Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice dlhujú Bašistovi a Novákovi 50-tisíc. Hráči sa necítia ako rebeli

Futbalový klub MFK Košice dlhuje hráčom Petrovi Bašistovi a Jánovi Novákovi dovedna približne 50 000 eur. Bašistovi 27 000 a Novákovi, ktorý to podľa vlastných slov nemá presne vyčíslené, približne 23 000.

03.06.2015 14:28
Slovan, Košice Foto: ,
Peter Bašista v drese MŠK Košice.
debata (3)

Práve títo dvaja hráči spoločne s Ľubomírom Korijkovom boli prezidentom klubu Blažejom Podolákom označení ako hlavní vinníci toho, že Košičania po nesplnení licenčných podmienok spadli z najvyššej súťaže Fortuna ligy do II. ligy. Nepristúpili totiž na Podolákov návrh, aby sa podlžnosti voči nim riešili cez splátkový kalendár, ktorý napokon akceptovala väčšina košického tímu.

Peter Bašista k tomu na stredajšom stretnutí s novinármi povedal: „Nesúhlasíme s tým, čo bolo o nás povedané v súvislosti s administratívnym pádom košického klubu o súťaž nižšie. Spoločne s Jánom Novákom sme už v decembri prvýkrát listom upozornili vedenie klubu, že si neplní voči nám podmienky zmluvy. Klub sme nestáli prakticky nič okrem výplat. Dochádzanie z Prešova do Košíc som si platil z vlastného, ešte aj veci po zápasoch som si pral doma, čo som predtým nikdy nezažil. Došla nám trpezlivosť, psychika nebola ideálna, bolo len otázkou času, kedy to buchne… Napriek tomu, že sa k našim listom nikto nevyjadril, začali sme zimnú prípravu a nakoniec odohrali aj jarnú časť, hoci sme boli neskôr preradení do B-tímu.“

Bašista a Novák tvrdia, že neskôr sa k ich výzve pridali ďalší 10–12 hráči MFK, ktorí vyjadrili nespokojnosť, ale napokon pod hrozbou nesplnenia licenčných podmienok cúvli. Podľa ich slov v klube dlhodobo meškali výplaty za 4–6 mesiacov, pričom sa vyplácala vždy len určitá časť dohodnutej mzdy. Dodnes majú niektorí hráči okrem základných miezd nevyplatené bonusy za víťazstvo v Slovenskom pohári a umiestnenie do 6. miesta v dlhodobej najvyššej súťaži.

„Pán Podolák nám dal návrh na vyplatenie miezd za dva mesiace a my potom podpíšeme licenčný papier. Ja som vedel, že to nepodpíšem, ale niektori spoluhráči boli na tom tak zle, že im tie dve výplaty stačili na uspokojenie sa. Napokon sme zostali traja, ktorí sme to nepodpísali, ale tvrdiť, že kvôli nám padla liga? To sú dosť silné slová na to, čo sme urobili pre košický klub v minulosti. Určite nie sme rebeli, ako o nás počúvame. Nikoho sme nenavádzali na rebéliu, len sme už nechceli počúvať prázdne sľuby,“ pokračoval skúsený 30-ročný stopér Bašista, ktorému sa už medzitým skončila zmluva v tíme MFK Košice.

Bývalý kapitán MFK tiež tvrdí, že sa s Blažejom Podolákom spočiatku chceli dohodnúť, ale nepodarilo sa to. Spoločné stretnutia, na ktorých sa preberali podlžnosti voči hráčom, prebiehali formou pozitívneho prehovárania, ale mali aj negatívne skúsenosti. Napokon skončili spolu s Novákom v B-tíme MFK a ešte aj s pokutou 15 000 eur, ktorá, ako sa neskôr ukázalo, bola právne irelevantná.

„Pán Podolák sa nás pýtal, či sa nebudeme báť chodiť po Košiciach, keď klub kvôli nám nedostane licenciu na najvyššiu súťaž. Ja tvrdím, že to nie je náš problém, že Košice spadli do II. ligy a takéto zastrašovanie nebolo určite dobré. A čo sa týka pokuty? Boli to len tri vety, že sme hrubo porušili podmienky profesionálnej zmluvy, nič konkrétne. Ani nemohlo byť, lebo sme nič neporušili. To voči nám neboli splnené dohodnuté podmienky,“ uzavrel Bašista na stretnutí s novinármi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mfk košice #Peter Bašista