Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrák, ktorý sa nezblázni z Bayernu. Tvrdoňa chváli český tréner

V minulosti trénoval Ružomberok i Skalicu. Pomáhal v Slavii Praha i Baníku Ostrava. A 35-krát sa pod jeho vedením dostal na trávnik aj Marián Tvrdoň.

05.10.2022 15:00
Marián Tvrdoň Foto:
Brankár Viktorie Plzeň Marián Tvrdoň v súboji proti Bayernu.
debata (2)

Česká i slovenská futbalová verejnosť si pomaly vrýva do pamäti meno slovenského brankára, ktoré český kormidelník Aleš Křeček dôverne pozná.

Dvadsaťosemročný gólman Viktorie Plzeň je pre neho dokonalým príkladom starého klišé – trpezlivosť ruže prináša.

V posledných troch stretnutiach chytal 3. českú ligu proti Povltavskej futbalovej akadémii, Bohemiansu Praha v najvyššej súťaži a včera večer proti Bayernu Mníchov (0:5) v Lige majstrov.

„Pracoval som s ním tri roky. Veľmi mu to prajem, je to kus dobrého chlapa. Dostal sa na vrchol, Liga majstrov ním je. Marián je dobrák. Myslím, že nás je veľa, ktorí mu prajeme úspech,“ vraví Křeček.

Taliansko SR šport futbal LM C 3. kolo Inter Barcelona Čítajte viac Kapitán Škriniar priviedol Inter k cennému skalpu. Bayern zničil Plzeň

Tvrdoňa viedol v druholigovom Ústí nad Labem. V čase keď Křeček prišiel, rodák z Nitry zohrieval lavičku. Ústí viselo nad priepasťou zostupu.

Po dvanástich kolách malo na konte osem bodov. Výkony za veľa nestáli. Vedenie klubu sa rozhodlo konať a okrem trénera priviedlo aj skúseného gólmana.

"Mali sme tam dvoch brankárov, ale my sme sa rozhodli, že vezmeme ešte jedného. Mariánov kolega to neniesol ľahko, z klubu odišiel. Chcel sa vybrať po rýchlejšej ceste, mal iné ambície.

Uniknuté výsledky Zlatej lopty 2022 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
13. João Cancelo (Port./Manchester City).

Marián robil dvojku. Bol trpezlivý, pracovitý a čakal na svoju šancu," loví v pamäti Křeček.

Podľa neho má vynikajúce brankárske parametre. Tvrdoň meria 194 centimetrov, je štíhly a veľmi agilný. Postupne dostal od trénera šancu byť jednotkou a chytil sa jej. Aj keď…

„Nevyvaroval sa na začiatku zlým rozhodnutiam a hlúpym chybám. Veľa ľudí mu neverilo, ale múdry človek sa zo zaváhaní poučí. Postupne sa Marián stal jednotkou nastálo a vlani si ho vybrala Plzeň.“

Päťdesiatročný kouč priznáva, že pracovať s takým zverencom je radosť. Najmä, keď sa jedná o špecifickú skupinu v tíme – brankárov.

"Nereptal, čakal na šancu, nerobil zlú krv ani rozbroje. Jeho predošlý kolega bol opačný prípad a preto musel odísť.

Keď to v brankárskej trojici drhne, máte problém. Marián bol profesionál už vtedy. Futbalový život ho odmenil – Plzňou, Ligou majstrov a Bayernom," teší sa Křeček.

Marián Tvrdoň Čítajte viac Nikto mu nepomohol. Česi sa zastávajú Slováka, svojich hania

Prehra 0:5 nepoteší žiadneho brankára. Ani toho, ktorý si v najlepšej súťaži odkrútil debut proti jednému zo svetových gigantov.

„To sa nedá s českou ligou ani porovnávať. Ako keby ste so škodovkou chceli predbehnúť ferrari. Tam to býva často o skóre,“ myslí si Křeček.

Tvrdoň po zápase s Bayernom požiadal o dres Manuela Neuera. Nemecký brankár tejto žiadosti vyhovel, čo Slováka veľmi potešilo.

„Pán Manuel Neuer si ma vzal so sebou do kabíny, dal mi dres a porozprávali sme sa. Je to naozaj veľký hráč,“ citovali Tvrdoňa české médiá.

Enzo Passerini Čítajte viac My Taliani riešime futbal celé dni. Sme zvyknutí na stokrát väčšiu kritiku

Toľko rešpektu a úcty medzi súpermi sa tak často nevidí…

„To je fakt, ale u Mariána ma to neprekvapuje. Na nič sa nehrá, je veľmi pokorný. Má rešpekt k tomu, čo dokázal,“ dopĺňa Křeček.

Brankárske remeslo je krásne i kruté. Platí v ňom jasná rovnica. Chytať môže len jeden. Plzni vychytal postup skvelý Jindřich Staněk.

Český gólman sa však zranil a Tvrdoň dostal prednosť pred niekdajším brankárom DAC Dunajská Streda Martinom Jedličkom. Môže s Tvrdoňom životná šanca zamávať? Prípadne, môže byť pokojnejší, lebo nemá čo stratiť a môže len získať?

"Marián sa od najlepšieho brankára v Česku Staněka veľa učí. Z tejto šance sa určite nezblázni. Buď ju chytí alebo nie. Proti Bohemians podržal mužstvo, proti Bayernu mal svetlé momenty, ale s výsledkom sa viac spraviť nedalo.

Je vnútorne pokojný a vyrovnaný. Som presvedčený o tom, že zvládne aj túto výzvu. Má na to psychické vlastnosti, fyzické parametre môže doladiť s trénerským tímom Plzne," konštatuje Křeček.

Futbalisti Slovana, ktorým končí zmluva Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Martin Trnovský
 Post: Brankár
 Vek: 22...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Viktoria Plzeň #Aleš Křeček #Marián Tvrdoň