Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan je srdcovka. Lenže s Ferencvárosom sa nemôže porovnávať

Na Tehelné pole vrátil v lete 1998 po krátkej anabáze v belgickom Beverene. Po troch rokoch prestúpil zo Slovana do Ferencvárosu, kde v lete 2002 ukončil profesionálnu kariéru.

26.07.2022 08:39
Tibor Jančula Foto: ,
Tibor Jančula v drese Slovana.
debata (2)

Tibor Jančula (53) má blízko k obom klubom. Komu verí v zajtrajšej odvete (20.30, prenos vysiela RTVS Šport) 2. predkola Ligy majstrov?

Ako sa ikona Slovana pozerá s odstupom na prvý zápas, ktorý Slovan vyhral na pôde Ferencvárosu 2:1?

Priznávam, že som bol veľmi prekvapený – z výkonu aj výsledku, ktorý však bol po záverečnom hvizde zaslúženým rezultátom. Pred zápasom som Slovanu fandil, ale neveril. Nie div, veď cez Dynamo Batumi postúpili belasí so šťastím a nezaslúžene.

Čoskoro sa zabudne, ako sa Slovan s gruzínskym majstrom natrápil. Môžu takéto triumfy tímu pomôcť zoceliť?

V Budapešti dali pekné góly, najmä ten druhý. Hrali výborne, išli za víťazstvom a skvelý je aj výsledok. Videl som v nich víťaznú mentalitu a práve takéto vydreté víťazstvá ako v odvete s Batumi jej veľmi pomáhajú.

Kabína potom chytí slinu. Tréner Vlado Weiss ju zažil v minulosti s Artmediou. Tiež boli krok od vypadnutia s Kajratom Almaty a nakoniec vypadli zo skupinovej fázy Ligy majstrov, keď ich proti Portu zarezal rozhodca.

Stanislav Šesták Čítajte viac Ferencváros pôsobil povýšenecky, Slovan skromne. Weiss ukázal veľkosť

Dúfam, že si slabé momenty Slovan vybral a už to bude len taká pekná jazda ako vtedy.

Cesta do skupiny je náročná, najskôr Slovan musí zvládnuť odvetu…

A tá nebude jednoduchá. Bude to ťažké, nič nie je vyhraté. Ferencváros má silu a bude ju chcieť ukázať na Tehelnom poli.

Slovan strieda horšie výkony so solídnymi. Ako sa na to pozerá dlhoročnému fanúšikovi i odchovancovi klu­bu?

Veru, nie je to vždy ľahké. Po prehre v Podbrezovej som bol dosť sklamaný. Ten výkon nebol ďaleko od katastrofálneho. Preto som Slovanu neveril v prvom zápase proti Ferencvárosu. Teším sa, že som sa mýlil.

Ste jedným z mála hráčov, ktorí si zahrali za Slovan i Ferencváros. Aké sú vaše spomienky na Fradi?

Mám blízko k obidvom. Vo Ferencvárosi som končil profesionálnu kariéru, ale Slovan je srdcovka. Vyrástol som tu, držím mu palce dodnes. Na Slovensku sú belasí jednotka. S Fradi a ich fanúšikovským zázemím sa to nedá porovnať. Tam sú úplne do Ferencvárosu zbláznení. Tá atmosféra hráča pohltí.

Nebáli ste sa, že sa zopakujú nepokoje z roku 1992, kedy hrali oba kluby proti sebe naposledy?

Vždy sa nájdu nejakí hlupáci, čo vyprovokujú konflikt. Netreba ísť ďaleko, spomeňme si na súboj Slovana s Trnavou v minulej sezóne. Maďarské bezpečnostné zložky si to ustrážili. Bola by veľká škoda pre futbal i Slovan, keby sa to nepodarilo aj v domácej odvete.

Maďarské médiá o prehre Ferencvárosu so Slovanom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Nemzeti Sport: „Ferencváros mal dôvod na...

Bude odveta taká zaujímavá ako prvý duel?

Verím, že áno. Slovan sa nemá kam ponáhľať. Nemusí nič dokazovať ani vybehnúť na súpera. Vlado zvolí podobnú taktiku ako vonku. Bude čakať na svoje chvíle zo zabezpečenej obrany. Možno spraví aj nejaké zmeny v zostave a vytiahne na kraje rýchlostnejšie typy do brejkov.

Napríklad?

Dávida Hrnčára. Trénoval som ho v doraste. Nezdá sa to, ale vie natiahnuť krok a je dosť rýchly. Môže súperovi zatopiť. Vlado sa nebojí, ale ani neplaší. Určite na súpera niečo vymyslí.

Takticky zvládol prvý zápas, vyšli mu aj striedania. Pomohli mužstvu. Weiss má akýsi šiesty zmysel. Buď ho tréner má alebo nie. Vie, kedy a koho má vystriedať či zmeniť rozostavenie. To sa nedá naučiť.

Zápas zrejme bude vypredaný. Presvedčil vás výkon v prvom zápase natoľko, že pôjdete v stredu na Tehelné pole?

Ešte nie som rozhodnutý a dosť lenivý. Radšej sedím doma pri televízore so svojimi dvomi psami. Čím som starší, tým sa mi menej chce chodiť. Možno budem zháňať lístky, hoci to teraz asi nebude jednoduché.

Je to príjemná dilema. Rivalita medzi tímami i krajinami je obrovská. Som rád, že to nie je vyšponované politicky, lebo v 1992 bolo a preto to zrejme tak dopadlo. Verím, že to bude športový sviatok.

So šťastným koncom pre Slovan?

V prvom zápase som im neveril, ale presvedčili ma o opaku. Bude to náročné, ale belasí to uhrajú. Je to asi najväčšia skúška pod vedením trénera Weissa.

Je pravda, že sa v tých pohároch trochu strácam, lebo aj keď vypadnete, tak stále môžete hrať Európu, čo futbalu škodí. Pri pohľade na spomínanú rivalitu, je to pre Weissa i terajší Slovan najdôležitejší zá­pas.

Hráči, ktorí pôsobili v Slovane aj vo Ferencvárosi Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Stanislav Šesták (Slovan: 2002 - 2003,...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #Ferencváros Budapešť #Tibor Jančula