Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pochybujem, že na východe ešte spoznajú slovanistu

Vladimír Kinder (53) sa stal najlepším futbalistom Slovenska 1994 a o dva roky aj prvým Slovákom, ktorý si zahral v Premier League.

26.07.2022 11:17
Kinder Foto:
Vladimír Kinder.
debata

V zápase s Ferencvárosom pred tridsiatimi rokmi patril k najvýraznejším oporám bratislavského Slovana.

Slovan na ihrisku Ferencvárosu vyhral pred týždňom 2:1. Bude mu to zajtrastačiť?

Malo by, ale doma musí predviesť asi lepší výkon ako v Budapešti. Výhoda to, samozrejme, je, ale kedysi by bola väčšia, myslím na obdobie, keď gól na súperovom ihrisku mal vyššiu cenu.

Teraz stačí, aby dal Ferencváros aj jeden gól a neinkasoval a bude z toho dráma. Slovan nemôže nič podceniť.

Vy ste pred tridsiatimi rokmi vyhrali 4:1. Dva góly strelil váš dobrý kamarát Peter Dubovský…

Peťo bol pre nás kľúčový hráč v každom zápase, to je bez debaty. Ale toto bolo stretnutie Jara Timka, ten to vybavil.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac Čo potrebuje Slovan, aby zarobil milióny a mal európsku pohárovú jeseň?

Prihral Peťovi na oba góly, v druhom prípade pred bránku do výbornej pozície a pre neho už nebol problém dať gól. A naservíroval loptu aj Paľovi Gostičovi, pred opustenú bránku, ten si to vychutnal.

Mali ste pred odvetou ešte pochybnosti o postupe?

Myslím, že už ani nie. Verili sme si, boli sme aktuálni majstri Československa, hrali sme dobre, doma sme súpera jasne prevýšili, k ničomu sme ho poriadne nepustili a vraveli sme si, že o tri góly už v odvete neprehráme.

A aj v porovnaní so súčasnosťou je 4:1 vždy viac ako 2:1, hoci teraz si Slovan vybojoval víťazstvo na horúcej maďarskej pôde.

Prekvapil vás víťazstvom?

Trochu áno, ale hral dobre, vychádzal zo zabezpečenej obrany, bojoval a k futbalu, samozrejme, patrí aj trochu šťastia. A to mal tiež.

Bude Ferencváros v Bratislave nebezpečnejší?

To uvidíme, ale mňa v prvom zápase sklamal. Očakával som jeho lepší výkon, som zvedavý, či teraz ukáže, že má aj na viac. Mám stále pocit, že Slovan trochu podcenil, myslel si, že víťazstvo je isté.

Hráči súpera asi videli zápasy Slovana s Batumi a v Podbrezovej… To bol ich omyl, lebo napríklad v Podbrezovej hral Slovan v úplne inej zostave, ak nespomínam ďalšie faktory.

Tibor Jančula Čítajte viac Slovan je srdcovka. Lenže s Ferencvárosom sa nemôže porovnávať

Vaše domáce stretnutie v septembri 1992 sprevádzali výtržnosti, ktoré vyvrcholili ostrým zásahom policajných jednotiek v hľadisku. Sledovali ste, čo sa v ňom deje?

Prirodzene, nemohli sme si to nevšimnúť, ale zápas bežal a museli sme sa koncentrovať najmä na to, čo sa deje na trávniku. Atmosféra bola vybičovaná už pred zápasom, čo súviselo aj s vtedajším spoločenským a politickým dianím. Potom sme si to odskákali v Budapešti…

V čom najviac?

Tie fakty sú známe. Napríklad na zápas nemohli cestovať naši fanúšikovia, prišiel jediný. My sme sa nemohli popri ihrisku, za čiarami ani rozcvičovať, lebo z hľadiska lietali na nás rôzne predmety, pľuli na nás, oblievali nás pivom…

Mali ste po tom všetkom, čo sa v Bratislave odohralo, pred odvetou strach?

Strach nie. Vedeli sme, že na každom kroku bude veľa policajtov. Ale v podvedomí mal každý z nás rôzne očakávania, čo sa bude diať na štadióne, nebola to úplne normálna situácia.

Napokon však všetko prebehlo vcelku hladko, nijaká hrôza to nebola. Až na návrat na letisko to bola divočina. V autobuse sme sa kryli pod sedadlami, lebo nám rozbíjali obloky, hádzali na nás kamenné kocky a podobne.

Už príchod do Budapešti bol netradičný…

To je pravda, náš klub robil takú kamufláž, nechcel odkryť karty. Oznámil, že prídeme autobusom a napokon sme tesne pred zápasom doleteli. Rozcvičku, ľahší tréning sme mali ešte doma na Tehelnom poli. Neviem si predstaviť cestu autobusom, to by na nás poľovali už od maďarských hraníc.

Na vašom prvom zápase na Tehelnom poli bolo vyše 30-tisíc ľudí, teraz sa ich azda nazbiera 20-tisíc…

My sme to vtedy brali ako samozrejmosť. To bolo pre nás normálne, skoro vždy sme mali plné hľadisko. Kulisa bola fantastická a diváci nám vždy veľmi pomáhali.

Dúfam, že teraz ich príde tých 20-tisíc, mužstvu by to pomohlo. Inak sa hrá pred plným štadiónom a inak, keď je v ňom hŕstka ľudí.

škriniar inter Čítajte viac V Miláne sa dejú veci. Škriniar sa vyliečil a sadol si s vedením Interu

Prečo je teraz menší záujem o zápasy Slovana, ktorý získava jeden titul za druhým?

Je úplne iná situácia. My sme boli s divákmi úzko prepojení. Ľudia nás dobre poznali, nielen z ihriska, ale i bežného života, stretávali sme sa na ulici, oslovovali nás. Boli sme odchovanci klubu, ja som v ňom pôsobil od desiatich rokov.

Ale v tom čase ste nebývali v Bratislave…

Dochádzal som na tréningy autobusom z Pezinka. A niektorí ďalší spoluhráči v Slovane postupne vyrástli, aj keď prišli z iných miest. Na Tehelnom poli sme boli naozaj doma.

A ešte jeden fakt: na naše zápasy chodili nielen Bratislavčania, ale fanúšikovia z celého Slovenska, aj z východu republiky.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac Tlak na Ferencváros rastie. Jeho šéfovi radil aj Világi

Keby teraz niektorý z legionárov, ktorých je na Tehelnom poli absolútna väčšina, zavítal na východ, pochybujem, že by ho niekto na ulici spoznal.

Ako je to vo vašom prípade?

Hrám stále za starých pánov, ale za tridsať rokov som sa trochu zmenil (smiech). Ľudia ma však spoznávajú, vedia, kto som, nech prídem kdekoľvek na Slovensku.

Ako ste oslavovali postup cez Ferencváros do ďalšieho kola Ligy majstrov?

Vybehli sme spolu na diskotéku a spoločne sme sa z neho tešili. Aj v tom bola situácia iná. My sme sa nestretávali len na ihrisku, ale aj v súkromí, trávili sme spolu dosť času, neraz aj dovolenky. Boli sme výborná partia.

Postupová matematika Slovana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Slovan si môže zahrať aj v skupinovej fáze Ligy...
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros #Vladimír Kinder