Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fortuna liga sa môže začať, kluby sú ekonomicky zdravé

Vedenie Únie ligových klubov (ÚLK) na prahu nového súťažného ročníka Fortuna ligy 2015/2016 zostalo verné zásade, že slovenskú najvyššiu súťaž môžu hrať iba kluby, ktoré pre účasť v nej nepotrebujú žiadne výnimky.

17.07.2015 17:30
esencia hry, fortuna liga, trofej, futbal, šampión Foto: ,
Na snímke nová trofej pre majstra Fortuna ligy - Esencia hry.
debata (1)

„Ak by sme pokračovali v udeľovaní výnimiek, opäť by sme roztočili nebezpečný kolotoč, ktorý by nemal konca. Futbal sa predsa v prvom rade hrá pre diváka. Komfort a kultúrne prostredie pre neho by mali byť atribúty, vďaka ktorých chceme futbal posunúť vyššie, pomocou ktorých chceme divákovi priniesť zábavu a športový zážitok,“ vysvetlil podstatu prijatej filozofie prezident ÚLK Ivan Kozák.

Prvý muž ÚLK však zároveň priznal, jedinou bielou vranou v súťažnom pelotóne Fortuna ligy, ktorá dostala určité úľavy, je nováčik v tejto spoločnosti zo Skalice, ktorý aj podľa platných predpisov SFZ má právo na polročnú výnimku pre dobudovanie umelého osvetlenia.

„Michalovce postúpili do najvyššej súťaže ako víťaz druhej ligy, ich štadión spĺňa prísne predpisy, vedenie tohto klubu už dávnejšie deklarovalo snahu postúpiť do najvyššej súťaže. Podmienky v tomto klube sú na požadovanej úrovni,“ konštatoval prezident ULK Kozák.

Druhý nováčik FL v sezóne 2015/2016 MŠK Skalica musí v priebehu polroka vybudovať umelé osvetlenie, rozšíriť šatňu a ďalšie potrebné zázemie pre hostí, ako aj zmodernizovať sektor pre divákov. Skaličania to musia stihnúť do začiatku jarnej časti sezóny 2015/2016.

Kým sa tak stane, novic medzi fortunaligistami bude domáce zápasy hrať v Senici. Okrem Skaličanov budú musieť prvé tri kolá FL 2015/2016 odohrať domáce súboje v azyle aj Ružomberčania (na ihrisku NTC SFZ v Poprade) a hráči Podbrezovej (v Brezne). Liptáci i Horehronci modernizujú svoj športový stánok, kladú nový vyhrievaný trávnik a skvalitňujú infraštruktúru svojho futbalového sídla. Trnavčania sa rozhodli do konca augusta hrať na pôde súpera. Prvý domáci duel chcú pre domácimi fanúšikmi na novom štadióne odohrať až v poslednú augustovú sobotu 29. 8. so Žilinou so začiatkom o 19.00 h. Podobný harmonogram si zvolili aj hráči úradujúceho majstra SR z AS Trenčín, lebo svoju často kritizovanú umelú trávu musia vymeniť za moderný umelý trávnik typu FIFA 2, ktorý bude spĺňať najprísnejšie medzinárodné normy.

„Chcel by som poprosiť priaznivcov futbalu o trpezlivosť a pochopenie, že v prvých kolách nebudú ich mužstvá hrať v domácom prostredí. Aktuálne totiž na mnohých slovenských štadiónoch robíme opatrenia, ktoré budú v prospech futbalu. Hoci žijeme v zložitom ekonomickom prostredí, mnohé kluby našli prostriedky na to, aby na svojich štadiónoch zabezpečili komfort a slušné prostredie nie iba pre hráčov, ale najmä pre divákov. Všetky kroky, ku ktorým sme pristúpili, sú profutbalové, majú pomôcť slovenskému klubovému futbalu,“ zdôraznil Ivan Kozák. Bývalý slovenský reprezentant niekoľko hodín pred začiatkom 23. sezóny slovenskej najvyššej súťaže v dejinách samostatnej SR pripomenul aj pozitívny jav.

„Je potešiteľné, že do slovenskej najvyššej súťaže sa vracajú mnohí bývalí i súčasní reprezentanti, ktorí dlhšie obdobie pôsobili v kvalitných zahraničných kluboch a robili v nich dobré meno Slovensku,“ uviedol Ivan Kozák a pokračoval: „Ich návrat na naše ligové trávniky sme privítali z dvoch dôvodov. Prvým je fakt, že ich prítomnosť môže do hľadiska pritiahnuť viac divákov, ktorí budú na ich výkony zvedaví, druhým pozitívnym faktom je skutočnosť, že popri nich môžu v kluboch futbalovo i ľudsky vyrásť talentovaní mladí hráči. Pre mladých futbalistov je vždy osožné, keď svoj vzor majú blízko seba, keď ho vidia v šatni, keď ho môže sledovať na tréningu i v zápase. Aspoň naše mladé talenty pochopia, koľko musia ešte na svojej kariére pracovať, aby sa v blízkej budúcnosti dostali do reprezentačných výberov, resp. do kvalitných zahraničných klubov.“

Keďže Ivan Kozák viackrát pri deklarovaní aktuálneho stavu slovenskej najvyššej súťaže viackrát spomenul zložitú ekonomickú situáciu, v ktorej momentálne žije nie iba slovenský šport, témou predsezónnej tlačovej besedy na pôde sídla ÚLK bola aj finančná stabilita účastníkov FL.

