Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukončil Čechov kult, nazývajú ho had. Z hrdinu Realu je šelma

Kedykoľvek sa na Stamford Bridge dotkol lopty ako brankár Realu Madrid, ozvalo sa syčanie. Fanúšikovia Chelsea ho nazývajú hadom. Ani po štyroch rokoch mu nevedia odpustiť prestup do najlepšieho klubu futbalovej histórie.

29.05.2022 10:35
Thibaut Courtois Foto: ,
Muž zápasu. Brankár Realu Thibaut Courtois s ocenením po víťaznom finále.
debata

Real v sobotu v Paríži oslavoval rekordný 14. triumf v Lige majstrov. Vo finále zdolal Liverpool 1:0 najmä vďaka gólu Federica Valverdeho a zákrokom Thibauta Courtois. Z belgického hada sa stala neľútostná šelma. Podrezaný jazyk jej však zostal.

„Kamaráti, ktorí fandia Liverpoolu, ma podpichovali, že zostanem zahanbený. Nič z toho sa nestalo. Je to môj deň. A je čas, aby mi aj v Anglicku prejavili viac rešpektu,“ neodpustil si Courtois.

Oporou už v 17-tich

Odchovanec Genku má rád, keď je vo veciach poriadok. A neobľubuje chodenie okolo horúcej kaše. Keď v deviatich rokoch prišiel do akadémie Racingu, preorientovali ho z ľavého obrancu na brankára. Bol nemotorný, ale už v tínedžerskom veku prerástol spoluhráčov.

S centimetrami prišlo sebavedomie – mladého gólmana i vedenia. Keď mal Courtois šestnásť rokov, dostal životnú šancu a už sa jej nepustil, lebo odvtedy bol v kluboch v drvivej väčšine času tímovou jednotkou.

Francúzsko futbal LM finále Liverpool Real Madrid Čítajte viac Odplata sa nekonala. Real vyhral Ligu majstrov, ďakovať môže Courtoisovi

Genku sa v sezóne 2009/10 zranil Koen Casteels. Tréneri poslali do bránky len 16-ročného chlapca, na ktorom visel dres. Courtois v lete odmietol lákavú ponuku vtedy ambicióznej dedinky z Hoffenheimu a spravil dobre.

V sedemnástich bol už jasnou jednotkou Genku, ktorý v nasledujúcoej sezóne prekvapujúco získal titul. V 40 zápasoch inkasoval Courtois len 32 gólov, vychytal 14 čistých kont. Prišla druhá ponuka a tá sa už nedala odmietnuť.

„Dokážem, že môžem byť úspešný aj na najvyššej úrovni,“ povedal Courtois v júli 2011 už v drese Chelsea.

Ancelotti neveril vlastným očiam

Na druhý deň mal pero v rukách znova. Podpisoval hosťovanie do Atlética Madrid. Keď vychytal v prvých šiestich zápasoch v La Lige štyri čisté kontá, definitívne posadil Sergia Asenja na lavičku.

Zaujímavosťou je, že zakrátko dostal prvú červenú kartu v kariére. Fauloval Karima Benzemu. V sobotu mu zrejme nadobro vychytal Zlatú loptu.

„Toto robí na tréningoch stále, nič nové,“ smial sa Benzema po finále na adresu Courtoisa. „Bol neuveriteľný, ako celú sezónu,“ pridal sa Valverde. „Neveril som vlastným očiam,“ doplnil kouč Realu Carlo Ancelotti.

Nepokoje pred finále Ligy majstrov v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia sa snažia preskočiť plot na štadión...

Mimochodom, najlepší tréner so štyrmi triumfami v Lige majstrov. Dva pridal ako hráč. A natiahol neuveriteľnú sériu Realu vo finále Ligy šampiónov. Madridčania ich neprehrali už osem v rade.

Naposledy to nezvládli v sezóne 1980/81. V parížskom Parku princov prehrali 0:1 práve s Liverpoolom. Pred ôsmimi rokmi sa Ancelotti a Courtois stretli ako súperi. V neuveriteľnom lisabonskom finále.

Atlético viedlo, Sergio Ramos však vyrovnal v 93. minúte. V predĺžení pridal favorit tri góly a bolo po zápase. Courtois to niesol veľmi ťažko, ihrisko opúšťal v slzách.

„Túžim sa tam vrátiť a byť na opačnej strane barikády,“ vravel pred štartom nasledujúceho ročníka.

Zrušil kult Čecha

Pre Courtoisa bol prvý v drese Chelsea. Od začiatku to nemal v Londýne jednoduché. Fanúšikovia ťažko niesli, že mladý Belgičan bez rešpektu útočí na kult Petra Čecha.

A hoci ho výkonmi zatienil, na Stamford Bridge pretrvávalo napätie. Vystupňovalo sa, keď v lete 2018 rodák z Flandier odišiel do Realu.

Liverpool, fanúšikovia Čítajte viac Vyše 200 zranených, desiatky zadržaných. UEFA vysvetľuje chaos v Paríži

„Chcem si splniť detský sen a vyhrať s mojim najobľúbenejším tímom Ligu majstrov,“ vyhlásil. Po sobote sa jeho túžba stala skutočnosťou. Obetoval pre ňu mnohé. Tvrdé tréningy, nevôľu priaznivcov či včerajšiu bratovu svadbu…

„Mrzí ma, že som ju kvôli finále nestihol,“ priznal Courtois.

Podarilo sa mu azda najlepším výkonom gólmana v histórii finále Ligy majstrov definitívne presvedčiť pochybovačov?

"Nikto si nedokáže predstaviť, čo všetko musíte pre takýto triumf obetovať. Povedal som si, že to bude môj deň, lebo už som nechcel prehrať.

Je to najlepší pocit v živote. Presne taký, ako keď sa mi narodili deti. Mám prvú trofej, ale chcem druhú, tretiu, štvrtú…" uzavrel 30-ročný Courtois.

Najlepšie zábery z finále Ligy majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Otvárací ceremoniál finále Ligy majstrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Real Madrid #FC Liverpool #Thibaut Courtois