Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čistý stôl a záchrana sú cieľom nového mecenáša DAC

Čistý stôl, upokojenie situácie, vyrovnanie dlhov a zo športového hľadiska záchrana v najvyššej súťaži. To sú prvé ciele nového mecenáša futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oszkára Világiho (50).

05.03.2014 18:08
Oszkár Világi Foto: ,
Oszkár Világi.
debata

Významný podnikateľ a advokát, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu sa dohodol na odkúpení 80-percentného podielu v dunajskostredskom klube od doterajšieho majiteľa, Iránca Khashayara Mohsenia. „To je významný moment v mojom živote, odhodlával som sa na to dlhé roky,“ zdôraznil na tlačovej besede.

Sumu, ktorú zaplatil, nekonkretizoval, je podľa neho súčasťou obchodného tajomstva. Neoficiálne sa hovorí o 600-tisíc eurách. Desať percent práv zostalo mestu Dunajská Streda, kde sa Világi narodil, ďalších desať vlastní Barnabás Antal.

Világiho nástupom by sa malo skončiť čierne obdobie klubu zo Žitného ostrova, ktorý sa v posledných rokoch nachádzal v dezolátnom stave a podľa nového majiteľa by tím neodohral jarnú časť sezóny, keby ho neprevzal do svojich rúk.

Prezentoval svoju víziu, plánuje z DAC vybudovať zasa silný klub, po športovej i ekonomickej stránke, so silnou fanúšikovskou podporou. Zo športových cieľov bude prioritou okrem okamžitej záchrany v tomto ročníku aj rozvoj mládežníckeho futbalu.

Záchrana nebude jednoduchou úlohou, lebo posledný DAC má v súčasnosti rovnaký počet bodov ako Nitra (11), ale disciplinárna komisia SFZ už rozhodla, že šesť mu odpočítajú po skončení súťaže. Je to trest za minuloročnú korupčnú aféru, v ktorej štyria hráči DAC ovplyvnili aktuálne zápasy najvyššej súťaže. Tento ich čin označil Világi „za hanbu, ktorá sa nemala stať“ a ako nový majiteľ sa za ňu ospravedlnil. Zároveň označil trest (odrátanie bodov mužstvu) za precedens, pretože v afére nebolo namočené vedenie klubu. Potvrdil, že DAC sa proti rozhodnutiu disciplinárky odvolal.

Nový majiteľ vyjadril podporu súčasnému trénerovi Mikulášovi Radványimu a ďalší bývalý hráč a tréner Krisztián Németh sa stal športovým riaditeľom. Táto dvojica by sa mala pokúsiť udržať tím v najvyššej súťaži.

Világi tiež informoval, že zrekonštruuje v etapách súčasný štadión. Chce využiť schválenú štátnu dotáciu (2,5 milióna eur). Práce by sa mali začať v júni, najskôr na hlavnej tribúne. Postupne by mal vyrásť moderný stánok, ktorého kapacita narastie až na 15-tisíc divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DAC Dunajská Streda #Oszkár Világi