna liga