Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadión v Trnave už stojí. Spartak sa sťahuje

Ešte jeden zápas a futbalisti Spartaka Trnava sa sťahujú. To je signál, že výstavba nového trnavského štadióna, ktorý nesie meno trénerskej legendy Antona Malatinského, vstupuje do záverečnej fázy.

09.04.2015 10:30
city aréna, spartak trnava, štadión Foto:
Pohľad na už dokončenú južnú tribúnu, ktorú začali stavať pred rokom ako prvú.
debata (1)

Na rozlúčku čaká Trnavčanov už o dva dni (sobota, 14.30) najslávnejšie slovenské derby so Slovanom Bratislava. Zvyšok aktuálneho ročníka a štart nasledujúceho strávia v Zlatých Moravciach. Keď sa o štyri mesiace vrátia domov, privíta ich jeden z najmodernejších a najkomfortnejších stánkov v strednej Európe.

„Sme v štádiu, že iba nejaká živelná pohroma by mohla zastaviť túto stavbu. Všetko ide podľa plánu, tak ako bolo dohodnuté,“ zdôraznil Vladimír Poór.

Vlani 1. apríla postavili slávnostne prvý pilier na južnej tribúne. Za rok je hlavná stavba v podstate dokončená, tribúny stoja a ťahajú sa do výšky štyroch poschodí. Nainštalované sú sedačky, všetky v červených farbách, iba na severnej tribúne, kde budú mať svoje miestá členovia fanklubu bude čierny nápis Spartak Trnava. Na dvoch podzemných podlažiach bude parkovisko s tisíckou miest. Momentálne maká na stavbe denne asi štyristo ľudí.

„Projekt má takmer konečnú podobu. Rozostavanosť stavby je viac ako 85-percentná. Na jednej strane je síce ešte holý skelet, ale na druhej už dokončujeme vnútorné inštalačné práce a fasády,“ uviedol v aktuálnom rozhovore v Spartak TV architekt a predseda predstavenstva investorskej spoločnosti City arena Pavol Adamec.

Trnavskí futbalisti celý čas nastupovali na domáce stretnutia na rozostavanom štadióne. To, že sa na budúci týždeň musia už z takmer dokončeného stánku vysťahovať, súvisí s výstavbou západnej tribúny, ktorá sa jediná nemala meniť. Tá bola doteraz k dispozícii fanúšikom a pod ňou mali dočasné zázemie hráči i klub.

„Západná tribúna bude takisto kompletne nová a diváci by nemali odkiaľ sledovať zápasy. Takisto padlo rozhodnutie, že sa vymení aj trávnatá plocha, ktorú inštalujeme podľa najmodernejších technológií, rozhodli sme sa pre vysievaný trávnik a ten potrebuje aspoň tri mesiace, aby sa na ňom dalo hrať,“ približuje PR manažér Spartaka Marek Ondrejka.

Západná tribúna bude vyššia o dva metre, hoci nevyrastie až na úroveň troch okolitých tribún. Na nej bude ešte oceľová konštrukcia pre umelé osvetlenie. Kapacita celého hľadiska sa tým zvýši na dvadsaťtisíc miest.

Konečnú podobu už dostáva štadión aj zvonka,... Foto: MAREK ONDREJKA
city aréna, štadión, spartak trnava Konečnú podobu už dostáva štadión aj zvonka, plášť bude v trnavských červeno-čiernych farbách.

Na novom štadióne nájdu vysoký komfort nielen fanúšikovia, ale aj hráči. Ich priestory budú situované pod východnou tribúnou. Tam postavili štyri priestranné šatne. Jedna bude slúžiť domácemu mužstvu, druhá súperovi a ďalšie dve bude využívať slovenská reprezentácia a hosťujúce národné výbery. Súčasťou budú, samozrejme, sociálne miestnosti, priestory na oddych a regeneráciu. Na štadióne nebude chýbať ani kaplnka.

„Vonku na štadióne treba dokončiť ozvučenie, nainštalovať reproduktory, bezpečnostné kamery, dve veľké svetelné tabule na južnej a severnej tribúne, ktoré budú mať rozmer desaťkrátšesť metra,“ upresnil Ondrejka. Vo vnútri sa inštaluje potrebná infraštruktúra – vzduchotechnika, elektrické inštalácie a podobne.

Súčasťou komplexu bude aj rozsiahle obchodné centrum, v ktorom zákazníci nájdu na ploche takmer 30 tisíc metrov štvorcových 120 obchodov, administratívne priestory, hotel so 45 lôžkami, multiplex Cinemax s piatimi kinosálami, bowling a fitnes centrum.

Na výstavbu štadióna prispel štát, ktorý prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu schválil dotáciou vo výške 13 miliónov eur. Nový stánok vyjde na 27 miiónov eur a celý komplex na 72 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #City aréna #Štadión Antona Malatinského