Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyvrheľ a náhradník. O dvoch legendách, ktoré stvorili futbalové monštrá

Nie každý príbeh - vymyslený či reálny - sa začne zle a končí sa zdarne. Taký je život. Aj ten na futbalovom trávniku. Zajtrajšie finále Ligy majstrov medzi Liverpoolom a Realom Madrid (21.00 v Paríži) bude špecifické pre Divocka Origiho a Garetha Bala.

27.05.2022 10:26
debata

Ich životné dráhy nemôžu byť rozdielnejšie. A predsa majú čosi spoločné. Napríklad neoceniteľné miesto v kronikách svojich klubov, s ktorými sa po finále rozlúčia.

Hrdina z lavičky

Roh zahratý okamžite. Origi!

Určite ste ten gól s nezameniteľným komentárom videli. Liverpool prehral v máji 2019 prvý semifinálový duel na ihrisku Barcelony 0:3.

Doma však vyhral 4:0 a postúpil do finále. Gólom, ktorý vošiel do histórie. Trent Alexander-Arnold zahral roh okamžite a Origi potrestal zaspatú obranu Barcelony.

„Nikdy v živote som nič podobné nevidel,“ dušoval sa tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Dvadsaťsedemročný Origi je jedným z mnohých Belgičanov, ktorí vytvorili zlatú generáciu tamojšieho futbalu.

Origi sa v tieni Edena Hazarda či Kevina de Bruyneho postupne vypracoval. Už v lete 2014 prestúpil na Anfield z francúzskeho Lille za takmer 13 miliónov eur.

O päť rokov neskôr zvýšil vo finále Ligy majstrov 2019 na 2:0 proti Tottenhamu. Bol to jeden z viacerých kľúčových gólov, ktoré Origi vstrelil.

Sú pre klub i trénera Kloppa o to cennejšie, že rodák z Oostende bol drvivú väčšinu svojho pôsobenia v Liverpoole náhradníkom.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

„Pre mňa bude bezpochyby navždy legendou Liverpoolu. Znie to čudne kvôli počtu zápasov, ktoré odohral. Lenže práca s ním je jedna balada. Všetci v tíme ho zbožňujú. Je to uvoľnený chlapík a veľký profesionál. Dával dôležité góly, prekonal ťažké zranenia,“ chválil Klopp.

Z jedného z nich sa musí Origi dostávať aj teraz. Preto ho nemecký tréner zrejme nebude môcť využiť, ak by to na Stade de France nešlo podľa plánu anglického veľkoklubu.

„Chceme vyhrať aj pre neho. Nemohol by si želať krajšiu rozlúčku,“ pripomenul Klopp.

Lepší ako Ronaldo

Bale alias najväčší futbalový talent, aký z Walesu vzišiel, to má v Reale náročné. Kvôli vlastnému správaniu, zraneniam, ťažkej povahe, láske ku golfu i nedoceneniu.

Bale skóruje nožničkami!

Aj tento štyri roky starý okamih ste určite videli. Bale bol na ihrisku len dve minúty, keď neuveriteľným gólom šokoval kyjevský štadión.

A to ešte neskôr pristihol gólmana Lorisa Kariusa nepripraveného a prekonal ho propagačnou strelou. Madridčania zdolali Liverpool 3:1.

Vtedajší tréner Realu Zinedine Zidane sa vtedy chytal za plešinu. Možno si spomenul na svoj volej do siete Leverkusenu vo finále 2002. Možno tušil, že príde štipľavá reakcia Bala.

„Ak chcete vidieť viac takýchto momentov, musím hrávať každý týždeň. A to sa nedeje,“ reagoval hrdina Realu.

Gareth Bale Čítajte viac Vykašľal sa na spoluhráčov. Bale ignoroval oslavy Realu Madrid

Zaistil mu trinásty titul v najlepšej súťaži sveta. S kráľovským klubom získal osemnásť trofejí. V jeho drese dal 106 gólov, o dva viac ako Brazílčan Ronaldo. Aj napriek tomu sa pri 32-ročnom rodákovi z Cardiffu skloňuje skôr slovo vyvrheľ, ako legenda.

Ak sa to pre Real nebude s Liverpoolom vyvíjať podľa predstáv trénera Carla Ancelottiho, bude Bale pripravený zasiahnuť. Či však dostane šancu, je otázne…

„Páči sa mi, keď Klopp povie, že Liverpool je monštrom z hľadiska mentality mužstva. Teraz sa vo finále stretnú s ďalším – Realom Madrid. Bude to poriadna bitka,“ myslí si Xabi Alonso.

Kto ju rozhodne a stane sa novou legendou?

Liga majstrov: Kto najviac zarobil za 10 rokov? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. FC Liverpool
397,8 milióna eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Gareth Bale #FC Liverpool #Divock Origi