Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kouč suverénneho lídra Ševela: Bero v zime asi odíde

Odkedy sa hrá futbalová liga súčasným herným systémom, už deviaty rok, nemala na jeseň väčšieho suveréna.

09.12.2015 08:00
Martin Ševela Foto: ,
Tréner AS Trenčín Martin Ševela.
debata

AS Trenčín obhajuje titul a bude zimovať na čele tabuľky so 48 bodmi. Nik iný ich doteraz toľko nenazbieral. Ambiciózny trenčiansky kouč Martin Ševela, ktorý nedávno oslávil štyridsiatku, patrí medzi najprogresívnejších slovenských trénerov.

Vaše mužstvo síce uplynulý víkend po ôsmich víťazstvách za sebou v Trnave len remizovalo, ale v jesennej časti vybojovalo o jedenásť bodov viac ako pred rokom. Čo najviac vyzdvihujete vo výkonoch tímu?
V lete sme oslavovali double, získali sme titul i pohár, teraz sa nám podarilo na tento úspech nadviazať. Najmä defenzívna hra celého mužstva bola v úvode sezóny výborná a v niektorých zápasoch nás podržal aj brankár Šemrinec. Súperi nám veľmi ťažko dávali góly. Negatívom bola domáca prehra so Žilinou 1:4, ale aj tá bola napokon na niečo dobrá. Zmobilizovali sme sa a ťahali sme až do uplynulej soboty víťaznú šnúru.

Utvorili ste rekord v počte získaných bodov na jeseň. Vidíte nejakú rezervu, mohlo ich byť ešte viac?
Čisto teoreticky ich mohlo byť viac. Dalo sa získať maximálne 57 bodov, stratili sme ich len deväť. A niektoré straty nemuseli byť – napríklad doma so Žilinou či Ružomberkom. Na druhej strane sme niektoré zápasy vyhrali iba tesne, neboli sme herne natoľko dominantní, ale dotiahli sme ich do úspešného konca. Je to tak, ako to má byť. Vždy proti vám stojí súper a takisto chce bodovať.

Vaším najzdatnejším súperom mala byť Žilina, v tomto roku vás dva razy v Trenčíne zdolala. Odľahlo vám, že veľa stratila a teraz za vami zaostáva o pätnásť bodov?
Nepovedal by som, že mi odľahlo, hoci je to náš silný konkurent. Čakal som, že tri-štyri mužstvá budú stáť tesnejšie vedľa seba. Veľké rozdiely ma prekvapili. Už som naznačil, že nám prehra so Žilinou paradoxne pomohla, zdravo sme sa nahnevali, cítili sme trochu aj krivdu. Ale Žilinčanom hladké víťazstvo u nás uškodilo, akoby si mysleli, že teraz sa budú výhry rodiť ľahšie. Psychika robí veľmi veľa, ak si mužstvo niečo zľahčí, podcení, nie je zodpovedné, okamžite vyskočí problém.

Druhý Slovan stráca už len sedem bodov. Vnímate váš únik ako rozhodujúci?
Nie som zástanca nejakých prepočtov a kalkulácií. Máme dobrú východiskovú pozíciu, to je zatiaľ všetko. Sedem bodov pred Slovanom je dobrých, mohlo ich byť aj deväť, ale aj štyri. Hneď prvé jarné kolo hostíme bratislavský tím a potom sa predstavíme v Žiline. Netvrdím, že tieto stretnutia rozhodnú, ale veľa napovedia.

Ak by ste však zdolali Slovan, váš náskok bude desaťbodový. Dala by sa taká výhoda v nasledujúcich trinástich kolách stratiť?
Na mužstvo môže prísť kríza, nezvládne dva-tri zápasy a situácia sa skomplikuje. Jarná časť môže byť iná, predpokladám, že príde k zmenám v kádroch. Pokiaľ bude Slovan cítiť, že nás má na dosah, urobí maximum, aby nás dobehol. Ak sa náš náskok bude zvyšovať, motivácia súpera bude padať.

Z vášho mužstva v každom prestupovom termíne odídu nejakí hráči, aj tí, čo patrili k oporám. Vždy ich však rovnocenne nahradíte. V čom spočíva toto tajomstvo?
Ťažko sa to rozoberá. Klub má svoju filozofiu a my tréneri ju rešpektujeme. Náš herný systém funguje a keď aj z neho dvaja hráči vypadnú, dokážeme problém vyriešiť. Keď sa to aj nepodarí okamžite, zapadnú do systému postupne. Dôležitá je klíma v mužstve, vzťahy v ňom. Naše mládežnícke tímy hrajú rovnakým či podobným štýlom ako prvý tím, mladí hráči sa jednoduchšie do neho zaradia.

Keď odchádza niektorá z opôr, viete už v predstihu, kto ju nahradí?
Ak je jasné, že nejaký hráč nás opustí, máme predstavu, kto by ho mal nahradiť. Buď vyberáme z našej akadémie, alebo využívame skauting a kontakty nášho majiteľa pána La Linga. Najmä ak nemáme doma na konkrétnu pozíciu vhodný typ hráča. Nový muž musí zapadnúť do mužstva nielen výkonnostne ale aj mentálne a charakterovo.

Už sa začína diskutovať o tom, že v zime zasa uvoľníte ďalších hráčov. Potvrdíte to?
Prestupový termín ešte iba otvoria. Na naše zápasy chodí veľa skautov, vzhľadom na postavenie v súťaži i výsledky je prirodzené, že o viacerých hráčov je záujem, objavujú sa ponuky.

Udržíte Bera?
Ak príde lukratívna ponuka, v zime asi odíde. Musí sa však s ňou stotožniť klub i hráč.

Objavuje sa interes nielen o hráčov, ale aj o vás ako trénera. Zostávate v Trenčíne?
Zaregistroval som nejaký záujem najmä v médiách. Napríklad v lete zo Slovana Bratislava. Netajím, taká vec ma poteší, vnímam ju ako uznanie mojej práce. Podpísal som však nedávno nový kontrakt v AS Trenčín, trvá až do leta 2018. Momentálne sa nikam nechystám, som s prácou v súčasnom klube spokojný. Máme aj teraz dobre rozbehnutú súťaž, to ma ťahá a motivuje. Rád by som si zopakoval minulý ročník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Martin Ševela #Fortuna liga #Matúš Bero