Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Griga sa vracia. Nechcel som zažiť nejakú kovbojku, tvrdí

Udalosťou slovenskej futbalovej zimy je návrat Stanislava Grigu (54) na trénerský post. Bývalý výborný futbalista, ktorý si zahral na MS 1990, je jediným Slovákom, ktorý strelil v drese Sparty gól Realu Madrid i FC Barcelona.

08.01.2016 09:00
Stanislav Griga Foto: ,
Stanislav Griga.
debata

Ako tréner viedol viaceré popredné české a slovenské kluby, so Slovanom Bratislava získal titul. Naposledy sedel s Michalom Hippom na lavičke slovenských futbalových reprezentantov, ale na začiatku júna 2013 predčasne vo funkcii skončili. V jarnej časti povedie Zemplín Michalovce.

Do futbalu sa vraciate po dvoch rokoch a siedmich mesiacoch. Čomu ste sa venovali uplynulé obdobie?
Mal som nejaké rodinné povinnosti a podlžnosti, som rád, že som si na ne našiel čas. Venoval som sa aj iným aktivitám. Rád hrám golf a keď sa naň vyberiete, potrebujete aspoň pol dňa. V období, keď som trénoval, som mu nemohol obetovať taký priestor. Často som hrával tenis. Nemôžem povedať, že by som sa nudil.

Futbal vám nechýbal?
Nestratil som s ním kontakt. Chodil som na zápasy nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Privítal som, že v poslednom období ponúkajú aj televízie viac zápasov z našej ligy, takže prehľad som si udržal.

Potrebovali ste si po sklamaní v reprezentácii od futbalu trochu oddýchnuť?
Áno, tak som to cítil, mal som za sebou náročné obdobie, ale nerátam do toho len reprezentačný rok, ale predtým som pôsobil v Senici. Bol som tri roky v jednom kole, potreboval som si odfrknúť, ale netušil som, že to bude taká dlhá pauza.

V reprezentácii ste skončili predčasne. Vracali ste sa často k tomuto obdobiu?
Som typ, ktorý nerád prehráva a pôsobenie v reprezentácii bola pre mňa osobná prehra. V mojom profesionálnom živote asi najväčšia vôbec. Najmä v prvých mesiacoch som sa k tomu často vracal. Teraz je to už za mnou, športový život prináša aj takéto situácie, zažili to všetci tréneri, aj najväčší a najúspešnejší, každý sa stretol aj s nejakým sklamaním.

Keď ste obdobie v reprezentácii analyzovali, na čo ste prišli? Kde sa stala najväčšia chyba?
Nechcem sa v tom už pitvať, nebudem rozoberať príčiny. Ale chcem povedať, že Jano Kozák dokázal to, čo sa nepodarilo nám: pritiahol k sebe hráčov, oni za trénerom idú, stoja za ním. Presvedčil ich o svojej pravde a jednotnosť tímu je teraz cítiť, my sme ju nezažili. To je rozhodujúce.

Viedli ste reprezentačné výbery a pracovali ste aj v československých veľkokluboch. Pekné výsledky ste však dosiahli aj v menších tímoch, či už v Trenčíne, ktorý ste vytiahli späť do najvyššej súťaže, v Dubnici, Senici alebo aj v Liberci. Rád pracujete v prostredí a podmienkach menších klubov, kde často vládnu priam rodinné pomery?
To nie je ani tak o tom, či je to malý alebo veľký klub, ale aká atmosféra v ňom panuje. Kluby, kde som pôsobil a ktoré spomínate, patria do kategórie, kde je jasne daná hierarchia, kompetencie ľudí, rôzne bočné vplyvy sú minimalizované. V klubovej džungli, kde potrebujete robiť intrigy, sa necítim dobre. Som rád, keď viem, aké mám postavenie a úlohu v klube. To je pre mňa dôležité.

Aj preto ste sa teraz rozhodli pre Michalovce?
Áno, to bol hlavný dôvod. Michalovce v tomto moje predstavy spĺňajú.

Mali ste v predchádzajúcom období aj iné ponuky?
Netvrdím, že som sa prehŕňal v ponukách, ale zopár som ich mal. Nevyšlo to, lebo najprv som si dal podmienku, že skúsim trénerskú prácu v zahraničí. A nerátal som do toho Česko, chcel som pôsobiť v krajine, kde by som potreboval iný jazyk, s akým sa bežne dohovorím, myslel som na to, že si otestujem angličtinu. Nejaké možnosti sa ukazovali, ale nakoniec všetko stroskotalo, niekedy ani nedošlo k rokovaniam, inokedy som zasa nechcel zažiť nejakú kovbojku. Ani v cudzine, ani doma.

Máte za sebou prvý pracovný deň v Michalovciach. Ako ho hodnotíte?
Bol to dosť hektický pracovný deň, veľa stretnutí a debát s novými ľuďmi, členmi realizačného tímu.

Prvý dojem? Na ten človek často dá…
Nemusí to byť vždy tak, ale prvý dojem je dobrý. Našiel som v Michalovciach pekný štadión a zázemie, čo by za to dali mnohé iné kluby. Som príjemne prekvapený. Na futbale som tu už bol, ale nikdy som sa nedostal do útrob štadióna, nevidel som podmienky, ktoré tu hráči majú. S nimi sa na prvom tréningu stretnem v piatok.

V sobotu ste mali hrať prvý prípravný zápas s Lokomotívou Košice. Ten odpadol. Prečo?
Bola to moja požiadavka, zrušil som ho. Potrebujem sa najskôr zoznámiť s hráčmi, aspoň trochu ich spoznať. Hrať stretnutie hneď na druhý deň bolo priskoro.

Zimná príprava je už naplánovaná. Akceptujete ju?
Áno, budú len kozmetické úpravy. Čaká nás sústredenie v Španielsku, máme aj plán prípravných stretnutí.

Akú úlohu ste dostali od vedenia klubu?
Michalovce sú nováčikom, hlavnou úlohou je záchrana a adaptovanie sa v súťaži.

Máte reálnu predstavu o sile mužstva?
Je iné ho sledovať z tribúny alebo v televízii a iné je ho viesť v zápase. Vyše tri roky som v lige nepôsobil, to je dosť dlhý čas, sú v nej viaceré zmeny. Aj preto sa vyhnem teraz veľkým vyhláseniam. Potrebujem nejaký čas, ale stotožnil som sa s úlohou, že Michalovce by sa mali udržať v súťaži. Inak by liga siahala len od Bratislavy po Podbrezovú či Ružomberok, čo by asi nebolo ideálne.

Dali ste si podmienku, že zmluvu podpíšete len do konca aktuálneho ročníka. Prečo?
Je to obojstranne dobré riešenie, klub si ma môže vyskúšať, aj ja sa oboznámim s prostredím, s možnosťami, ktoré tu sú. Dlhodobé zmluvy sa aj tak v podstate nedodržiavajú, nemajú veľké opodstatnenie. Vidím to v praxi nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Po sezóne vyhodnotíme situáciu, uvidíme, či sa z jednej i druhej strany naplnili očakávania. Potom si môžeme opäť sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa na novom kontrakte alebo sa rozlúčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Griga #MFK Zemplín Michalovce
Načítavajú sa športové výsledky...