Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový Inter Bratislava je späť, podal si prihlášku do V. ligy

"Dnes je moment, keď sa FK Inter Bratislava definitívne vracia na mapu slovenského futbalu," vyslovil na štvrtkovej tlačovej konferencii povzbudzujúce slová športový riaditeľ Interu Peter Bauer.

29.04.2010 16:30
Gólová radosť futbalistov Interu Bratislava Foto:
Ilustračná snímka.
debata (4)

Ako je známe, pred necelým rokom sa pri nelichotivej ekonomickej situácii v klube podarilo fanúšikom Interu a rodičom zachrániť budúcnosť pre takmer 200 mladých hráčov a hoci mládežnícky futbal v Interi nezanikol, licencia A-tímu prešla do rúk FK Senica a tento klub zo Záhoria nahradil v aktuálnom ročníku Corgoň ligy 2009/2010 medzi elitou práve Inter Bratislava.

Predstavitelia „žlto-čiernych“ síce dávajú vo svojej koncepcii a projekte „Futbalová škola FK Inter Bratislava 2009 – 2014“ prioritu výchove mladých futbalistov a vlastných odchovancov, od nastávajúcej sezóny 2010/2011 však prichádza aj k znovuzrodeniu mužskej kategórie. A navyše – so zaujímavými menami hráčov, ktorí boli či sú úzko spätí s klubom.

„Inter nemohol z ekonomických aj iných dôvodov mať A-mužstvo a účinkovať v Corgoň lige. Po desiatich mesiacoch hovoríme – muži áno. My sa považujeme za morálneho pokračovateľa značky Inter, a tak to budeme aj prezentovať,“ uviedol Bauer. „V seniorskej kategórii podávame riadnu prihlášku do najnižšej V. ligy. Do vyššej súťaže by sa dalo ísť aj inou cestou, napríklad kúpením licencie, my však nemáme takéto ambície a interes urobiť hneď veľký skok. Nie je to náš cieľ. Radi by sme postavili tento klub od základov a nie od piateho poschodia, mohlo by spadnúť. Verím, že sa naša pravda ukáže. Chceme urobiť z futbalu zábavu a hrať pre ľudí, nechceme 7000 divákov so svetlicami. Naším cieľom je každý rok dopĺňať mužstvo a postupovať vyššie v súťažiach. Možno o päť rokov si minimálne v Slovenskom pohári zahráme proti mestskému rivalovi Slovanu o majstra Bajkalskej ulice.“

Do projektu „znovuzrodenia“ A-mužstva sa aktívne zapojili aj niektorí bývalí futbalisti. Jeden z nich, bývalý reprezentant Ľubomír Luhový, sa stal koordinátorom spomenutého projektu. V „prvom“ tíme Interu od novej sezóny prisľúbili účasť aj Roman Kratochvíl, Andrej Burza, či terajší tréner staršieho dorastu Interu Marián Šuchančok, ktorého zverenci sú na najlepšej ceste postúpiť do vyššej súťaže.

„Dnes sa opäť stávam členom Interu Bratislava. Strávil som tu dosť rokov v kariére a hoci ma tento klub nevychoval, dal mi príležitosť. Zástupcovia Interu ma oslovili spolu s inými bývalými hráčmi, ja som neváhal a súhlasil s návratom. Mojou úlohou bude motivovať mladších hráčov, ak mi to zdravotný stav, najmä bedrový kĺb dovolí, tak aj priamo na trávniku. Najlepšie za stavu 3:0 pre nás…V prvom rade chcem pomôcť. To, čo sa stalo s klubom pred necelým rokom, nebolo dobré. Sme však späť a budeme sa tešiť z každého úspechu. Poteší ma, keď Inter pôjde postupne opäť hore a zaujme pozície, na ktorých bol ešte v nedávnej minulosti,“ skonštatoval Ľ. Luhový, ktorý je jeden z adeptov na funkciu hlavného trénera A-mužstva Interu.

„Ešte o tom nie je rozhodnuté, teraz sú tu iné priority. Zatiaľ je všetko postavené na amatérskej báze. Súťaž sa začne niekedy v auguste, príprava bude krátka, ale intenzívna. V kádri bude osem-deväť hráčov z nášho dorastu a šesť-sedem starších futbalistov, ktorých som aj ja oslovil. Momentálne sme vo fáze zbierania a skladby kádra.“ Áčko Interu by malo hrávať na ihrisku na Drieňovej ulici, víkendový deň (sobota alebo nedeľa), resp. výkopy domácich duelov ešte nie sú známe. Futbalisti Interu využívajú okrem spomenutej Drieňovej ulice aj ihriská Štartu, Nepočujúcich, Ekonómu a umelú trávu vo Vajnoroch.

Prezidentom FK Inter Bratislava je Jozef Barmoš, funkcionármi klubu sú Peter Bauer (športový riaditeľ), Jozef Mihál (ekonomický riaditeľ), Anton Greguš (technický riaditeľ) a Jozef Šajánek (generálny manažér). „Stopercentným vlastníkom nášho klubu je občianske združenie Inter Bratislava, ktoré bolo pretransformované z fanklubu. Jeho členom môže byť každý občan Slovenskej republiky. Tento klub už teraz vlastnia fanúšikovia. Od 1. marca 2010 sme samostatný právny subjekt so všetkým, čo k tomu patrí, s právami i povinnosťami,“ doplnil P. Bauer.

Ekonomický riaditeľ Jozef Mihál sa posťažoval na všeobecný nezáujem zo strany štátu. „Od neho nedostávame nič. Ani samospráva nám nepomohla. Naopak, my musíme platiť, napríklad STARZ-u za prenájom ihriska na Drieňovej ul. tisíc eur. Bohužiaľ, prišli sme o areál na Pasienkoch. Tento klub potrebuje každý mesiac 8 až 10 000 eur na prevádzku, bez sponzorov by to nešlo. Hoci uprednostňujeme mládež a výchovu vlastných odchovancov, chceme do budúcej sezóny postaviť aj A-tím. Verím, že tým sa oživí tradičná značka Inter Bratislava. Nebude to ľahké, ale pousilujeme sa náš boj vyhrať.“

4 debata chyba