Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude v apríli všetko jasné? Slovan môže rýchlo ujsť

Jasný favorit, vyrovnanosť za ním, dvaja namočení. Také je rozloženie síl na štarte jarnej časti najvyššej futbalovej súťaže.

01.03.2014 09:40
Valovič, Galis Foto: ,
Jozef Valovič a Dušan Galis opäť spolu na lavičke Slovana.
debata

Pravda, trojbodový systém môže ľahko obrátiť naruby aj jednoznačnú situáciu, čo s obľubou zdôrazňujú zástupcovia klubov pred štartom každej jarnej sezóny.

Jeseň rozdala ligové karty v prospech Slovana. Vedie nielen pred Trenčínom o šesť bodov, ďalší už strácajú jedenásť a viac. Sotva môžu obhajcu titulu dostihnúť, ak si udrží tempo z minulého roka. Na Pasienkoch veria, že obhája double. Nielenže si pripíšu ôsmy titul, ale dotiahnu do víťazného konca aj Slovenský pohár, v ktorom sú v semifinále a ich súperom bude Senica. Druhú dvojicu tvoria Ružomberok a Košice.

Slovan začína jar rovnako ako pred rokom – so šesťbodovým náskokom. Vtedy mu bohato stačil, titul vybojoval v pohode dve kolá pred koncom a to už využil až tretí mečbal. Teraz môže byť jasno ešte skôr. Z piatich úvodných jarných stretnutí nastúpi štyri razy doma, jediný súboj na ihrisku súpera v tejto sérii odohrá v Nitre. Ak belasí zvládnu štart podľa očakávania, môže byť už na začiatku apríla takmer všetko jasné.

V Slovane nehovoria len o titule, ale aj o príprave na európsku súťaž. To je rovnako dôležitá úloha, ak nie ešte dôležitejšia. „Dnes je zaujímavá najmä pohárová Európa. V nej by sme sa chceli presadiť. Tam sa prerozdeľujú peniaze, predávajú hráči, rodia zaujímavé prestupy,“ priznal jeden z trénerov Dušan Galis.

A je tu aj iný problém. Slovan, paradoxne, zažil azda najväčší úbytok divákov. Chce ich podľa Jozefa Valoviča získať najmä atraktívnou hrou. „Prázdne hľadisko hráčov málo motivuje,“ priznal tréner.

Pravda, je tu ešte Trenčín. O majstrovských ambíciách síce nahlas nehovorí, lenže je najbližšie k Slovanu a pokúsi sa skomplikovať lídrovi situáciu. Má v rukách jeden tromf, najmä psychický. V oboch jesenných zápasoch bratislavské mužstvo zdolal (doma 4:2, vonku 3:0). A aj Trenčín odštartuje domácou sériou – prvé štyri zápasy odohrá na umelej tráve pred svojím obecenstvom. Ak sa udrží v marci v tesnom závese za obhajcom, môže ešte súperenie o titul zdramatizovať. Čoskoro potom totiž privíta Slovan…

O tom, že trenčianska šatňa ešte tento boj nezabalila, svedčia aj slová najúspešnejšieho strelca AS Tomáša Maleca (11 gólov) po skončení jesene. "Chceme ísť ešte vyššie. Druhá pozícia nemusí byť v tejto sezóne pre nás konečná,“ vyhlásil.

Na opačnom konci tabuľky bola situácia vyrovnaná, predposlednú Nitru a poslednú Dunajskú Stredu delilo len skóre. Štartová čiara zostala na prvý pohľad rovnaká, no disciplinárna komisia SFZ rozhodla, že po sezóne odpíšu DAC šesť bodov, čo je trest za korupčnú aféru, ktorá sa prevalila na jeseň.

Nitra má teda výhodu, lenže vedenie klubu to takto nevníma. Dobre si pamätá na minulý ročník, keď mužstvo bolo aj posledné, ale z nezávideniahodnej situácie sa vyhrabalo. Napokon sa so súťažou lúčil Prešov, hoci po jeseni mal o šesť bodov viac ako posledná Trnava. „Šesť bodov sú dva zápasy, to sa rýchlo môže zmeniť. Aj DAC sa mobilizuje a urobí všetko, aby sa zachránil,“ domnieva sa nitriansky športový manažér Ivan Ondruška.

V jarnej časti súťaže je 14 kôl, záverečné (33.) naplánovali na 31. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Galis #ŠK Slovan Bratislava #Corgoňliga