Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 1992 zapadol prachom. Ferencváros má dnes lepší tím ako Slovan

S Ferencvárosom oslávil v roku 2000 majstrovský titul. Ako dlhoročný interista zviedol v mestskom derby so Slovanom mnoho veľkých bitiek. Attila Pinte (51), bývalý slovenský reprezentant maďarskej národnosti, si nenechá ujsť zajtrajší duel predkola Ligy majstrov.

18.07.2022 18:00
Peter Dubovský, Slovan, Ferencváros Foto: ,
Peter Dubovský strieľa tretí gól Slovana v zápase s Ferencvárosom.
debata (1)

„Pozvali ma do Budapešti, no ešte neviem, či pôjdem. Ak nie, určite si zapnem televízor,“ vraví niekdajší šikovný krídelník.

Stále hráte za starších pánov Ferencvárosu?

Áno. A užívam si to. Tento klub nezabúda na svojich hráčov. Stále tam mám dvere otvorené. Keď sa oslavuje veľký úspech alebo sú čo i len Vianoce, vždy si na mňa spomenie.

A čo hovoria starší páni… Kto postúpi?

(úsmev) Samozrejme, že veria svojim. Ferencváros má za sebou skvelé obdobie, v uplynulých rokoch sa prebojoval do Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Z tohto hľadiska sa zdá, že má lepší káder ako Slovan.

Aká je momentálne v klube atmosféra?

Vládne obrovské očakávanie. Často si pripomínajú aj zápasy z roku 1992. Chápu však, že je to už iba história. Sú to iné tímy, oba kluby hrajú na iných štadiónoch. Bude to dobrý dvojzápas. Teším sa.

Takže žiadna vendetta po tridsiatich rokoch?

Myslím si, že nie. Možno na tých, ktorí ten súboj zažili, to zanechalo nejaké stopy a budú to intenzívnejšie prežívať, ale nie je ich veľa. Dnešná generácia sa na to pozerá úplne inak. Na futbalovom štadióne sa vždy niečo môže zomlieť, ale nečakám to. Rivalita áno, ale vandalizmus nie.

Máte medzi spoluhráčmi aj priamych účastníkov z roku 1992?

Dvaja-traja by sa našli. Ale nerozprávali sme sa o tom, čas všetko zahojil, zapadlo to prachom. Spomienky ožívajú len preto, že kluby – symbolicky – po tridsiatich rokoch na seba narazia opäť. Tomuto sa hovorí osud.

Ako si spomínate na ten dvojzápas?

Tuším som už bol z vojny v Sušiciach doma v civile. Nechýbal som na Tehelnom poli. Na ihrisku dominoval Slovan, tam to bolo celkom jednoznačné. Zvládol to lepšie a zaslúžene vyhral. To, čo bolo na tribúnach, s tým hráči nemajú nič. Bolo to zlyhanie organizácie a bezpečnostných zložiek. Poviem vám, že keď som odchádzal zo zápasu, cítil som sa všelijako.

Zápas Slovan - Ferencváros z roku 1992 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zákrok proti nespratným maďarským fanúšikom...

Skúste to opísať…

Ak to mám k niečomu prirovnať, tak potom k zápasu Dunajská Streda – Slovan v roku 2008, kde som bol kapitánom domácich. Aj tam zasahovala polícia bez toho, aby bol medzi obomi fanúšikovskými tábormi nejaký konflikt. Skončilo sa to tak, že jeden priaznivec padol z tribúny a priamo z ihriska ho viezla helikoptéra do nemocnice v Bratislave. Otrasné. Škaredé spomienky.

V deväťdesiatych rokoch slovensko-maďarské napätie eskalovalo. Ako Maďar so slovenským občianstvom ste ho niekedy pocítili?

Nie. Skôr len neškodné podpichovačky, nič vážne. Či som hral na Slovensku za Dunajskú Stredu alebo v Maďarsku za Ferencváros, všade vedeli, kto som, čo som a odkiaľ som. Nikde neboli problémy.

Proti vtedajšiemu Slovanu ste nastupovali ako začínajúci hráč Dunajskej Stredy. Aký to bol tím?

Nestihol som federálne mužstvo, ktoré opustilo pár nosičov najväčšej kvality, vrátane Peťa Dubovského. Ale aj Slovan, ktorý prvýkrát vstúpil do samostatnej slovenskej ligy, bol výborný. Gro mužstva predsa zostalo a prvé roky sa akoby viezlo na federálnej vlne. Ťažko sme sa s ním merali, spočiatku zbieralo jeden titul za druhým.

Teraz hrajú za Slovan aj Ferencváros predovšetkým legionári. Pozdáva sa vám to?

