Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiakos? Životný krok. Keď to však nešlo, lietali kamene

Pred štyrmi rokmi sa v drese Zlatých Moraviec stal najstarším hráčom, ktorý nastúpil v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži. Mal 43 rokov a 280 dní.

10.08.2022 22:00
Pavel Kováč, Oumar Diaby Foto: ,
Pavel Kováč v bránke Slovana.
debata

Ešte predtým si Pavel Kováč (47) vyskúšal angažmány v Slovácku, gréckom Kalamariase a Olympiakose Pireus alebo v Dunajskej Strede či Slovane Bratislava. A aby toho nebolo málo, aj teraz háji bránku rodných Veľkých Uheriec.

„Baví ma to a aj pivo nejaké padne,“ smeje sa. Jeho bývalé kluby – Olympiakos a Slovan – si to dnes (20.30, prenos vysiela RTVS Šport) rozdajú o postup z 3. predkola Európskej ligy.

Komu fandí brankár, ktorý obliekal oba dresy?

Dobrému futbalu. Poznám ľudí, ktorí v kluboch doteraz pracujú. Obe mužstvá majú jedinú víziu – získať doma titul a uspieť v Európe. Vážim si, že som dostal takéto šance.

Ako sa vám páčil prvý duel, ktorý sa skončil remízou 1:1?

Slovan hral výborne. Súperovi, ktorý je momentálne v hroznom stave, veľa nedovolil.

Ohlasy gréckych médií na zápas Olympiakos - Slovan Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Sdna.gr: „Olympiakos pokračoval tam, kde...

Nie je škoda, že nezvíťazil?

Nič by sa nezmenilo. Aj doma bude musieť hrať na postup a predviesť aspoň taký výkon ako v Pireu. Som optimista. Prečo by Slovan nemohol postúpiť? Keď nebude robiť zbytočné chyby ako s Ferencvárosom, vidím to reálne.

Pred štyrmi rokmi sa po zápase PAOK-u Solún vybral majiteľ klubu na ihrisko za rozhodcom s pištoľou za opaskom. Vy ste v Grécku tiež zažili takéto extrémy?

Našťastie nie. Všetko fungovalo ako hodinky. Výplaty nemeškali, ľudia tam futbal milujú. Ja som tam zažil najlepšie futbalové roky. Doteraz, keď sa vraciam do Kalamarie, ľudia ma spoznávajú. To sa mi na Slovensku nestáva. To sú väčšie ocenenia ako trofeje.

Nedali vám pocítiť, že Slovák berie miesto domácemu brankárovi?

Isteže. Aj som na začiatku rozmýšľal, že pôjdem preč a nikdy sa do Grécka nevrátim. Nevedel som po grécky ani zaťať. Nikto sa o mňa nestaral a nevodil ma za ruku. Hodili ma do vody a musel som plávať.

V lete 2008 ste prestúpili do Olympiakosu. Bola to ponuka, ktorá sa nedala odmietnuť?

Životný krok. Fantastická skúsenosť. Bol tam tréner Ernesto Valverde. To bol najlepší kouč, akého som poznal. Malý postavou, ale veľký človečinou.

711998115 Čítajte viac Umenie, ktoré delí zrno od pliev. Weiss je majster veľkých krokov

A čo gólman majstrov Európy z 2004 Antonios Nikopolidis? Ako ste vychádzali?

Boli sme kolegovia, kamaráti nie. Najtalentovanejší brankár, akého som videl. Nepustil ma do bránky a každý deň som na tréningu videl, prečo to tak je. Musel som si to priznať a akceptovať to. Veľa som sa od neho naučil, stačilo sa mi niekedy len pozerať.

Získali ste titul s Olympiakosom (2009) aj so Slovanom (2013). Dá sa to porovnať?

V oboch kluboch to bolo náročné. Podmienky na zisk titulu bolo vytvorené, ale bol tam cítiť obrovský tlak. Škoda len, že sme vtedy so Slovanom hrali na Pasienkoch.

Chýbala nám kulisa, ale boli sme lepšia partia. V Grécku to boli veľkolepejšie oslavy, hovorili tomu siesta. Každého hráča postupne volali na štadión, ja som išiel s dcérou. Nezabudnuteľné.

Považuje Olympiakos za veľkoklub?

On ním je. Cítiť to aj z hľadiska mentality i podmienok. Tam sa o ničom inom ako o titule a Lige majstrov ani nehovorilo. Prvýkrat som tam zažil tip-top starostlivosť o hráčov.

Zatriaslo by s Olympiakosom vypadnutie so Slovanom?

Keď Pireus vypadol z Ligy majstrov s Haifou, ľudia prestali Európsku ligu sledovať. Pre nich to nie je zaujímavá súťaž. Navyše, v kabíne bol riadny humbuk.

Vladimír Weiss st. Čítajte viac Gréci si mysleli, že nám dajú trojku. Azda to zvládnem lepšie ako s Fradi

Aj vy ste nejaký zažili?

Veru, keď sme v sezóne 2008/2009 vypadli v 3. predkole s Famagustou. Valverde to ustál, ale len tesne.

Dusno bolo obrovské. Nakoniec sme získali titul, ale niekedy na štadióne lietali nielen fľaše, ale aj kamene. To bola tá temnejšia stránka, ktorá však pramení z toho, že Gréci sú fanatici do futbalu.

Je ním aj tréner Slovana Vladimír Weiss?

Keby nemal v sebe emócie, nemusel by to robiť. Nepoviem na neho ani jedno krivé slovo. Chlap, ktorý vie, čo chce. Veľakrát stál za mužstvom. Chodil za nami a pýtal sa: Chlapci, nechýba vám niečo?

Keď to nejde alebo vidí krivdu, okamžite to z neho letí von. Vie, čo robí. Veľakrát mužstvo takticky pripraví tak, že prekvapí divákov i súpera. Preto je Slovan hore.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #Olympiakos Pireus #Pavel Kováč