Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Palice, reťaze, nože. Exšéf Slovana spomína, ako diváci tlieskali policajtom

Sedem rokov stál v čele Slovana a ten mal začiatkom 90. rokov pravidelne plné tribúny. "Ale zápas s Ferencvárosom bol zo všetkých najzložitejší. Všetkým, čo sa okolo neho udialo," spomína vtedajší šéf Slovana Jaroslav Čaniga.

20.07.2022 06:00
Slovan, Ferencváros Foto: ,
Zásah poriadkových síl proti fanúšikom z Maďarska na štadióne bratislavského Slovana počas stretnutia s Ferencvárosom Budapešť
debata (9)

Na Tehelnom poli doznievala eufória z minulej sezóny. Slovan po 17 rokoch vybojoval federálny titul, ako sa neskôr ukázalo, posledný v ére Československa.

„Keď nám vyžrebovali Ferencváros, povedal som si, že bude veselo. A aj bolo,“ vraví Čaniga.

Niekdajší diplomat i veľvyslanec v Iraku pripomína, že v tomto súboji došlo k historickej udalosti.

Zápas Slovan - Ferencváros z roku 1992 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zákrok proti nespratným maďarským fanúšikom...

„Prvý raz sa stalo, že na futbalovom stretnutí u nás zasahovali kukláči. A myslím si, že prvý raz sa museli diváci pred zápasom aj podrobovať osobným prehliadkam, čo sa neskôr stalo bežné. Odobrali sme im množstvo nebezpečných predmetov, palice, reťaze, nože…“

Kontroly neboli dôkladné a diváci mnohé prepašovali aj do hľadiska.

Výtržnosti sa začali deň pred zápasom na Zlatých pieskoch, kde sa zhromažďovala časť budapeštianskych fanúšikov. Naberali intenzitu v okolí štadióna a napokon aj v hľadisku.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac Maďari spomínajú na Bratislavu 1992: Fanúšikom sa dodnes zvierajú ruky

Hlavným dejiskom tvrdých potýčok sa stala C-tribúna, ktorá tradične patrila domácim. Podľa polície sa množstvo fanúšikov súpera dostalo k vstupenkám do tohto sektora. Celý svet videl strašidelnú melu na tribúnach Tehelného poľa.

„Zásah polície bol naozaj mimoriadne razantný a tvrdý, ale v súlade so zákonom. Vtedy som prvý i posledný raz videl, že plný štadión tlieskal s uznaním policajtom,“ dodáva Čaniga.

Ferencváros žiadal kontumáciu

Maďarská strana videla udalosti z Bratislavy inak. Zákrok pokladala za neprimeraný. Na ihrisku medzitým bežal zápas, ktorý bol v réžii belasých. V niektorých fázach hrali ako z partesu a zvíťazili 4:1, dva góly dal Dubovský, po jednom Gostič a Moravec.

Čo odznelo v maďarských médiách pred FTC - Slovan Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Portál vg.hu informuje o futbalovej horúčke a...

Denník Népszabadság písal „o výprasku na ihrisku i na tribúnach, Slováci ukázali, kto je pánom v Bratislave“. Kurier hovoril o dvoch zápasoch, ktoré sa odohrali v Bratislave. „Jeden na ihrisku, druhý na tribúnach. Tábor Ferencvárosu na to nikdy nezabudne.“

Podobné vyjadrenia eskalovali napätie pred odvetou. Zástupcovia Ferencvárosu sa obrátili na UEFA, žiadali kontumovať zápas.

"Pozvali nás do Švajčiarska na zasadnutie disciplinárnej komisie. Hľadal som právnika, ktorý by bol jazykovo i právne zdatný. Bolo to zložité, podujal sa na to len František Laurinec, neskôr šéf futbalového zväzu.

Slovan, Ferencváros Čítajte viac V kabíne Ferencvárosu si púšťajú video z násilností v Bratislave

Súper argumentoval, že išlo o národnostný a politický problém. Spočiatku tvrdil, že nejakí fanúšikovia po incidentoch zomreli, čo bol nezmysel, po dvoch-troch dňoch sa objavili.

Našťastie, zobrali sme so sebou množstvo dôkazového materiálu, videá, veci, ktoré sme zhabali fanúšikom. Napokon disciplinárka jednoznačne odmietla maďarské tvrdenia a zápas nekontumovala," popisuje Čaniga.

Kluby zaplatili mastné pokuty, po 15-tisíc švajčiarskych frankov, a odvetu vyhlásila UEFA za rizikový zápas prvého stupňa.

Slovan do Budapešti doletel

Slovenská polícia i štátne orgány vyzývali fanúšikov Slovana, aby na odvetu necestovali. Tesne pred výkopom sa objavil v prázdnom sektore hostí len jediný: 15-ročný Daniel Antošík. „Keď rozbalil na tribúne našu vlajku, ozval sa ohlušujúci piskot. Ocenili sme jeho odvahu, domov sme ho zobrali do lietadla s mužstvom a dostal permanentku na celú sezónu,“ dopĺňa Čaniga.

Kluby robili rôzne bezpečnostné opatrenia, aby sa vyhli riziku. Ferencváros sa pred prvým zápasom ubytoval v Mosonmagyaróvári, neďaleko československých hraníc. Ani slovanisti neprespali v Budapešti. Prileteli len niečo vyše tri hodiny pred výkopom.

Najdrahší futbalisti v zápase Ferencváros - Slovan Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Xavier Mercier - Ferencváros
Hodnota...

„Od začiatku sme vraveli, že prídeme do Budapešti autobusom, ale zvolili sme na presun lietadlo. Z letiska nás dopravil na štadión autobus s početnou policajnou eskortou. Keď sme odchádzali, domáci fanúšikovia autobus napadli, porozbíjali na ňom viaceré okná. Hráči sa krčili pri zemi, ale nakoniec sme sa šťastne vrátili domov.“

Mužstvo uhralo na horúcej pôde bezgólovú remízu a v pohode postúpilo do 2. kola. Čaniga sa domnieva, že teraz to bude mať Slovan ťažké. „Najmä po posledných výkonoch. Ale mám obavy, že sa môže iskriť opäť aj mimo ihriska, hoci sa tímy odvtedy nestretli. Mnohé bude závisieť od toho, ako domáci organizačne zvládnu už prvý zápas v Budapešti.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros Budapešť