Čo si budeme hovoriť, dnešný futbal je o biznise a veľkých peniazoch. Nie som z toho nadšený. Keď som hral za Inter, mali sme jedného či dvoch legionárov, vo Ferencvárosi sme boli tiež len dvaja cudzinci. Mám pocit, že úspechy boli vtedy zaslúženejšie. Legionár nedokáže precítiť klub rovnako ako domáci hráč. Doba však napreduje, veľké kluby nemajú dostatok odchovancov a tak skupujú, čo sa dá. Biznis všetko prevalcoval.

Vyčítajú to Ferencvárosu fanúšikovia?

Pokiaľ sú výsledky, tak sa to nerieši, keď však neprichádzajú, potom to dokážu dať najavo. Povedia si: „Toto by sme predsa uhrali aj s domácimi futbalistami.“ Ale keďže Ferencváros hral nedávno základnú skupinu Ligy majstrov, všetky takéto reči teraz idú bokom.

Kto dnes hrá za Ferencváros? Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
4. Dénes Dibusz - Ferencváros
Hodnota hráča: 2...

A nie je to paradox, že maďarský futbal zažíva najlepšie obdobie za posledných 35 rokov, ale v majstrovskom klube nehrajú takmer žiadni domáci hráči?

Veru, vyznieva to zvláštne. Maďarsko investovalo neuveriteľné prostriedky do infraštruktúry, nielen prvoligové, ale aj druholigové tímy majú také štadióny, že na Slovensku nebudeme mať podobné hádam nikdy. To isté platí o futbalových akadémiách. Robia tak iks rokov. Teraz to akosi dozrelo. Navyše, je to dvakrát väčšia krajina ako Slovensko, má väčšiu základňu a tiež šancu, že niekto vystrelí. V poslednom období sa to potvrdzuje.

Stávkové kancelárie favorizujú Ferencváros, aj hodnota jeho kádra je dvakrát väčšia ako má Slovan. Má maďarský majster lepších hráčov?

Podľa toho, čo som videl, tak áno. Ferencváros sa aj pred touto sezónou výborne posilnil. Priviedol kvalitných stredných obrancov či Adamu Traorého zo Šeriffu Tiraspoľ. Hovoril som aj s pár maďarskými novinármi a tiež mi potvrdili, že sú veľmi dobrí. Ale… Každý zápas je iný, môžeme sa baviť o favoritovi, no rozhodne sa na trávniku. Ak vychádzame z papiera, potom vravím, že ďalej pôjde budapeštiansky tím, ale na tráve to môže byť nakoniec presne naopak.

Zmestil by sa niektorý z hráčov Slovana aj do kádra Ferencvárosu?

Napríklad Maďar Dávid Holman. Je to kreatívny futbalista, bol zranený a teraz sa dáva dokopy. Viem si predstaviť, že by sa presadil aj vo Ferencvárosi. Napokon, odtiaľ sa dostal do veľkého futbalu.

Vladimíra Weissa st. dobre poznáte ako spoluhráča, dokonca vás neskôr viedol aj ako tréner. Je to najväčšia zbraň Slovana?

Keď som začínal, v kabíne sme sedeli vedľa seba. Je to veľmi kvalitný tréner. Slovan cez víkend nezvládol zápas v Podbrezovej a to nie je vôbec príjemné. V lige sa to však dá dohnať. Túto blamáž celý tím z hlavy vytesní. Vlado je starý lišiak, určite vie, ako na to. Ferencváros má zmapovaný, jeho výhodou môže byť aj to, že prvý zápas sa hrá v Budapešti.

Daniel Antošík Čítajte viac Budapešť 1992! Vypátrali sme jediného slovanistu zo sektoru hostí

Bol aj ako hráč taký rázny?

(smiech) Nuž, vedel vybuchnúť. Keď videl, že niekto v tíme nemakal, šiel po ňom. Ale vždy v rámci normy. Už ako hráč mal v šatni veľké slovo, bol to najväčší kaliber – či už v Dunajskej Strede, v Interi alebo v Košiciach, kde končil s futbalom.

Čomu sa dnes venujete?

Som šofér…

Futbal je už pasé?

Do roku 2018 som hral ešte štvrtú ligu za Veľké Blahovo. Potom som pár dedín aj trénoval.

Nenapĺňalo vás to?

Bol to relax. Žiaľ, na mládežníckych úrovniach je viac trénerov ako klubov a nie je ľahké sa presadiť. Ani finančne to nie je zaujímavé. Nevyžijete z toho.

Váš syn Patrik hrá ligu za Zlaté Moravce, no na začiatku kariéry pôsobil aj v Slovane. Bude zajtra každý fandiť inému tímu?

Nemyslím si to (úsmev).

Attila Pinte v slovenskom drese. Foto: TASR, Jozef Ïurník
Attila Pinte Attila Pinte v slovenskom drese.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros Budapešť #Attila Pinte