Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Umenie, ktoré delí zrno od pliev. Weiss je majster veľkých krokov

Päť stretnutí v priebehu mesiaca. Priniesli neuveriteľné drámy, famózne góly i obrovské sklamanie. Emócie hráčov, vedenia i fanúšikov boli ako na hojdačke. Raz im bolo nevoľno, inokedy si to užívali.

10.08.2022 08:20
711998115 Foto:
Tréner Vladimír Weiss.
debata (1)

Najdôležitejšie je, že ukázali silu terajšieho Slovana Bratislava na čele s trénerom Vladimírom Weissom st. Belasí nie sú aj vďaka jeho taktickým manévrom v pohárovej Európe len do počtu.

Ak zvládnu zajtrajšiu odvetu 3. predkola Európskej ligy proti Olympiakosu Pireus (hrá sa o 20.30, prenos vysiela RTVS Šport, prvý zápas skončil 1:1), majú istotu minimálne skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy.

"Páči sa mi, že keď to Vladovi vyjde, tak sa nebije do pŕs a neukazuje, aký je skvelý tréner. Naopak, keď to doma s Ferencvárosom nezvládol, vzal to na seba. Nie je alibista.

Veľké víťazstvá prichádzajú po veľkých rozhodnutiach. Nie vždy vyjdú, to je riziko povolania," vraví futbalový expert Vladimír Goffa.

Vladimír Koník v relácii Fair Play o šanciach Slovana

Video

Netuctové riešenia

Vypredaná Groupama Aréna jasala. Kristoffer Zachariassen otvoril skóre, Ferencváros – Slovan 1:0. Radosť domácich hráčov či tribún ešte ani neustala a už mal Weiss nachystané dve striedania.

Lukáš Pauschek a Vladimír Weiss ml. dole, Aleksandar Čavrič s Giorgim Čakvetadzem hore. O niekoľko minút bolo na štadióne počuť len radosť hostí po cennom triumfe 2:1.

„Je to trénerské umenie, kde sa oddelí zrno od pliev. Kto to vie, dokáže sa so zostavou pekne pohrať a je úspešný. Slovan má navyše široký výber. Tam nemôže byť problém,“ myslí si Goffa.

O týždeň prišla ľadová sprcha. Maďarský majster vyhral na Tehelnom poli 4:1. Sen toho slovenského o Lige majstrov sa rozplynul. Štadión nadšene tlieskal svojim hrdinom, zdrvený Weiss sa na tlačovej konferencii kajal.

Ohlasy gréckych médií na zápas Olympiakos - Slovan Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Sdna.gr: „Olympiakos pokračoval tam, kde...

Emócia mu zatemnila mozog, vyhlásil. Za stavu 1:2 nechcel hrať na predĺženie, ale vyrovnať a postúpiť. Vypálilo to úplne opačne.

"Trénera Weissa poznáme. Keď bol trénerom reprezentácie, Petržalky, či teraz v Slovane, nešetril s netuctovými riešeniami. Rád súperov prekvapoval. Vďaka tomu vyhral veľa zápasov, na ktoré ‚nemal nárok‘.

Uznávam ho za to. Samozrejme, nie všetko vyjde a futbal vás prefacká, ako napríklad s Ferencvárosom. Platí však, že Vladov percentuálny pomer výhier je vysoký najmä vďaka jeho nepredvídateľnos­ti," zdôrazňuje Goffa.

Za pravdu mu dal aj slávnejší kolega z fachu. Najúspešnejší slovenský tréner v ére samostatnosti doma proti Fradi nútene poslal Andrého Greena na kraj obrany. Angličan tam horel. O týždeň v Pireu žiaril ako falošná deviatka. Skóroval a výraznou mierou prispel k remíze 1:1 na pôde Olympiakosu.

Ohlasy Slovan Čítajte viac Bude vypredané? Slovan ráta predané lístky na Olympiakos v tisíckach

„Som odporca toho, že sa neuznáva gól vonku za dva ako kedysi. Vtedy mi to prišlo dynamickejšie. Slovan nemá za gól žiadny bonus. Mám pocit, že tímy hrajúce vonku sa za týchto okolností snažia viac udržať si nulu,“ konštatuje Goffa.

Porovnanie s Manchestrom

Slovan sa môže popýšiť najširším kádrom v našich zemepisných šírkach, Weiss so zostavou rád experimentuje, čo je podľa Goffu dobrý znak.

"Počas mojej kariéry som mužstvo rád rotoval, ale len vpredu, s defenzívou som nešachoval. Pred zápasom som mal v hlave prehraté všetky scenáre – od dobrých až po katastrofálne. Ak tréner pomení zostavu, môže súpera prekvapiť.

Improvizácia nie je nutná, ale rutina sa mi moc nepozdáva. História ukázala, že Weiss vie ísť obomi smermi," všíma si Goffa.

No, lenže ako vybrať správnu zostavu? Nosí ju tréner v hlave dlhodobo alebo to v ňom dozrieva postupne?

sablona_sport Mohlo by Vás zaujímať Súťaž: Vychytané leto s Pravdou. Nahraj najlepšie skóre a vyhraj 250 € poukaz na nákup cyklo doplnkov od NAJŠPORT.

"Stalo sa mi, že som otváral dvere na taktickú poradu pred zápasom a nevedel som ešte, či pôjde hrať Juro alebo Fero. Niekedy je to otázka intuície či šťastia.

Netreba sa toho báť. Nie je podľa mňa dobré, hovoriť hráčom dopredu, že budú hrať. Ak sa totiž niečo stane, je náročné to pred zápasom vziať späť," dopĺňa Goffa.

Nepáči sa mu, že sa v Slovane pracuje s negatívnou emóciou. A ani to, že sa často skloňovali slová o tom, že belasí potrebujú čas na to, aby sa zohrali.

"Je tam akýsi bu-bu-bu systém. Keď nebude skupinová fáza, keď nebudú diváci, keď nebude prievan v kabíne… Úspešné mužstvá pracujú aj napriek tlaku s pozitívnymi emóciami.

Ján Kocian Čítajte viac Choď do kelu, arrivederci! Naštvaný Kocian vyhodil z tímu legionára

Symfonický orchester sa zíde a za týždeň nacvičí skladbu. Nerobí to pol roka. Manchester United hral v príprave solídne a teraz v lige katastrofálne. Čo robil tréner Erik Ten Hag celé leto?

Zdá sa, že nie sú takí mentálne silní. Nedovolím si oba kluby porovnávať, ale Slovan sa z náročných situácii dostal proti Batumi či vonku v Budapešti," odbočuje Goffa do Premier League.

Späť do Bratislavy…

Pred odvetou je Goffa optimistom a to aj napriek tomu, že Slovan zahodil šancu doviesť si z pôdy Olympiakosu víťazstvo.

„Je to škoda, lenže s Ferencvárosom mal Slovan výhodu gólového náskoku a nezvládol to. Natrafil na Olympiakos, ktorý je v absolútnom úpadku. Bude to remíza a belasí postúpia v predĺžení alebo po pokutových kopoch,“ uzatvára Goffa.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Olympiakos Pireus