Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fans Slovana a Trnavy sa spojili v boji proti polícii

Po prvý raz v histórii sa v sobotu 30. augusta stretli za rokovacím stolom zástupcovia dvoch "nezmieriteľných" rivalov - občianskych združení Fanklub Spartak Trnava a Belasá Šlachta - s cieľom naštartovať spoločný aktívny postup predovšetkým proti policajnej brutalite na futbalových štadiónoch.

04.09.2008 10:05
Trnava, štadión, fanúšikovia Foto:
Fanúšikovia na štadióne v Trnave.
debata

V komuniké, ktoré poskytol sekretár trnavského fanklubu Štefan Horváth, sa obe strany navzájom informovali o skúsenostiach s policajnými zásahmi pri zápasoch doma i na ihriskách súperov. Prioritne s dôrazom na najproblematic­kejšie z nich, ktoré sa odohrali v Žiline 8. marca, 1. mája a 23. augusta.

Zhodli sa na názore, že polícia často zasahuje neadekvátne a nezvláda situáciu, pričom prekračuje zákonom stanovené mantinely (napr. fyzické útoky na ľudí, ktorí ich len snímajú fotoaparátmi alebo videokamerami atď.). „Sťažnosti podložené záznamami polícia posudzuje ako neopodstatnené a svedkov incidentov nevypočúva,“ píše sa o. i. v spomenutom komuniké.

Zástupcovia FK Spartak Trnava vyjadrili poďakovanie za podporu petície žiadajúcej prešetrenie zákroku polície na finále Slovenského pohára 1. mája v Žiline, na ktorú aj občianske združenie Belasá Šlachta odovzdala viac ako 300 podpisov svojich členov. Navrhli spoločné odovzdanie podpisových hárkov na ministerstve vnútra SR vo štvrtok 4. septembra. Predstavitelia OZ Belasá Šlachta s tým vyjadrili súhlas, zároveň informovali, že pripravia novú petíciu o zákroku v Žiline 23. augusta.

Obe strany vyjadrili súhlasné stanovisko o potrebe inštitucionali­zovanej podoby celoslovenského združenia futbalových fanklubov, o ktorej oboznámia fanúšikovské skupiny v ďalších mestách Slovenska.

debata chyba