Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odplata sa nekonala. Real vyhral Ligu majstrov, ďakovať môže Courtoisovi

Futbalisti Realu Madrid triumfovali v Lige majstrov. V sobotnom finále na parížskom Stade de France zdolali FC Liverpool 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej na kontinente získali rekordný štrnástykrát v histórii.

28.05.2022 23:37
Francúzsko futbal LM finále Liverpool Real Madrid Foto: ,
Futbalisti Realu Madrid s víťaznou trofejou z Ligy majstrov.
debata (4)

O ich víťazstve rozhodol gól Viniciusa Juniora v 59. minúte.

Prvý polčas patril herne i strelecky Liverpoolu, po strele Sadia Maneho v 21. minúte vytlačil brankár Thibaut Courtois loptu na žrď. V závere úvodnej štyridsaťpäťmi­nútovky neuznali na druhej strane rozhodcovia gól Karima Benzemu pre ofsajd.

Aj po zmene strán bol aktívnejší anglický tím, no skvelý Courtois všetky jeho pokusy zlikvidoval a Vinicius z jedinej strely Realu na bránku zariadil víťazstvo španielskeho šampióna.

Zápas sa začal pre problémy s fanúšikmi s viac ako polhodinovým oneskorením. Európska futbalová únia (UEFA) krátko pred výkopom posunula úvodný hvizd „z bezpečnostných dôvodov“.

Liga majstrov Čítajte viac Fanúšikovia preliezali plot, výkop posunuli. Pozrite si škvrnu na oslave futbalu

Množstvo fanúšikov Liverpoolu sa totiž nedostalo včas na svoje miesta na tribúnach. Pred bránami vznikol chaos pri vstupe do priestorov arény, agentúra AP informovala o pokusoch množstva anglických priaznivcov dostať sa na štadión aj bez vstupeniek. Zasahovať musela francúzska polícia.

Real dosiahol po zisku titulu v španielskej La Lige na ďalšiu významnú trofej v sezóne 2021/2022, v ktorej vybojoval aj víťazstvo v domácom Superpohári.

Kouč španielskeho majstra Carlo Ancelotti sa ako prvý tréner v histórii predstavil v piatom finále Ligy majstrov a so štyrmi titulmi sa osamostatnil na čele tabuľky koučov s najviac prvenstvami v LM/EPM. S AC Miláno triumfoval v rokoch 2003, 2007 a s Realom Madrid v roku 2014 i 2022.

Tri tituly majú na konte Bob Paisley s Liverpoolom a Zinedine Zidane s Realom Madrid. Real na tróne pre európskeho klubového šampióna nahradil vlaňajšieho víťaza FC Chelsea. Uspel vo všetkých svojich ôsmich uplynulých finále LM.

Najlepšie zábery z finále Ligy majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Otvárací ceremoniál finále Ligy majstrov.

Liverpool dlho siahal v sezóne na štyri trofeje, no napokon hu zakončil iba s dvoma. Na domácej scéne sa tešil z triumfu v Pohári FA i v Ligovom pohári, v Premier League zaostal za majstrovským, Manchestrom City o jediný bod a v Lige majstrov prehral vo finále.

V LM/EPM má naďalej šesť titulov z rokov 1977, 1978, 1981, 1984, 2005 a 2019. Liverpool prehral s Realom aj predchádzajúce vzájomné finále o „ušatú“ trofej v roku 2018. Jeho šnúra bez prehry sa zastavila na méte 18 zápasov, predtým naposledy podľahol ešte v marci v domácej osemfinálovej odvete LM Interu Miláno 0:1.

Kanonier Realu Karim Benzema sa vo finále strelecky nepresadil, ale s 15 gólmi v 12 zápasoch sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne. O dva menej dosiahol Robert Lewandowski z Bayernu Mníchov, top kanonier Liverpoolu bol Mohamed Salah s ôsmimi presnými zásahmi. Benzema nastrieľal vo svojej mimoriadnej sezóne celkovo 44 gólov v 46 stretnutiach.

Pôvodne sa malo finále uskutočniť na štadióne Krestovskij v Petrohrade, po invázii na Ukrajinu však Európska futbalová únia (UEFA) zbavila Rusov usporiadateľské­ho práva.

Finále Ligy majstrov UEFA 2021/2022 – Stade de France, Paríž

FC Liverpool – Real Madrid 0:1 (0:0)
Gól: 59. Vinicius. Rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), ŽK: Fabinho, 80.698 divákov
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson – Henderson (77. Keita), Fabinho, Thiago Alcantara (77. Firmino) – Salah, Mane, Diaz (65. Jota)
Real: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Modrič (90. Ceballos), Casemiro, Kroos – Valverde (85. Camavinga), Benzema, Vinicius Junior (90.+3 Rodrygo)

Liverpool nastúpil na finále aj s dvojicou uzdravených stredopoliarov Fabinhom a Thiagom Alcantarom a začal aktívnejšie. Už v prvej minúte musel hasiť nebezpečne vyzerajúcu akciu na hranici vlastnej šestnástky Alaba. Na druhej strane nepustil Viniciusa k zakončeniu z ľavej strany Alexander-Arnold.

