Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galis sa ešte nelúčil. Rád by mal v Slovane Vitteka

Do Slovana sa vrátil ako tréner na jeden dovolenkový mesiac. Opäť spolupracoval s Jozefom Valovičom, s ktorým pred vyše dvadsiatimi rokmi priviedol bratislavský tím k poslednému federálnemu titulu belasých. Teraz ho čaká návrat do poslaneckej lavice. "To platí," vraví Dušan Galis (63).

03.09.2013 08:00
Jozef Valovič, Dušan Galis Foto: ,
Dočasný poradca trénera Slovana Dušan Galis a vpravo tréner Slovana Jozef Valovič.
debata

Bol teda nedeľňajší súboj so Zlatými Moravcami vašou víťaznou rozlúčkou s Pasienkami?
Čaká má ešte debata s majiteľom klubu. Budeme sa baviť o Slovane, aj o tom, čo bude ďalej.

Už dávnejšie ste však hovorili, že tento zápas bude posledný. Zmenilo sa niečo?
Z mojej strany nie. Ale keby som aj zostal, neporušil by som nijaký zákon či predpis, konzultoval som to aj s ľuďmi, ktorí sú v tejto oblasti odborníci a vedia situáciu posúdiť.

Stíhali by ste obe funkcie?
Podľa toho, o čom konkrétne hovoríme.

Zvládli by ste povinnosti poslanca a zároveň aj trénovať Slovan?
Ja o tréningovom procese nehovorím. Možno by do úvahy prichádzala pomoc v čase zápasov. A možno aj na tréningu – v čase voľna. Zatiaľ som dodržal, na čom sme sa pred mesiacom dohodli.

Ako hodnotíte váš mesiac na Slovane?
Nakopilo sa v ňom dosť negatívnych vecí. Prežívali sme zložité obdobie. Tím po vypadnutí z Ligy majstrov bol psychicky na dne. Potom do toho prišiel útok na ružomberských divákov. Dva uplynulé domáce zápasy sme zasa hrali bez divákov, čo nie je nič príjemné. Myslím si, že tento problém nevyriešil zväz najšťastnejšie.

V akom zmysle? Aký trest mal klub dostať?
Poviem svoj názor. Potrestali sme kvôli jednému blbcovi nevinných divákov, tí nemôžu prísť do polovice októbra na futbal. A ani sme nijako nepomohli Ružomberčanom. Zápasy sme nemuseli hrať pred prázdnym hľadiskom a peniaze zo vstupného mohli dostať diváci, ktorých zranil delobuch. Viem, že zväz má svoje predpisy, ale ak sa menia iné veci, mali by sa aj ony inovovať – v prospech ľudí a futbalu.

Niečo vás uplynulý mesiac aj potešilo?
Som rád, že som mal možnosť vrátiť sa do klubu, ktorý pre mňa veľa znamená. Posledné obdobie však nebolo príliš o radosti, ale o problémoch a o neprespatých nociach. Dúfam, že z bahna sme sa už dostali. Trénoval s nami Robo Vittek a bolo by výborné, keby sa vrátil do Slovana. Priniesol by do mužstva určitý pokoj a pomohol by prepojiť šatňu s trénermi.

Aká je šanca, že si opäť oblečie slovanistický dres?
Podľa mňa je jeho príchod na celkom dobrej ceste, ale k tomu sa nebudem vyjadrovať, to je vec dohody zainteresovaných. Ak by k nej došlo, bolo by to určite zaujímavé aj pre fanúšikov.

So Slovanom sa pripravuje takmer mesiac. Aký bol jeho prínos?
Keď sme hrali futbal, bolo na ihrisku vidieť, že je futbalovo pred ostatným. U nás je vo všeobecnosti problém, že dobrí a skúsení hráči odchádzajú a mladí sa nemajú od koho učiť.

S Jozefom Valovičom ste viedli mužstvo doteraz v šiestich zápasoch, päť ste vyhrali, vytiahli ste tím na druhé miesto. Ste spokojný?
Aj naposledy so Zlatými Moravcami sme odohrali dobrý prvý polčas, zvolili sme náročný presingový spôsob hry, ale po prestávke bolo vidieť, že hráči toho mali dosť, kondične musia pridať. Vyhrávali sme najmä vôľou a nasadením, ale chýbala väčšia herná kvalita. Je vyššia ako mužstvo ukázalo, ale musí ju vytiahnuť aj v zápase.

Slovanu úvod sezóny nevyšiel, v čom vidíte jeho najväčšie problémy?
Našim mužstvám chýbajú najmä zápasy so silnými zahraničnými súpermi. V Slovane je roboty dosť, ale po zisku double zavládla spokojnosť. Pred Ligou majstrov odohral prípravné zápasy so súpermi z tretej, štvrtej, piatej ligy a len jeden ťažší – s Olomoucom. To bola chyba. V minulosti nás vždy preverovali náročnejšie stretnutia.

Vo štvrtok Slovan nastúpi v Prahe proti Sparte. Bude mať zápas náboj, hoci pôjde len o prípravu?
Som rád, že sa podarilo dohodnúť tento zápas, je nielen atraktívny, ale som presvedčený, že hráčom aj niečo dá. Nemôžu hrať len medzi sebou a po okolitých dedinách. Musí prísť vždy súper, a nielen teraz Sparta, ktorý ich vyzlečie donaha a povie: chlapci, o tomto je futbal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Galis