Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovan už má svoju akadémiu. Chce vychovávať špičkových futbalistov

Slovenský klub ŠK Slovan Bratislava oficiálne otvoril svoju futbalovú akadémiu, ktorá by mala prispieť k výchove elitných mládežníkov v profesionálnych podmienkach.

01.01.2016 20:06
pasienky, futbal, slovan spartak, trávnik, Foto: ,
Slovan hrá svoje zápasy na bratislavských Pasienkoch.
debata (1)

Zrekonštruované priestory akadémie ŠK Slovan v ružinovskom Prievoze poskytujú mladým hráčov špičkové vybavenie a možnosti, ako iba máloktorá mládežnícka akadémia v slovenských podmienkach.

„Chceme vychovávať špičkových hráčov a na to je potrebné zabezpečenie na úrovni vyspelých európskych futbalových krajín. My si to uvedomujeme,“ citoval klubový web „belasých“ slová riaditeľa akadémie Jozefa Valoviča.

Spomenutý projekt je v súčasnosti jednou z najdôležitejších investícií ŠK Slovan Bratislava. A to nielen z hľadiska objemu financií, ale aj postavenia akadémie v štruktúre a dlhodobých plánoch najúspešnejšieho slovenského klubu. Areál v Prievoze už mesiace kontinuálne prechádza rekonštrukciou rozdelenou do niekoľkých fáz a rozvrhnutou na obdobie do troch rokov.

V prvej fáze sa uskutočnila komplexná rekonštrukcia zázemia, teda priestorov a vybavenia dvoch budov. Vynovili sa šatne pre mužstvá a rozhodcov, priestory pre trénerov, regenerácia, sociálne zariadenia i vonkajšia fasáda budov. Vytvorená bola študovňa s modernými počítačmi, miestnosť na odpočinok i teoretickú prípravu. V ubytovacej časti je aktuálne dvanásť nanovo zariadených izieb pre dvadsaťštyri mladých futbalistov.

Okrem futbalu totiž v bratislavskom klube kladú dôraz aj na vzdelanie. ŠK Slovan rozbieha spoluprácu so školami, ktoré budú zdieľať tímové idey a budú v kvalitnej výučbe vychádzať v ústrety potrebám mladých hráčov. Veľký dôraz pôjde aj na jazykové znalosti, ktoré sú pre mladého človeka dnes základom.

„Ak chceme osloviť a prilákať najväčšie talenty z celého Slovenska, musíme byť schopní ponúknuť im kvalitné podmienky na rozvoj futbalových schopností, ale aj osobnostný rast a vzdelanie. O to sa snažíme v spolupráci s vybranými školami s rôznym zameraním. Veľký dôraz kladieme aj na štúdium cudzích jazykov. Od začiatku roka 2016 budú pravidelné extra hodiny cudzích jazykov pod dohľadom kvalifikovaných pedagógov. V priebehu týždňa hráči absolvujú tri hodiny vyučovania cudzieho jazyka priamo v akadémii Slovana,“ doplnil informácie Jozef Valovič.

Už čoskoro by mala byť pre hráčov k dispozícii plne vybavená medicínska miestnosť s popredným vybavením, zlepšiť by sa mali ešte napríklad priestory na regeneráciu.

Významnou a mimoriadne náročnou etapou skvalitňovania podmienok na prípravu bude rozšírenie počtu ihrísk. Zo súčasných štyroch sa množstvo plôch s prírodným i umelým trávnikom zvýši až na sedem tak, aby kapacitne pokryli nielen potreby všetkých mládežníckych tímov, ale aj prvého družstva Slovana v čase, keď už bude domáce zápasy hrať na novom štadióne na Tehelnom poli.

„Vynaložili sme úsilie, aby sme zrekonštruovali akadémiu v Prievoze a celkovú úroveň posunuli na vyšší level. V priebehu blízkej budúcnosti chceme investovať ďalšie finančné prostriedky na dobudovanie ešte kvalitnejšej regenerácie, posilňovne a pripravenú máme komplexnú štúdiu ako navýšiť počet ihrísk v akadémii. Plánujeme výmenu starého umelého trávnika za najmodernejší umelý povrch,“ skonštatoval viceprezident klubu a člen predstavenstva ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml.

„Po týchto úpravách by sme mali byť špičkovou akadémiou z hľadiska materiálno-technického zabezpečenia, počtom ihrísk aj celkovým vybavením,“ zakončil Jozef Valovič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava