Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Primátor Bratislavy rokuje s investorom o výstavbe štadióna

Najbližšie štvrtkové zasadnutie zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy by sa malo zaoberať aj novými podmienkami výstavby Národného štadióna na Tehelnom poli.

28.01.2014 18:15
tehelné pole, národný futbalový štadión,... Foto:
Národný futbalový štadión by mohol mať takúto podobu.
debata (2)

„Primátor Milan Ftáčnik predloží poslancom aktuálnu informáciu. Nepredpokladám však, že vo štvrtok padne nejaké rozhodnutie. Primátor momentálne rokuje s investorom a hľadajú spolu riešenia, zatiaľ existuje stále niekoľko alternatív,“ potvrdil hovorca mesta Stanislav Ščepán.

Už v závere minulého roka sa objavil návrh niektorých poslancov bratislavského zastupiteľstva, aby mesto vypovedalo investorovi Ivanovi Kmotríkovi zmluvu o nájme. Nová by mala byť podpísaná za iných podmienok. Investor získal celú pôdu do dlhodobého prenájmu za symbolických 33 eur ročne. Podľa nového návrhu by časť pozemkov pod komerčnými objektami (byty, hotel, obchody) mal dostať do prenájmu na komerčnom základe. Ide asi o 30 percent pôvodne prenajatej plochy.

Vizualizácia nového štadióna Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Štadión by mal stáť do roku 2016.

Existuje možnosť, že investor pristúpi na zvýšenie nájmu pod komerčnými priestormi alebo tieto pozemky odkúpi či jednoducho od výstavby odstúpi, schválenú podporu vo výške 27 miliónov eur od štátu neprevezme a s touto finančnou podporou postaví štadión mesto.

„Máme konkrétne výsledky rokovaní, našli sme určité alternatívy, ale bez diskusie s poslancami nie je jednoduché povedať, ktorá z nich bude priechodná,“ približil aktuálny stav primátor Milan Ftáčnik. Poslanci naznačili, že majú k dispozícii ako záložné riešenie aj vypovedanie zmluvy. „Do tohto riešenia by som sa nepúšťal, lebo by znamenalo, že národný futbalový štadión nebude. Záujmom mesta však je, aby bol postavený.“

Podľa Ftáčnika je dôležité hľadať cestu k zhode a „neurobiť nejaké nevratné rozhodnutia“. Chce poskytnúť poslancom priestor na vecnú diskusiu ešte pred rozhodovaním zastupiteľstva.

„Môj návrh poslancom bude, aby sme sa stretli k tomuto problému ešte v priebehu februára. Potom sa môžeme na zastupiteľstve dostať aj ku konkrétnemu návrhu. Reálne sú dva scenáre – buď komerčný nájom za pozemky pod komerčnou časťou štadióna alebo plochu využívanú komerčne predáme investorovi, čím by sme jednorázovo problém vyriešili. Na ploche štadióna by zostal veľmi výhodný nájom, ktorý na verejnoprospešné funkcie možno považovať za primeraný.“

Ako je známe, pôvodný štadión na Tehelnom poli už zbúrali a na jeho mieste by sa malo v najbližších týždňoch začať s výstavbou nového – asi za 70 miliónov eur a s kapacitou 22 500 miest. Celý areál, v ktorom by mala byť výšková administratívna budova, bytová časť, kaviarne, reštaurácie, obchody, parkoviská, by mal stáť asi 235 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava