Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

AS Rím má prvú európsku trofej. Mourinho sa zapísal do histórie

Futbalisti AS Rím sa stali historicky prvými víťazmi Európskej konferenčnej ligy. Vo finále zvíťazili nad Feyenoordom Rotterdam 1:0.

25.05.2022 23:09
Radosť hráčov AS Rím po strelení jediného gólu... Foto: ,
Radosť hráčov AS Rím po strelení jediného gólu vo finále.
debata (1)

Tréner Rímanov Jose Mourinho získal už piatu trofej z európskych klubových súťaží v kariére. Triumf jeho tímu na Národnom štadióne v Tirane zariadil gólom v 32. minúte Nicolo Zaniolo.

Rimania sa tešia z prvého titulu na európskej scéne. Pred 31 rokmi podľahli Interu Miláno vo finále niekdajšieho Pohára UEFA. Neúspešné finále zažili aj v bývalom EPM (predchodca Ligy majstrov), v sezóne 1983/1984 v ňom prehrali s FC Liverpool v rozstrele.

Roman Abramovič Čítajte viac Hlavné je, že Abramovič nič nedostane. Briti odklepli predaj Chelsea

Aj po strede platí, že Mourinho vo finálových zápasoch európskych pohárov nenašiel premožiteľa. Predtým na lavičke FC Porto triumfoval v Pohári UEFA 2003 a Lige majstrov 2004, s Interom Miláno sa radoval v LM 2010 a Manchester United doviedol k víťazstvu v Európskej lige v roku 2017.

V Tirane tak skompletizoval zbierku a má tituly zo všetkých v súčasnosti existujúcich pohárových súťaží v Európe. Stal sa prvým trénerom v histórii, ktorý ovládol európsku súťaž so štyrmi rôznymi klubmi.

Finále EKL 2021/2022
Tirana
AS Rím – Feyenoord Rotterdam 1:0 (1:0)
Gól: 32. Zaniolo. ŽK: Pellegrini, Zalewski, Rui Patricio, Spinazzola – Trauner. Rozhodcovia: Kovács – Marinescu, Artene (Rum.), 21.000 divákov.
AS Rím: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp (89. Vina), Mchitarjan (17. Oliveira), Cristante, Zalewski (67. Spinazzola) – Zaniolo (67. Veretout), Pellegrini – Abraham (89. Šomurodov)
Feyenoord: Bijlow – Geertruida, Trauner (74. Pedersen), Senesi, Malacia (88. Jahanbachš) – Til (59. Toornstra), Aursnes, Kökcü (88. Walemark) – Nelson (74. Linssen), Dessers, Sinisterra

Feyenoord mal v úvode prevahu v držaní lopty, ale nebolo mu to nič platné, pretože ako prvý gólovo udrel jeho súper. V 32. minúte Manciniho krížny pas podbehol Trauner, loptu si spracoval na hrudi Zaniolo a zblízka prekonal brankára, ktorý sa mu ešte snažil zmenšiť strelecký uhol – 1:0.

Hráči holandského tímu zostali dlžní svojej povesti, šestnástka súpera bola pre nich neprebádané územie. V 41. minúte sa Kökcü rozhodol vyskúšať šťastie strelou z diaľky, jeho pokus z 30 m nepríjemne „zaplával“ a Rui Patricio skrotil loptu len s námahou.

Fanúšikovia Feyenoordu v Tirane pred finále Európskej konferenčnej ligy. Čítajte viac Vyčíňanie chuligánov pred finále. Ulice Tirany sa zmenili na bojisko

Hneď po zmene strán mohol vyrovnať Trauner, ale po signáli z rohu namieril iba do žrde a v pokračujúcej akcii Rui Patricio vychytal Tila.

Rimania aj s dávkou šťastia prežili tlak súpera z úvodu druhého polčasu bez ujmy a s pribúdajúcimi minútami sa im otváral väčší priestor na brejkové situácie.

V 73. minúte brankár Feyenoordu podržal svoj tím, keď si poradil s pokusom striedajúceho Veretouta z hranice pokutového územia. Vyrovnať mohol Dessers, ale koncovku nezvládol. Na opačnej strane sa ocitol v dobrej príležitosti Pellegrini, Bijlowa však neprekonal.

Feyenoord nenašiel recept na prekonanie Ruia Patricia ani v päťminútovom nadstavení a napokon prehral finále, v ktorom bol Rimanom prinajmenšom vyrovnaným súperom.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #AS Rím #José Mourinho #Feyenoord Rotterdam