Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kmotrík otcovsky zakročil voči malému Ivovi. A Weiss má tím, aký chcel

Presne pred mesiacom začali s prípravou na nový ročník. Niektorí hráči sa do nej zapojili len pred niekoľkými dňami. A už ich čaká najdôležitejší zápas sezóny.

05.07.2022 21:37
Vladimír Weiss Ivan Kmotrík Foto: ,
Generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml. s trénerom Vladimírom Weissom st.
debata (2)

Do boja v európskych pohároch vstupuje prvý zo slovenských futbalových klubov. Majstrovský Slovan Bratislava čaká zajtra od 20.30 na Tehelnom poli prvý zápas úvodného predkola Ligy šampiónov. Čeliť v ňom bude gruzínskemu Dynamu Batumi.

„Hráme proti kvalitnému súperovi. Poznám ho. Mužstvo je spolu tri roky. Vedie ho kouč, ktorý pracoval so mnou pri gruzínskej reprezentácii. Sme favoritom, ale mám pred súperom rešpekt. Musíme ukázať na ihrisku, že máme lepších hráčov,“ vraví pred zápasom tréner Vladimír Weiss starší.

Odložili egá

Na tlačovej konferencii sedel uprostred. Po pravej ruke mal syna a nového kapitána tímu Vladimíra Weissa ml., naľavo generálneho riaditeľa klubu Ivana Kmotríka mladšieho. Nechýbalo veľa a bývalý reprezentačný kouč by dával do kopy iné mužstvo.

Ivan Kmotrík ml. Čítajte viac Výhovorky sú preč, oprel sa Kmotrík do slovanistov. Vyberá nového brankára

Weiss st. i Kmotrík počas lanskej sezóny dlho a neúspešne obrusovali hrany vlastných osobností. Spory sa stupňovali. Dva dni to vyzeralo, že Slovan bude bez Weissa. Nakoniec je všetko inak a najúspešnejší slovenský tréner zostal v Bratislave. Zasiahla otcovská ruka.

"Dôvodov bolo viac. Jedna vec je nedokončená robota z mojej strany. Druhá je vyjasnenie si niektorých medziľudských vzťahov. Samozrejme, aj Ivanov otec (majiteľ klubu Kmotrík st., pozn.) riešil situáciu so mnou a aj s Ivom otcovsky. Poznám malého Iva od detstva.

Zahodili sme egá do minulosti a pozeráme sa do budúcnosti. Nie všetko je v živote ružové. Každý má svoje predstavy a nie vždy sa skĺbia," vysvetľuje Weiss st.

Situáciu mu komplikovali aj problémy s covidom či iné zdravotné ťažkosti. Nakoniec je však 57-ročný kouč nielen zdravý, ale aj spokojný. Kto ho pozná, vie, že je to skôr rarita ako pravidlo. A dôkaz, že tentokrát Slovan na prestupovom trhu nerozhadzoval peniaze do vzduchu, ale správne investoval.

SR Bratislava Slovan futbal Kmotrík Čítajte viac Kmotrík exkluzívne: Pre koho to robíme? To sa pýtam stále častejšie

"Nastavili sme si v tíme nové, tvrdšie pravidlá. O príchode na štadión, stravovacích návykoch, veciach v kabíne a podobne. Ideme za snom, ktorým je skupina Ligy majstrov. Rád by som si tam zahral ešte raz.

Nevzdáme sa toho, ale práce je veľa. Teraz je dostať sa tam náročnejšie, ako v čase Artmedie. Musíme byť lepší a náročnejší sami na seba. Prišli posily, ktoré sme chceli a dobre ich poznám. Urobíme maximum," dušuje sa Weiss.

Belgický Ďurica, gruzínsky Weiss

Ciele sa nemenia. Belasí chcú získať piaty majstrovský titul za sebou. Hlavnou ambíciou je však zahrať si skupinovú fázu jedného z európskych pohárov. Podľa toho najúspešnejší slovenský klub aj skladal káder.

