Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Soumah dostal dištanc na pol roka, Nitra príde o body i o pohár!

Guinejský futbalista v nitrianskych službách Seydouba Soumah si šesť mesiacov nezahrá a navyše zaplatí pokutu 3400 eur. Klub FC Nitra má zastavenú činnosť na dve stretnutia a dostal pokutu 10-tisíc eur. V praxi to znamená, že klubu spod Zobora sa na konci prebiehajúcej sezóny odrátajú tri body a do pomyselnej štatistiky vzájomných stretnutí so Slovanom Bratislava za súboj v 10. kole nezíska body. V pohári je postup rovnaký a keďže sa hrá na jedno stretnutie, FC Nitra v Slovnaft Cupe po 3. kole skončí a postúpi Spartak Myjava.

20.09.2012 21:12 , aktualizované: 21:40
Seydouba Soumah Foto:
Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo Slovenského futbalového zväzu po rozhodnutí Disciplinárnej komisie o jeho polročnom treste.
debata (18)

Taký je verdikt Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu, v ktorého bratislavskom sídle sa celé hodiny rozoberal škandalózny zápas uplynulého kola najvyššej futbalovej súťaže FC Nitra – Spartak Trnava (1:3). Disciplinárna komisia zhromažďovala od pondelka všetky dostupné informácie, oficiálne vyjadrenia, preštudovala si zápis o stretnutí, správu delegáta. Vo štvrtok násled­ne podrobne vypočula zástupcov nitrianskeho i trnavského klubu.

Čo sa to teda vlastne odohralo?

Prvý raz v histórii sa v slovenskej lige stalo, že rozhodca vylúčil v jednom zápase troch domácich futbalistov. Navyše sa nad zápasom znášal tieň podozrenia z rasizmu, pretože vylúčený Soumah sa bránil tým, že ho vyprovokovali súperovi hráči urážkami rasistického charakteru, čo Trnavčania i ich zástupcovia Miroslav Karhan a Peter Čvirik na zasadnutí komisie dôrazne odmietli.

Guinejčan v stretnutí najprv šliapol na ležiaceho súpera Čarnotu, potom udrel do tváre Karhana a po ňom aj rozhodcu Mastiša. Ešte predtým, v závere prvého polčasu predviedol pred sektorom trnavských fanúšikov obscénne gesto.

Seydouba Soumah z FC Nitra a jeho gesto smerok... Foto: SITA
Soumah Seydouba Seydouba Soumah z FC Nitra a jeho gesto smerok k trnavským fanúšikom.

Mladý Guinejčan o ra­sistických útok na jeho osobu povedal. „Boli to hlavne traja hráči, čísla 2, 17 a 21 (Čvirik, Čarnota a Karhan), ktorí boli voči mne slovne mimoriadne agresívni. Nadávali mi. Niekedy mi dokonca z bezprostrednej blízkosti kričali do ucha, že ‚choď naspäť do Afriky‘ alebo ‚zjedz mi banán‘. Dokonca aj tréner hostí Hoftych ma zo striedačky hrubo urážal. Cítil som sa veľmi zle,“ citoval Soumaha klubový web fcnitra.sk.

Soumahove obscénne gestá

Skôr uzavrela svoje rokovanie komisia rozhodcov SFZ. Potrestala rozhodcu Mastiša zastavením činnosti do konca jesennej časti, nebude viesť nijaký zápas v dvoch najvyšších slovenských súťažiach. Podľa šéfa komisie Dušana Krchňáka mladý a málo skúsený arbiter Mastiš stretnutie v Nitre nezvládol.

Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo... Foto: TASR
Seydouba Soumah Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo Slovenského futbalového zväzu po rozhodnutí Disciplinárnej komisie o jeho polročnom treste.

Komisia dostala od Nitranov šestnásť podnetov, ale napokon akceptovala ako odpodstatnené len tri. Podľa Krchňáka urobil hlavný rozhodca Marek Mastiš najväčšiu chybu v tom, keď po údere do tváre, ktorý mu zasadil v 71. min Soumah, neukončil stretnutie pre inzultáciu. Dôležité bolo, že všetky tri vylúčenia členovia komisie zhodne posúdili ako správne, voči udeleniu červených kariet nevyslovili výhrady.

Rozhodcovia, ktorí viedli nitrianske stretnutie, odovzdali komisii písomné stanovisko a aj osobne uviedli, že v zápase nepostrehli nijaké prejavy rasizmu.

„Môžem povedať, že ani jeden z našich hráčov žiadne rasistické útoky na jeho adresu nevykonal. Soumah zrejme neuniesol tvrdšiu hru, ktorou sme chceli eliminovať ich najlepšieho hráča. Ľudia v komisii sa opýtali Mira Karhana, či urazil jeho mamu a mňa sa spýtali, čo som mu povedal,“ prezradil po vypočutí kapitán Trnavy Peter Čvirik.

Rozhodca Marek Mastiš. Foto: SITA
Marek Mastiš Rozhodca Marek Mastiš.

Za trnavský Spartak bol na zasadnutí prítomný okrem Čvirika a Karhana aj štatutárny zástupca klubu, právnik Juraj Trokan. Majiteľ FC Nitra Jiří Magyar rešpektoval verdikt komisie, hoci, ako priznal, bol sklamaný, že v prípade najviac utrpel FC Nitra. „Komisia sa musela držať litery svojich noriem, ale vnímame to ako veľkú nespravodlivosť, pretože v zápase sa udialo veľa vecí a tie ovplyvnili rozhodcovia i hráči súpera. To bol následok skratu Soumaha. Neobhajujem ho, urobil chybu, ale mrzí nás, ako to dopadlo,“ prezradil Magyar. Majiteľ nitrianskeho FC zároveň pripustil, že sa v najbližších dňoch bude zaoberať otázkou budúcnosti futbalu pod Zoborom.

FC Nitra sa môže voči verdiktom DK SFZ odvolať do 15 dní.

Komisia sa zaoberala aj protestom Spartaka Myjava, ktorý bol nespokojný s výkonom rozhodcu Fajčíka v zápase medzi AS Trenčín a Spartakom Myjava (3:2). Podľa komisie posúdil správne všetky sporné situácie, na ktoré Myjavčania upozorňovali

Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo...
Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo...
Hráč FC Nitra Seydouba Soumah odchádza zo...
18 debata chyba