Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ria, ria, Hungaria, injekcia od Orbána či sci-fi akadémia. Rumuni predstavujú DAC

Po vyradení severoírskeho Cliftonvillu a Víkinguru z Faerských ostrovov čaká futbalistov Dunajskej Stredy v Európskej konferenčnej lige omnoho náročnejšia výzva.

03.08.2022 12:41
SR futbal FL 1. kolo DAC Liptovský Mikuláš TTX Foto: ,
Fanúšikovia Dunajskej Stredy.
debata (7)

V 3. predkole sa stretnú aj v našich online prenosoch s rumunským klubom FCSB, v minulosti známym ako Steaua.

Tamojšie noviny Gazeta Sporturilor aj na svojej internetovej stránke gsp.ro predstavujú súpera s titulkom: „Gazeta navštívila sci-fi akadémiu za 14 miliónov eur, ktorú postavil na Slovensku Viktor Orbán na pôde Dunajskej Stredy.“

Adrián Guľa Čítajte viac Na DAC čaká súper, ktorý ukázal kvalitu v kúte. Guľa: Sústredíme sa na seba

Pred stredajším úvodným zápasom podnikli rumunskí žurnalisti na Žitnom ostrove inšpekciu.

„Maďarská vláda sa pri investícii v Dunajskej Strede na peniaze nepozerala. Klub, ktorý sa nachádza 20 kilometrov od Maďarska, ťaží z ultramodernej futbalovej akadémie, pričom veľkú časť peňazí platia Maďari,“ píše sa v článku.

Klubu z pohraničného mesta vraj chýbala iskra. Finančná injekcia, ktorú urobila Orbánova vláda, ho úplne zmenila.

MOL Football Academy Čítajte viac DAC reaguje na správy o financovaní akadémie. Aká bola dotácia SFZ?

"DAC veľa investuje do mladíkov, no dnes väčšinu peňazí dáva do cudzincov. Mužstvo má však suverénne najväčšiu a najmodernejšiu akadémiu na Slovensku.

Podmienky sú jedny z najlepších, čo potvrdil aj tím Rumunska do 19 rokov, ktorý tu pred niekoľkými týždňami trénoval počas majstrovstiev Európy: Niečo neuveriteľné, také niečo v Rumunsku neuvidíte!'"

Rumuni sa venujú aj financovaniu akadémie pri jej vzniku:

„Všetko to stálo 14 miliónov eur, 500 000 eur je od Slovenského futbalového zväzu, 6,5 milióna eur od Maďarského futbalového zväzu (tento údaj je zvýraznený, pozn. red.), jeden milión z Nadácie Gábora Bethlena, tri milióny tvoria vlastné príspevky a zvyšok úvery.“

DAC Aréna Čítajte rozhovor Világi: DAC som kúpil draho. Ale neoľutoval som to

Stránka upriamuje pozornosť aj na atmosféru v MOL Aréne:

"Cítite sa pri nej ako v Maďarsku, nie ako na Slovensku. Podľa miestnych tu iný jazyk ako maďarčinu nepočujete. Alebo ak áno, je to vzácne. (…)

Fanúšikovia spievajú pred zápasmi a v ich záveroch pieseň Nélküled, ktorá je neoficiálnou hymnou Maďarov z celého sveta. Počas zápasu sa na plné hrdlo opakovane ozýva Ria, ria, Hungaria."

Polícia pripravuje opatrenia

Stredajší zápas 3. predkola Európskej konferenčnej ligy v Dunajskej Strede označil podľa polície organizátor podujatia za rizikový, veliteľ bezpečnostných opatrení preto rozhodol o navýšení počtu policajtov pri zabezpečení verejného poriadku.

„Do výkonu služby budú preto velení aj policajti z ostatných okresov v rámci Trnavského kraja a o pomoc sme požiadali aj útvary z ostatných krajov.

Zápas sa odohrá za účasti fanúšikov oboch klubov,“ informuje v statuse polícia, ktorá bude mať počas celého dňa zvýšený počet policajtov nielen v okolí štadióna, ale aj v uliciach mesta počas celého dňa až do polnoci.

O ukončení bezpečnostných opatrení polícia rozhodne na základe vývoja aktuálnej situácie v meste. Polícia tiež informuje, že v súvislosti s príchodom fanúšikov bude podľa potreby uzavretá ulica Športová, príp. podľa aktuálnej situácie aj iné priľahlé ulice v okolí štadiónu.

„Žiadame fanúšikov oboch tímov, aby sa zdržali nešportového správania nielen v samotnom meste, ale aj počas futbalového zápasu, a rešpektovali pokyny polície.

Vzhľadom k tomu, že zápas je označený ako rizikový, tresty pre výtržníkov sa zvyšujú na dvojnásobok. Maximálna výška je 1000 eur v blokovom konaní,“ pridáva na záver statusu polícia. (SITA)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #FC DAC 1904 Dunajská Streda