Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Streleckí králi odchádzajú. Ale v lige sú teraz traja

Slovenská futbalová liga mala dovedna siedmich hráčov, ktorí vybojovali korunu kráľa strelcov dva razy. Ale len traja z nich svoje víťazstvo obhájili hneď na druhý rok. Stalo sa to ešte v prvých ročníkoch najvyššej súťaže.

15.09.2015 12:28
David Depetris Foto: ,
David Depetris.
debata

Najskôr ním bol Róbert Semeník (1995, 1996), potom Szilárd Németh (2000, 2001) a Marek Mintál (2002, 2003). Z ďalších víťazov ani jeden už nezopakoval triumf v nasledujúcom roku. Dôvod bol jednoduchý – kluby svojich strelcov odvtedy nikdy neudržali. Napokon aj Semeník, Németh a Mintál zamierili po druhom triumfe do zahraničia.

Je otázne, či zostane v Senici až do konca ročníka aktuálny víťaz streleckej súťaže Jan Kalabiška. V minulom ročníku si delil prvenstvo s Matejom Jeličom (dali po 19 gólov) a ten sa už v sobotu v drese MŠK Žilina neobjavil, v reprezentačnej prestávke prestúpil do Rapidu Viedeň. Opúšťal súťaž v čase, keď bol opäť na čele streleckej tabuľky (šesť gólov v siedmich zápasoch).

Zaujímavosťou je, že väčšina víťazov streleckej súťaže sa skôr či neskôr do slovenskej ligy vrátila a štyria svoj úspech po rokoch zopakovali. Martin Fabuš po štyroch (1999 a 2003), Filip Šebo po šiestich (2005 a 2011), Róbert Rák po štyroch (2006 a 2010) a Pavol Masaryk po troch (2009 a 2012). Len Rák si užil rovnaký úspech v rovnakom drese (FC Nitra), traja ďalší dosiahli víťazné strelecké repete už v iných tímoch.

Do tejto skupiny by sa mohol zaradiť aj argentínsky útočník David Depetris, ktorému 1ž jesenných gólov z ročníka 2012/2013 stačilo na streleckú korunu slovenskej ligy. Zahraničné angažmán v Turecku, Česku a Mexiku mu nevyšlo podľa predstáv a uplynulú nedeľu sa objavil opäť na umelom trenčianskom trávniku, ale v drese súpera – trnavského Spartaka.

Aktuálny kráľ Jelič odišiel a jeho predchodca Depetris sa vrátil. V lige tak aktuálne pôsobia až traja doterajší top kanonieri. Depetris, ktorý vlastní aj slovenský pas a zahral si už aj v slovenskom reprezentačnom výbere, sa pridal ku Kalabiškovi a Masarykovi. A je už po niekoľkých odohratých minutách na tom lepšie ako oni. Obhajca titulu Kalabiška v novej sezóne ešte v lige neskóroval a Masaryk si pripísal len jeden gól.

Depetris nastúpil v trnavskej premiére až na druhý polčas, ale dvoma gólmi do Šemrincovej siete v závere zápasu ešte vykresal nádej hostí aspoň na remízu. Tí však vzápätí inkasovali aj piaty gól, ktorý uzavrel gólovú prestrelku (5:3).

„Dlhšie som nehral ligový zápas, bol som zvedavý, ako na tom budem. Potreboval som zo začiatku čas, aby som sa dostal do tempa. Tešia ma dva góly, mrzí však, že sme nedokázali bodovať. Ako pozitívum si beriem, že mužstvo išlo ďalej aj za nepriaznivého stavu, makalo a aspoň zdramatizovalo zápas,“ vyjadril sa na klubovej stránke nový útočník Spartaka.

Líder streleckej tabuľky, Dunajskostredčan Ákos Szarka vyšiel naposledy v Zlatých Moravciach naprázdno (DAC podľahol 1:2). Strelil doteraz šesť gólov a keďže do konca súťaže je ešte ďaleko, dostal zdatného súpera. Depetris môže opäť bojovať o streleckú korunu a rozšíriť počet kanonierov, ktorí ju získali dva razy.

„David potvrdil, že je šestnástkový hráč, ktorý vie gólmi pomôcť mužstvu. Taký typ futbalistu nám chýbal,“ vyzdvihol jeho prínos trnavský kapitán Marek Janečka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Depetris #Fortuna liga #Jan Kalabiška #Matej Jelič
Načítavajú sa športové výsledky...