„V tejto chvíli nemáme také informácie, že by niektorý klub slovenskej najvyššej súťaže nemal vyrovnané ekonomické záležitosti,“ reagoval Ivan Kozák na otázku agentúry SITA a pokračoval: „Všetky kluby, ktoré sa prihlásili do najvyššej súťaže, nám deklarovali, že sú ekonomicky zdravé. Kluby sú samostatné právne subjekty. My žiadnym spôsobom nemôžeme vstupovať do ich prostredia. O ich aktuálnych ekonomických veciach môžeme informovať iba na základe tých faktov a skutočností, ktoré nám sami zverejnia. Liga sa môže počas tohto víkendu začať. Aspoň v tejto chvíli, keď do začiatku novej sezóny chýbajú iba hodiny, nevieme o nikom, že by mal vážne ekonomické problémy, ktoré by ohrozili jeho pôsobenie vo Fortuna lige počas súťažného ročníka 2015/2016.“

Tittel nie je v Slovane vedený ako tréner

V menoslove tucta kormidelníkov tímov FL pre sezónu 2015/2016 figurujú aj štyria zahraniční odborníci: Nemec s chorvátskymi koreňmi Tomislav Marič sedí na lavičke FC DAC 1904 Dunajská Streda, Macedónčan Milko Gjurovski je lodivodom FC ViOn Zlaté Moravce, dvoch prvých mužov svojich realizačných tímov našli funkcionári za riekou Morava. Sú to František Šturma v MFK Zemplín Michalovce a Aleš Křeček v MFK Skalica. Zhodou okolností práve odchovanci českej trénerskej školy povedú kolektívy dvoch nováčikov vo fortunaligovom pelotóne.

V porovnaní s koncom uplynulého súťažného ročníka zostala z účastníkov Fortuna ligy 2015/2016 v pozícii hlavných osmička koučov: Martin Ševela (AS Trenčín), Adrián Guľa (MŠK Žilina), Dušan Tittel (ŠK Slovan Bratislava), Juraj Jarábek (FC Trnava), Eduard Pagáč (FK Senica), Ivan Galád (MFK Ružomberok), Tomislav Marič (FC DAC 1904 Dunajská Streda) a v mužstve nováčika z Michaloviec František Šturma, ktorý s tímom triumfoval v II. lige.

Keď sa agentúra SITA spýtala prezidenta Únie ligových klubov (ÚLK) Ivana Kozáka na reálny stav vecí okolo udelených a neudelených výnimiek pre hlavných tréneroch FL, šéf ÚLK reagoval slovami, že technický úsek SFZ v tejto oblasti neavizoval žiadne problémy, všetci tréneri pôsobia vo svojich funkciách na základe požadovaného vzdelania. Na otázku, či to platí aj v prípade generálneho manažéra a hlavného trénera ŠK Slovan Bratislava Dušana Tittela, Ivan Kozák okamžite reagoval tvrdením, že Dušan Tittel nie je v Slovane vedený ako hlavný tréner mužstva.

Počas krátkej letnej prestávky pred sezónou prišlo na lavičkách účastníkov FL 2015/2016 k zmene v štyroch kluboch. Deviaty tím minulého ročníka Spartak Myjava prevzal Norbert Hrnčár (vystriedal Petra Gergelyho), na lavičku 10. mužstva uplynulej sezóny FC ViOn Zlaté Moravce si sadol Milko Gjurovski (nahradil Branislava Mráza, ktorý sa stal asistentom trénera v Spartaku Trnava), predposledný 11. tím ročníka 2014/2015 ŽP Šport Podbrezová po Branislavovi Benkovi (prešiel na pozíciu asistenta trénera) bude mať na starosti Zdenko Frťala. Druhého nováčika MFK Skalica povedie Aleš Křeček namiesto Štefana Horného, ktorý síce v uplynulej sezóne dostal „Záhorákov“ medzi slovenskú futbalovú elitu, ale pri ich kormidle (ne)čakane skončil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Tittel #ÚLK #Fortuna liga #Ivan Kozák
Načítavajú sa športové výsledky...