Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadna reorganizácia nebude. Delegáti odmietli desaťčlennú futbalovú ligu

Na nedeľňajšej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v hoteli Holiday Inn v Žiline neprešiel jej hlavný bod. Delegáti v hlasovaní neschválili reorganizáciu republikových súťaží.

14.06.2015 13:36 , aktualizované: 17:16
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa odmietnutého návrhu pracovnej skupiny, ktorý predtým vzal na vedomie výkonný výbor SFZ, mala byť od sezóny 2016/2017 najvyššia slovenská súťaž Fortuna liga už len desaťčlenná. V súčasnosti v nej účinkuje tucet klubov. O zostup v budúcom ročníku 2015/2016 sa teda nebude musieť obávať až trojica tímov.

V sezóne 2016/2017 malo podľa neschváleného návrhu hrať najvyššiu slovenskú súťaž desať mužstiev a jedno zostúpiť. V Doxxbet II. lige sa po redukcii z 24 mužstiev na 18 po ročníku 2015/2016 malo v sezóne 2016/2017 predstaviť osemnásť tímov, štyri zostúpiť – v ročníku 2017/2018 by hralo II. ligu 16 mužstiev. V súťažnom ročníku 2017/2018 malo figurovať v elitnej súťaži na Slovensku desať klubov (1 zostup, možná baráž), v druhej lige šestnásť tímov (štyri zostúpiť).

Hoci predtým zmeny odobrila Únia ligových klubov (ÚLK) i výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ), delegáti (prítomných bolo 81 s právom hlasovať) na nedeľňajšej konferencii SFZ v Žiline nepodporili reorganizáciu najvyšších futbalových súťaží. Návrh nedostal potrebný počet hlasov: podporilo ho 56 hlasujúcich, šiesti boli proti, 17 sa zdržalo hlasovania, dvaja nehlasovali. Na kvalifikovanú väčšinu chýbalo päť hlasov, celkovo bolo potrebných 61 hlasov za.

„Delegáti sa rozhodli takto, treba to rešpektovať. Futbal je aj o politike. Som z toho trochu sklamaný, pretože opäť nepočúvali hlas profesionálneho futbalu,“ uviedol rozčarovaný prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák a pokračoval:

„Väčšina klubov ÚLK to odsúhlasila, tam sme si všetky argumenty vydiskutovali. Sme presvedčení, že desaťčlenná liga je optimálna. Budeme pracovať na tom, ako by sa to dali politicky zmeniť. Momentálne však rešpektujem rozhodnutie väčšiny a budeme hrať naďalej s dvanástimi účastníkmi.“

Šéf ÚLK argumentoval pri redukcii ekonomickou situáciou klubov, podľa neho desaťčlenný model by bol aj zo športového pohľadu atraktívnejší. Je možné, že Únia ligových klubov ako riadiaci orgán najvyššej slovenskej futbalovej súťaže zvolá mimoriadnu konferenciu, aby sa mohla samostatne riešiť druhá liga.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý bol za zmenu a jej odobrenie, na margo výsledku hlasovania k hlavnému bodu konferencie SFZ skonštatoval: „Reorganizácia v navrhnutom modele nebola schválená, rešpektujem rozhodnutie väčšiny. Budeme sa tým ďalej zaoberať.“ Ján Kováčik ďalej podotkol, že jeho osobný názor nikdy nevyvyšuje nad názor väčšiny. „Svoj názor však nemením,“ poznamenal šéf SFZ a doplnil:

„Dnes na Slovensku jednoducho nemáme dvanásť klubov, ktoré by dlhodobo udržateľne dokázali hrať prvú ligu a garantovať finančne svoje zázemie, posledný rok nám v tom dal za pravdu. Myslím si, že ďalšie obdobie to znova bude potvrdzovať. Ak by sme mali ekonomicky silné kluby, dnes sa nerozprávame o tom, že znižujeme počty z dvanásť na desať, ale rozširujeme z dvanásť na šestnásť. Keď sa budeme klamať, stratíme ďalší rok a prídu ešte väčšie problémy. Táto téma nekončí, verím, že bude predmetom aj ďalšej konferencie.“

Na konferencii SFZ v Žiline schválili bývalého medzinárodného rozhodcu Vojtecha Christova za čestného člena SFZ. Sedemdesiatročný rodák z Vranova nad Topľou (nar. 16. marca 1945) viedol ako hlavný arbiter finálový duel majstrovstiev Európy 1984 vo Francúzsku. Zlatý odznak SFZ si prevzali aj Vojtech Kováč a Peter Adamec.

Hlasovaním delegátov neprešiel na nedeľňajšej konferencii Žiline návrh na zmenu a doplnenie stanov SFZ a neprišlo ani k posunu účinnosti registračného a prestupového poriadku ako aj súťažného poriadku od 1. júla 2016 po dopracovaní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz
Načítavajú sa športové výsledky...