Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari spomínajú na Bratislavu 1992: Fanúšikom sa dodnes zvierajú ruky

Maďarský portál origo.hu podrobne opísal udalosti zo zápasu Slovana proti Ferencvárosu. Označil ich za jednu z najtemnejších kapitol európskeho klubového futbalu.

19.07.2022 09:00
Slovan, Ferencváros Foto: ,
Zákrok proti nespratným maďarským fanúšikom pred zápasom futbalistov Slovana Bratislava a Ferencváros Budapešť 16. septembra v Bratislave.
debata (8)

V článku s titulkom: „Keď brutálne slovenské komando zmlátilo v Bratislave fanúšikov Fradi“ sa detailne venuje udalostiam spred 30 rokov.

„Každému maďarskému futbalovému fanúšikovi, bez ohľadu na sympatie klubu, sa dodnes právom zvierajú ruky pri spomienke na to, čo sa stalo,“ píše sa v jednej z prvých viet.

Podľa origo.hu dva dni po žrebe, ktorý v lete 1992 spojil Slovan s Ferencvárosom, vyhlásil vtedajší premiér Vladimír Mečiar samostatnosť Slovenska. Národná rada 17. júla prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

Daniel Antošík Čítajte viac Budapešť 1992! Vypátrali sme jediného slovanistu zo sektoru hostí

No podľa článku to bolo spúšťačom nacionalistickej agitácie, ktorá sa na Slovensku začala roztáčať na plné obrátky. „To sa dotklo najmä Maďarov žijúcich v južnej časti krajiny,“ uvádza origo.hu.

Na Ligu majstrov do Bratislavy získal Ferencváros 1500 vstupeniek pre svojich fanúšikov, no podľa článku asi štvrtinu 34-tisíc divákov tvorili Maďari.

Portál priznal, že priaznivci Fradi boli po Európe známy konfliktami s fanúšikmi súpera či políciou počas výjazdov na zápasy súperov.

Zápas Slovan - Ferencváros z roku 1992 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zákrok proti nespratným maďarským fanúšikom...

K prvým väčším stretom polície s fanúšikmi Ferencvárosu prišlo na Tehelnom poli okolo 60. minúty zápasu. „Nemali dôvod na zásah v sektore. Už pri vstupe na štadión sme cítili apatiu policajtov. Je prirodzené, že sme boli všetci prehľadávaní, ale ťažko opísať slovami pohľady policajtov, ich pohyby, keď sa k nám naťahovali,“ opísal udalosti jeden z priaznivcov Fradi, ktorý si neželal byť menovaný.

Spomínal na to, ako aj na neho zozadu zaútočili komandá. „Bez rozdielu zasiahli toho, koho dobehli, alebo kto spadol. Nemali dôvod na toto barbarstvo a poburuje ma, že sa niečo také mohlo stať na konci 20. storočia,“ uviedol fanúšik.

Peter Dubovský, Slovan, Ferencváros Čítajte viac Rok 1992 zapadol prachom. Ferencváros má dnes lepší tím ako Slovan

Futbalisti Ferencvárosu registrovali udalosti na tribúne a reprezentant Maďarska Péter Lipcsei mal navrhovať odchod z ihriska, čo tréner Tibor Nyilasi rázne zakázal.

Zápas priamo na Tehelnom poli sledoval aj vtedajší prezident klubu István Szívós, olympijský víťaz vo vodnom póle, po ktorom povedal:

„Keby som na vlastné oči nevidel, čo urobila slovenská polícia, možno by som tomu neuveril. Bol to športový zápas, ale to, čo urobili komandá, nemá obdobu. Ľudia vycvičení na boj proti zločincom bili dievčatá a deti a nešetrili ani jedného, ktorý hovoril po maďarsky,“ povedal vtedy Szivós s tým, že to čo sa udialo v Bratislave je úplne mimo športu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros #Slovan vs Ferencváros