Obrany oboch tímov pracovali v úvodnej štvrťhodine spoľahlivo, až v 16. minúte musel prvý brankársky zákrok finále predviesť Courtois. Ten zneškodnil pokus Salaha z piatich metrov po prieniku Alexandra-Arnolda do pokutového územia. O chvíľku neskôr skúšali šťastie Fabinho a opäť Salah.

Liverpool - Real Čítajte aj Finále Ligu majstrov sme sledovali ONLINE

V 21. minúte Courtois končekmi prstov pravej ruky vytlačil na žrď strelu Maneho. Liverpool mal herne jasne navrch, po polhodine hry viedol na strely 7:0 (4:0 do priestoru bránky).

Anglický vicemajster prehustil stred poľa a súpera prakticky nepúšťal do blízkosti svojej bránky. Real to potom v 31. minúte vyskúšal dlhou kolmicou cez „pavučinu“ na Viniciusa, v poslednej chvíli ho do brejku nepustil Alexander-Arnold.

Na druhej strane sa tretím streleckým pokusom prezentoval aktívny Salah, jeho hlavička však mierila presne do rúk Courtoisa. Hendersonova delovka po rohovom kope bola potom značne nepresná.

Real nemal v prvom polčase ani jednu strelu na bránku, napriek tomu mohli ísť do kabín s náskokom – v 43. minúte sa v šestnástke uvoľnil Benzema, lopta mu odskočila, no od Valverdeho sa k nemu dostala naspäť a poslal ju do siete. Arbitri však gól po konzultácii s VAR neuznali.

Nepokoje pred finále Ligy majstrov v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia sa snažia preskočiť plot na štadión...

Druhý polčas odštartoval náznakom ďalšej príležitosti Liverpoolu, tiesnený Diaz sa však na vzdialenejšej žrdi nedostal ku hlavičke po centri Alexandra-Arnolda. „The Reds“ pokračovali vo vysokom tempe, Thiago blízko bránky iba tesne nedočiahol na prudkú loptu z pravej strany a Courtois ju tak mohol odvrátiť do bezpečia.

Liverpool sa v 58. minúte márne dožadoval penalty po strele Salaha a „údajnej“ ruke Alabu a už o minútu neskôr udrelo na druhej strane. Real zaútočil po pravej strane, Valverde poslal z rohu šestnástky prudkú loptu, ktorá sa na päťke dostala k úplne voľnému Viniciusovi a ten do odkrytej bránky otvoril skóre – 0:1.

Atmosféra v Paríži pred finále Ligy majstrov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Fanúšička Realu Madrid pred parížskym finále...

V 65. minúte opäť úradoval Courtois, ktorý efektným zákrokom znemožnil vyrovnať Salahovi po jeho strele k pravej žrdi. Belgický brankár uspel v súboji s číhajúcim Salahom aj o päť minút neskôr, na opačnej strane ihriska Konate v poslednej chvíli zabránil v strele Viniciusa z hranice šestnástky.

Liverpool sa ďalej snažil zmazať manko, striedajúci Jota však nedokázal zasiahnuť strieľanú prihrávku Alexandra-Arnolda. Štvrťhodinu pred koncom mohol pridať Real druhý gól, po štandardke obrana jeho súpera „zaspala“, no Casemiro v prečíslení v šestnástke nedokázal poslať loptu ani na jedného zo spoluhráčov.

Vinicius Junior strieľa gól do siete Liverpoolu. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Vinicius Junior Vinicius Junior strieľa gól do siete Liverpoolu.

Courtois „čaroval“ aj na začiatku záverečnej desaťminútovky, keď zneškodnil teč Jotu zblízka i krížnu strelu Salaha. Striedajúci Ceballos v nadstavení do otvorenej obrany mohol poistiť triumf Realu, ten si však v závere cenný triumf postrážil.

Thibaut Courtois, brankár Realu Madrid: „Veľmi som chcel vyhrať toto finále. Som mimoriadne šťastný a hrdý na výkon tímu. Na ceste k titulu sme zdolali najlepšie kluby na svete, City i Liverpool mali túto sezónu neuveriteľnú. Liverpool dnes odohral skvelý zápas, ale my sme si počkali na jednu šancu a premenili sme ju.“

Carlo Ancelotti, tréner Realu Madrid: „Nemôžem tomu uveriť. Bol to náročný zápas, v prvom polčase sme sa trápili. Keď si však premietnem všetky naše zápasy, tak si myslím, že sme Ligu majstrov vyhrali zaslúžene. Sme fantastický klub s kádrom plným kvality a charakteru.“ (zdroj: BT Sport)

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #FC Liverpool