Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už sa to nemôže opakovať, kajá sa UEFA. Real rieši, prečo Petrohrad nahradil Paríž

Predstavitelia Európskej futbalovej únie (UEFA) sa ospravedlnili fanúšikom za udalosti pred finále Ligy majstrov.

03.06.2022 22:06
695302432 Foto:
Fanúšikovia Liverpoolu za plotom parížskeho štadióna Stade de France pred finále Ligy majstrov.
debata

Pred zápasom polícia zatlačila fanúšikov slzným plynom po tom, ako sa mnohí pokúšali dostať na štadión na falošné lístky, čo viedlo k dlhému meškaniu pri turniketoch, väčšina bola vyhradená pre fanúšikov Liverpoolu.

„UEFA sa chce úprimne ospravedlniť všetkým divákom, ktorí museli zažiť, alebo boli svedkom desivých a znepokojujúcich udalostí v príprave na finále Ligy majstrov UEFA na Stade de France,“ uviedla UEFA v piatok vo vyhlásení.

„Žiadny futbalový fanúšik sa nemôže dostať do takejto situácie a už sa to nemôže opakovať,“ doplnila.

Nepokoje pred finále Ligy majstrov v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia sa snažia preskočiť plot na štadión...

Francúzske úrady a UEFA boli v sobotu po chaose pod paľbou kritiky. Mnohí fanúšikovia museli čakať aj hodiny, kým sa dostali dovnútra.

Výkop bol trikrát odložený pre prázdne miesta a z bezpečnostných dôvodov. Polícia zatkla v Paríži viac ako 100 ľudí, 230 sa zranilo. UEFA v pondelok uviedla, že už začala vyšetrovanie celej udalosti.

O dôsledné vyšetrenie udalosti požiadal opätovne aj FC Liverpool. Mnohí jeho priaznivci sa v dôsledku chaosu pred parížskym štadiónom Stade de France nedostali včas na tribúny.

Toni Kroos Čítajte aj Čo je to za otázku? Vidno, že ste z Nemecka. Kroos vypenil na reportéra

„My sme žiadali vyšetrenie toho, čo sa v Paríži v sobotu stalo, a nie iba správu o tom. Myslím si, že to sú dve úplne rozdielne veci,“ povedal šéf exekutívy Liverpoolu Billy Hogan.

Reagoval na utorňajšie komuniké UEFA, že pripravuje komplexné a nezávislé vyhodnotenie udalostí, ktoré viedli k incidentom pred finále.

Liverpool si chce teraz vyjasniť, ako sa plánovaná správa UEFA bude pripravovať, a žiada viac podrobností.

„Opäť sme napísali žiadosť na UEFA a uviedli sme 13 konkrétnych otázok, ktoré si chceme objasniť v súvislosti s vyšetrovaním. Považujeme to za mimoriadne dôležité,“ zdôraznil Hogan podľa agentúry DPA.

Thibaut Courtois Čítajte aj Ukončil Čechov kult, nazývajú ho had. Z hrdinu Realu je šelma

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin spolu so šéfkou tamojšieho rezortu športu Amelie Oudeaovou-Casteraovou po víkende označili za strojcov problémov priaznivcov Liverpoolu, ktorí sa údajne pokúšali dostať sa na stretnutie s falošnými lístkami alebo bez vstupeniek.

To údajne spôsobilo chaos pred štadiónom. Vyjadrenia politikov sa stali predmetom kritiky a francúzska vláda sa neskôr fanúšikom FC Liverpool za vzniknuté problémy ospravedlnila.

Šesť dní po finále sa s otázkami smerom k UEFA ozvali aj predstavitelia Realu Madrid a žiadajú podrobné vysvetlenie príčin zlyhania organizácie finálového zápasu.

Najlepšie zábery z finále Ligy majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Otvárací ceremoniál finále Ligy majstrov.

„Vyzývame na odpovede a vysvetlenia, aby sme identifikovali tých, ktorí sú za to zodpovední. Fanúšikovia zostali bezbranní, hoci sa v drvivej väčšine správali príkladne,“ uviedol Real.

Španielsky šampión v stanovisku zároveň spochybnil rozhodnutie vybrať Paríž ako náhradu za ruský Petrohrad, ktorý mal pôvodne hostiť finále.

Právo organizátora mu odobrali po ruskej invázii na Ukrajinu: „Chceli by sme poznať dôvody výberu tohto dejiska a kritériá, ktoré k tomu viedli.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Real Madrid #FC Liverpool #výtržnosti