Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúca realita na Pasienkoch. Slovan nemá divákov

Na internete sa už dlhšie šíri vtip. Americká NASA (Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku) chce kúpiť štadión na Pasienkoch. Je to totiž jediné miesto na Zemi, ktoré je bez atmosféry...

10.12.2015 08:00
Vukan Savičevič, Peter Gál-Andrezly Foto: ,
Tribúny zívajúce prázdnotou, smutná realita štadióna na Pasienkoch. Snímka je zo septembrového zápasu Slovana s Podbrezovou.
debata (37)

Najnižší priemer v lige – 1227

Pre slovanistov smiech cez slzy. Už dlhšie na ich štadióne vládne šokujúca a smutná realita. Na zápasy najúspešnejšieho slovenského tímu, ktorý aj aktuálne bojuje o titul, chodilo aj uplynulú jeseň najmenej fanúšikov. Na desiatich stretnutiach ich organizátori narátali dovedna 12 270, čo bola kedysi bežná návšteva na jednom stretnutí na Tehelnom poli.

Ani na iné štadióny v malých mestečkách nechodí príliš veľa fanúšikov, ale viac ako v hlavnom meste, kde je potenciál neporovnateľne vyšší. Priemerná návšteva 1227 divákov na zápas je menšia ako v Skalici, Podbrezovej či v Zlatých Moravciach.

Aj odborníci sa zhodujú, že tento európsky unikát, sa len ťažko vysvetľuje. Hráčom nezostáva iné len hrať v komornej, nefutbalovej klíme. „Poviem otvorene: ľuďom sa príliš nečudujem, že nechodia na futbal. Na druhej strane, viem, že v klube sa usilujú robiť všetko, aby sa návštevy zdvihli, to isté platí najmä pre nás hráčov, prístupom a výkonmi sa snažíme prilákať fanúšikov. Nie vždy sa nám to darí, ale určite sme na tom herne lepšie, ako by naznačovali návštevy,“ tvrdí skúsený brankár Ján Mucha, ktorý sa na Slovensko vrátil túto jeseň po desaťročnom pôsobení v zahraničí. Podľa neho zložitá situácia súvisí najmä so štadiónom.

„To isté som zažil, keď som pôsobil v Legii Varšava. Hrali sme na starom štadióne, ľudia na zápasy nechodili. Presťahovali sme sa na nový, ktorý medzičasom vybudovali a všetko sa zmenilo. Táto zmena naštartovala veľa pozitívnych vecí. Taký klub, akým je Slovan, musí mať svoj stánok. Príklad ukazuje u nás Trnava, klobúk dole. Má na naše pomery krásny štadión a návštevy boli výborné,“ pripomína Mucha.

Najväčší problém? Nemajú domov

Belasí stratili svoj domov na Tehelnom poli, už šesť rokov pôsobia na susedných Pasienkoch, na ktoré si veľká časť jeho niekdajších fanúšikov nezvykla. Slovanisti sa na Pasienkoch necítia doma. Práve tento moment sa uvádza ako hlavný, keď sa argumentuje, prečo má Slovan také mizerné návštevy. Keďže sa výstavba stále nerozbehla, diváci nevidia perspektívu blízkeho zlepšenia. Ďalšími argumentami je dlhodobo neatraktívna a často aj slabá hra, zmena pomerov v domácej súťaži a nepríťažliví súperi, zlé prostredie i bezpečnosť (známy útok na ružomberských fanúšikov, bitky a prerušený zápas v Európskej lige Slovan – Sparta…), dlhodobý fanúšikovský bojkot (pred vyše rokom ukončil činnosť oficiálny fanklub známy pod názvom Belasá Šľachta, ktorý vyjadril svoju nespokojnosť s dianím v klube). Akiste by sa našli aj ďalšie dôvody.

To všetko na (ne)záujem vplýva, ale sotva môže byť dostatočným argumentom na to, že v hlavom meste, ktoré v najvyššej súťaži zastupuje jediný klub (nie tak dávno boli ešte tri a také zastúpenie mal bratislavský futbal kedysi aj vo federálnej lige), na šesť z desiatich domácich zápasov jesene neprišla ani tisícka divákov. Naposledy súboj dvoch najúspešnejších tímov v slovenskej ére Slovana a Žiliny sledovalo 961 duší. Fanúšikovia si mesiac po mesiaci a rok po roku odvykajú chodiť na futbal, našli si inú zábavu a ilúzia, že všetko sa na dobré obráti, keď bude stáť nový štadión, môže byť po takom dlhom čase falošná.

V Záhrebe ako v Bratislave

Zdalo by sa, že súčasná situácia slovanistov je európskym unikátom v krajinách, kde sa dlhodobo hrá najvyššia súťaž, ale niečo podobné sa deje aj v Chorvátsku. Tam diváci ignorujú zápasy Dynama Záhreb, pričom tento tím obhajuje titul a aj vedie súťaž. Do hľadiska však príde len výnimočne viac ako tisícka divákov. Nedávno sledovalo súboj s Osijekom 526 ľudí. Pravda, existuje aj čerstvá výnimka – uplynulý víkend zavítalo na šláger s veľkým rivalom Hajdukom Split 10 328 fanúšikov, čo sa bratislavskému mužstvu už dlho nestalo ani na najatraktívnejšom stretnutí, napríklad derby s Trnavou. Súboj so Spartakom videlo na jeseň na Pasienkoch 1837 divákov.

Záhrebčania bojovali aj v skupine Ligy majstrov. V stredu v záverečnom súboji hostili Bayern Mníchov. Predtým na Olympiakos Pireus zavítalo 13 678 ľudí a na Arsenal Londýn 17 840. Môžeme len špekulovať o tom, či by v tejto situácii na podobné stretnutia prišli diváci aj na Pasienky. Isté je, že záhrebské cifry by v Bratislave nepadli. Súčasný štadión má kapacitu len vyše 11-tisíc miest. Keď v auguste Slovan bojoval o postup do skupiny Európskej ligy s Krasnodarom, prišlo ho povzbudiť necelých tritisíc divákov. Keď sa pred vyše rokom predstavil v Bratislave atraktívny súper SSC Neapol na čele s Marekom Hamšíkom (I-skupina Európskej ligy), nebolo v hľadisku ani 11-tisíc ľudí.

Priemerné návštevy na zápas – jeseň 2015

  • Slovan 1227
  • Z. Moravce 1280
  • Podbrezová 1597
  • Myjava 1787
  • Ružomberok 1904
  • Skalica 1918
  • Senica 1968
  • Žilina 2022
  • Trenčín 2370
  • Michalovce 3055
  • D. Streda 4206
  • Trnava 8446

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Fortuna liga #Pasienky
Načítavajú sa športové výsledky...