Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nováčik ešte nikdy nevypadol. Teraz sú namočení dvaja

Odkedy sa hrá najvyššia futbalová súťaž 33-kolovým systémom - aktuálne beží jej deviaty ročník - nestalo sa ani raz, aby vypadol nováčik.

01.12.2015 06:00
Michal Gašparík, Jakub Grič, Skalica,... Foto: ,
Skaličan Michal Gašparík (vpravo) v súboji s Jakubom Gričom z Michaloviec.
debata

V tejto sezóne sú prvý raz v súťaži až dvaja (po minulom ročníku ju opustili aj Košice z 5. miesta). Poslednú Skalicu i desiate Michalovce čaká na jar boj o záchranu.

V zložitej situácii sa ocitli najmä Skaličania, ktorí už šestnásť zápasov – od júla čakajú na víťazstvo. Len dunajskostredský DAC ako nováčik zažil horšiu jeseň – pred dvoma rokmi. Kým Skaličania majú desať bodov, tím zo Žitného ostrova vtedy získal po 18 kolách ešte o jeden menej a bol takisto na dne tabuľky.

Pravda, Dunajskostredčania mali veľmi dobrú jar, získali v nej 17 bodov (dovedna 26), čo im stačilo na udržanie sa v súťaži na úkor Nitry. A to im po korupčnej afére odrátali šesť bodov, inak by na jar o ich záchrane nebolo pochýb. Mimochodom, Dunajská Streda je jediný tím, ktorý sa v uplynulých deviatich ročníkoch dva razy ocitol v pozícii nováčika. V prvom prípade – na jeseň 2008 – sa držal lepšie. Po 18 kolách bol so ziskom 27 bodov piaty. Nijaký iný nováčik nemal doteraz úspešnejšiu jesennú časť.

Na posledných troch miestach tabuľky budú teraz zimovať tímy z menších ligových miest. Medzi aktuálnymi nováčikmi sa drží Podbrezová, ktorá sa na jar zachránila, patrilo jej po skončení minulého ročníka rovnaké miesto ako teraz – jedenáste. Pred rokom však bola na tom podstatne lepšie, po 18. kole mala 21 bodov (o osem viac ako teraz) a držala sa na 8. mieste. Jarnú časť však vôbec nezvládla a pripísala si už len osem bodov.

Najúspešnejším nováčikom v 33-kolovom systéme bola v ročníku 2012/2013 Myjava. V konečnej tabuľke obsadila 4. miesto, rok predtým Trenčín skončil piaty. Oba tímy vybojovali po 48 bodov. V oboch prípadoch najmä vďaka excelentnej jari – poskočili v tabuľke a získali výrazne viac bodov. Myjava ich mala po 18. kole 20, ale po 33. až 48 (posun z 8. na 4. miesto) a Trenčín 19, ale vo finiši 48 (zlepšenie z 9. na 5. priečku).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Zemplín Michalovce #Fortuna liga #MFK Skalica
Načítavajú sa športové výsledky...