Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V slovenskej lige hrajú futbalisti 21 krajín

V najvyššej súťaži na Slovensku pôsobia futbalisti 21 krajín a štyroch kontinentov. Dovedna ich je 66, teda šesť kompletných jedenástok.

20.03.2014 10:00
Fořt, Kladrubský Foto: ,
Dvojica českých legionárov v drese bratislavského Slovana: Pavel Fořt (vľavo) a Jiří Kladrubský.
debata

Každý z dvanástich klubov má na aktuálnej súpiske aspoň jedného legionára. V prípade Myjavy to platí doslova, má len jedného cudzinca. Spartak takmer vyčiarkol zahraničných hráčov. Zamestnáva len českého futbalistu Erika Daniela, rodáka z neďalekého Hodonína, ktorý navyše pôsobil v myjavskom klube už ako dorastenec…

Tradične silné legionárske zastúpenie má dunajskostredský DAC, v tíme je aktuálne desať zahraničných futbalistov, hoci podľa posledného vývoja sú niektorí už len na papieri a do hry zasahujú málo. O jedného menej má Senica a po osem dva najúspešnejšie tímy v doterajšom priebehu Trenčín a Slovan Bratislava.

Bratislavský kouč Dušan Galis pred štartom súťaže zdôrazňoval hlavnú zásadu. „Vždy som bol zástancom odchovancov, chlapcov, čo v Slovane hrávajú od žiakov. Ak je niekto legionár, musí byť lepší ako naši hráči. Tak to bolo, keď som hrával, tak je to teraz a tak to aj bude. Platí to rovnako aj v zahraničí. Chcem vidieť na ihrisku rozdiel medzi legionármi a našimi, potom to bude v poriadku,“ zdôraznil.

V slovenských kluboch sa tejto zásady vcelku držia. V uplynulom kole nastúpilo 47 legionárov, čo je podstatná väčšina z tých, čo sú na súpiskách. Zápas Myjava – Zlaté Moravce odložili, ale v týchto dvoch tímoch je najmenej cudzincov, zato pravidelne hrávajú, v predchádzajúcom kole nastúpili všetci traja. Košice i Žilina nasadili uplynulý víkend všetkých svojich legionárov, Senica ôsmich (z deviatich), Slovan šiestich (z ôsmich)…

A legionársky podiel by bol ešte vyšší, pretože niektoré opory nemohli hrať najmä zo zdravotných dôvodov: van Kessel (Trenčín), Tawamba (Ružomberok), Bagayoko, Fořt (Slovan). V Nitre dotiahli zasa viaceré posily na poslednú chvíľu, ich šanca ešte len príde. Iba v Dunajskej Strede svoj početný legionársky tím využívajú momentálne nanajvýš na päťdesiat percent.

Podľa aktuálnych predpisov môžu v zápase nastúpiť len piati zahraniční hráči – mimo krajín Európskej únie (v jej prípade neexistuje obmedzenie). Napríklad Slovan ich má šiestich, jeden musí zostať vždy mimo hru. Takýchto hráčov má Trenčín sedem a Senica šesť, ostatné krajiny sa zmestia do predpísanej normy.

V porovnaní s nedávnou minulosťou už nedominujú hráči z Českej republiky. Je ich len jedenásť. Najviac futbalistov je momentálne zo Srbska – trinásť. Po slovenských trávnikoch behá v prvej lige desať Brazílčanov. Z afrického kontinentu tvoria najpočetnejšiu kolóniu Kamerunčania (6) a Nigérijčania (5).

Pred jedenástimi rokmi, keď v súťaži hralo ešte desať tímov, v nej bolo len 21 legionárov, z toho viac ako polovica z Česka (13), okrem toho bolo zastúpených ďalších sedem krajín. Po prudkom náraste zahraničných futbalistov došlo v uplynulom období opäť k ich miernemu úbytku. Mimochodom, platí to aj o tréneroch. Na začiatku aktuálneho ročníka nemal nijaký klub na lavičke cudzinca. V súčasnosti sú traja, všetci z Česka. Ak rátame aj Jozefa Chovanca, ktorý má však korene na Slovensku.

Rekordný počet cudzincov mala slovenská liga pred dvoma rokmi – na súpiskách ich bolo vtedy 85. Pochádzali z 28 štátov a pozoruhodný je tiež fakt, že najpočetnejšie zastúpenie mali vtedy krajiny z Afriky – reprezentovali ju futbalisti jedenástich štátov. Jasnú prevahu si držali Česi. Bolo ich na Slovensku bezmála trikrát toľko ako teraz (32).

Legionári v kluboch
V slovenských prvoligových tímoch pôsobí aktuálne 66 legionárov. Ich rozdelenie je nasledovné: Dunajská Streda 10, Senica 9, Trenčín a Slovan po 8, Nitra 7, Košice 6, Banská Bystrica 5, Trnava 4, Ružomberok a Žilina po 3, Zlaté Moravce 2, Myjava 1.

Najviac je Srbov
Najpočetnejšie zastúpenie majú v slovenskej lige Srbi – je ich trinásť. Ďalšie krajiny: Česko 11, Brazília 10, Kamerun 6, Nigéria 5, Bosna a Hercegovina 3, Chorvátsko 3, Argentína a Guinea po 2, Francúzsko, Ghana, Holandsko, Macedonsko, Pobrežie Slonoviny, Rakúsko, Taliansko, Trinidad a Tobago, Tunisko, Ukrajina a Uruguaj po 1.

Najúspešnejší? Milinkovič

Kto je v súčasnosti najúspešnejším legionárom v slovenskej lige?

Jednoznačná odpoveď neexistuje, legionári nemajú svoju samostatnú anketu. Mohli však v štyroch uplynulých rokoch kandidovať v kategórii najlepší hráč Corgoň ligy pod hlavičkou ankety Pravdy a SFZ.

Do trojice, ktorá sa dostala do finálového výberu, sa prebojoval legionár len raz – v roku 2012 Argentínčan Depetris, ktorý sa stal kráľom ligových strelcov a neskôr aj držiteľom slovenského pasu. Nakoniec skončil druhý za Žilinčanom Pečovským. Bývalý trenčiansky útočník v slovenskej lige už nepôsobí.

V roku 2013 bol najúspešnejším legionárom Ružomberčan Tawamba, ktorý skončil piaty. Za ním sa umiestnil šiesty Milinkovič. Práve tento Srb zo Slovana Bratislava patrí medzi slovenské legionárske stálice a aj v uplynulých ročníkoch ankety sa objavil na popredných miestach. Získal dovedna najviac bodov z cudzincov. V roku 2012 bol takisto šiesty, za spoluhráčom zo Slovana Gorositom, ktorý získal len o bod viac.

Najvyššie sa umiestnil Milinkovič ešte v roku 2010, keď bol štvrtý, vtedy ako hráč MFK Košice.

V jeho prospech hovorí aj fakt, že od obnovenia ankety o najlepšiu jedenástku ligového ročníka, sa do nej ako jediný z legionárov vždy dostal – tri razy za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #corgoň liga #Marko Milinkovič #legionári