Slovan priviedol v aktuálnom prestupovom období štvoricu hráčov – stredopoliara Juraja Kucku, belgického stopéra Siemena Voeta, útočníka Erica Ramíreza z Venezuely a v pondelok skompletizoval prestup gruzínskeho krídelníka Giorgiho Čakvetadzeho.

Juraj Kucka hovorí o prestupe do Slovana Bratislava

Video

"Prišiel Voet, ktorého sme chceli už v zime. Je to perspektívny stopér a ľavák. Pripomína mi Jana Ďuricu, keď prišiel ako mladý chlapec do Artmedie. Takého sme hľadali.

Je to výborný chlapec i profesionál. Verím, že Ramírez nám pomôže v ofenzívnej fáze a Ivan Šaponjič bude mať konkurenciu," reaguje Weiss st.

Všetkých spomínaných hráčov chcel. Príchod 35-ročného Kucku považuje za najväčší impulz pre mužstvo – na ihrisku i v kabíne.

„Z hľadiska futbalových i ľudských kvalít je to osobnosť. Má svoj vek, ale jeho agresivita a láska k futbalu sú obdivuhodné. V mojej kariére som ho nevidel hrať zle. Vždy odvedie veľké penzum práce,“ chváli niekdajšieho reprezentačného zverenca tréner belasých.

Komplimenty zložil aj dvadsaťdvaročnému Čakvetadzemu, ktorý rozšíril gruzínsku enklávu v klube. S Guramom Kašiom i Jabom Kankavom sa pozná z národného tímu.

Najlepší futbalisti sezóny 2021/22 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
65. Patrik Schick - Bayer Leverkusen.

"Ako 18-ročný mi vyhral skupiny C-ligy národov s Gruzínskom. Dal štyri góly a na štyri prihral. Pred dva a pol rokom utrpel vážne zranenie kolena, je po dvoch operáciách. Verím, že sa nám podaril fantastický prestup.

Je to hráč s obrovským potenciálom. Podobá sa mi na Vlada. Georgi toho veľa nepovie. Rovnako ako Kankava, ktorý nehovorí vôbec nič, ale ukazuje výkony na ihrisku. To isté očakávam aj o Čakveho," dodáva Weiss.

Bez výhovoriek

Gruzínsky majster z Batumi sa bude snažiť využiť lepšiu zápasovú vyťaženosť. Kým Slovan čaká po troch prípravných dueloch prvý ostrý, gruzínsky majster je po dvadsiatich ligových kolách na prvej priečke. Prehral raz pri skóre 55:14.

"Majú výhodu, že sú v zápasovom tempe, ale na to sa nemôžeme vyhovárať. Musíme dvojzápas zvládnuť. Nikdy síce nebudem úplne spokojný, ale toto mužstvo sa k tomu blíži.

Ďakujem vedeniu, že vytvorilo také podmienky, aké som chcel. Verím, že budeme úspešní a do polovice novembra si zahráme každú stredu i sobotu," želá si Weiss.

Eric Ramirez. Čítajte viac Slovan hlási posilu. Za belasých bude hrať top kanonier minulého roku

V pondelok bolo predaných ani nie päťtisíc vstupeniek, čo sa nepáči Weissovi ani Kmotríkovi. Tréner Slovana na to reagoval jednou vetou.

„Keď budeme hrať dobre, ukážeme kvalitu a srdce, divák sa vráti,“ uzatvára.

Jeho syn sa stal po Vasilovi Božikovovi, ktorý mužstvo opustil, novým kapitánom tímu. Na novú výzvu sa teší, hoci ho hneď na úvod čaká so spoluhráčmi náročná úloha.

„Vážim si to, znamená to väčšiu zodpovednosť. Chcel som byť lídrom. Mám rád výzvy. Verím, že nastúpime v čo najlepšej forme. Niekedy je prvý krok najťažší. Dúfam, že ho zvládneme a pôjdeme ďaleko,“ konštatuje.

Ako vyzerajú futbalové legendy Československa? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Václav Němeček (55): V národnom drese...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #Ivan Kmotrík st. #Ivan Kmotrík ml.