Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan má bojovú morálku. To nebývalo zvykom

Takmer vypredaný štadión. Dve neuveriteľné vyrovnania. Najskôr v posledných minútach riadneho hracieho času, potom v predĺžení a ešte v početnej nevýhode.

16.08.2022 07:30
FUTBAL-EL: Slovan - Olympiakos Foto: ,
Futbalisti Slovana ukázali v zápase proti Olympiakosu veľa pozitívnych, dokonca heroických momentov
debata (1)

Slovan s Olympiakosom Pireus napriek heroickému výkonu padol po pokutových kopoch. Podľa mentálneho kouča Petra Bielika to na belasých pred štvrtkovým prvým zápasom s Mostarom v play off Európskej konferenčnej ligy nezanechá výraznejšie stopy.

„Horšie by pre hráčov bolo, keby vypadli po rozstrele vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. Tam už nemáte iné impulzy, ktoré by traumu prekryli. Slovan stále môže mať európsku jeseň. Olympiakos hodí za hlavu, lebo ľudská myseľ sa nevie rovnako intenzívne venovať dvom podnetom,“ tvrdí.

Aj takýto koniec však musí byť pre Slovan náročný, nie?

Iste, ale nie je rana ako rana. Slovan síce vypadol z Európskej ligy, ale môže si zahrať v skupine Európskej konferenčnej ligy. Tie okolnosti sú však pre belasých určite bolestivé, navyše sa to stalo pred domácim publikom.

Na druhej strane tam bolo veľa pozitívnych, dokonca heroických momentov, z ktorých môže ťažiť ďalej. Vďaka nim môže byť bolesť o čosi menšia. Navyše, výkony hráčov zniesli prísne európske parametre. Úprimne, u slovenských futbalových tímoch to nie je zvykom.

Napínavá odveta Slovan - Olympiakos Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť Slovana po vyrovnávajúcom góle v...

Máte aj futbalových klientov. Desia sa zlyhania z bieleho bodu?

Bavíme sa o tom, poznám ich pocity aj skúsenosti. Je to zlyhanie pre strelca, ktoré však počas sezóny bolí jeden či dva dni. Sezóna ide tak rýchlo, že nie je čas sa v tom vŕtať. Cez víkend už Slovan hral ligu a teraz sa chystá na prvý zápas na ihrisku Mostaru.

Horšie by bolo, keby ste vypadli po rozstrele vo štvrťfinále MS. Tam už nemáte iné impulzy, ktoré by traumu prekryli. Slovan stále môže mať európsku jeseň. Olympiakos hodí za hlavu, lebo ľudská myseľ sa nevie rovnako intenzívne venovať dvom podnetom.

Spomínali ste heroické momenty Slovana. Čo ste mali na mysli?

Mužstvo sa zomklo po vylúčení Abenu. Možno cítilo šancu, krivdu, oporu z tribún. Tréner Weiss dokázal mužstvo pozdvihnúť výkonnostne i mentálne.

Bojová morálka je vysoká, na čo sme v Slovane neboli zvyknutí. Vďaka tomu prišli ľudia a hráči hrdinsky bojovali proti Olympiakosu aj v oslabení.

Maďarsko SR Futbal LM 2. predkolo Zápas Prvý Čítajte aj Zadržali Slováka, ktorý vypálil raketu medzi divákov. Maďari zverejnili video

Lenže Slovan v európskych pohároch v tejto sezóne doma ešte nevyhral. Nezväzuje mu atmosféra ruky?

S divákmi je to jednoduché. Ak hrá tím dobre, sú s ním, aj keď sa nedarí. Vtedy sa o tlaku nedá hovoriť. To prichádza, keď sa mužstvo trápi herne.

Slovan ma momentálne ľudí na svojej strane vďaka tvrdej práci, z ktorej plynie pozitívna emócia. A to aj napriek tomu, že mu nevyšli dva posledné zápasy s Ferencvárosom a Olympiakosom.

Bratislavčania sa vracajú do pozície favorita, čo slovenským klubom i reprezentáciám veľmi nepasuje. V čom je psychicky náročnejšia ako keď mužstvo môže skôr prekvapiť?

Bude to pre Slovan mentálne ťažšia skúška ako s Olympiakosom. Z hľadiska kádra však nie je slovenským mužstvom.

Belasí majú skúsených a charakterovo silných hráčov. Proti Batumi boli favoritmi, ale nemali za sebou veľa zápasov a takmer doplatili za nezohratosť. Teraz je to iný tím a môže to tak vyznieť.

Peter Bielik. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Bielik Peter Bielik.

Ako sa na hráčoch môže podpísať taká emočne náročná európska jeseň?

Na začiatku mohli vypadnúť s Batumi, vyhrali v Budapešti a teraz mohli vyradiť Olympiakos. Neuveriteľné vzostupy a pády za niečo vyše mesiaca.

Základným kritériom úspechu je kvalita. Slovan ju v tejto sezóne ukázal hneď niekoľkokrát. Preto nepredpokladám, že sa na Slovane môžu tieto bohaté skúsenosti podpísať negatívne.

SR Bratislava šport futbal FL 3. kolo Michalovce Slovan BAX Čítajte aj Weiss musel v šatni zvýšiť hlas. Čo si vypočuli slovanisti?

Pomohlo by mužstvu, keby sa po divokých dvojzápasoch dočkalo hladkého postupu?

Akýkoľvek postup by sa Slovanu hodil a zaslúžil by si ho. Možno sa mu šťastena otočí znova tvárou.

A neminul si ju vydretým postupom cez Batumi?

Veru, Slovan nebol ďaleko od toho, aby vypadol v prvom predkole Ligy majstrov. Tam mal kusisko šťastia, teraz mu chýbalo. V tom je šport pekný i krutý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Peter Bielik