Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina s českým tímom ešte neprehrala. Nedala šancu ani Sparte s Kuckom

Futbalistov MŠK Žilina čaká štvrtý český súper v európskych pohároch.

17.08.2021 15:46
Kucka, Bello, Sparta, Žilina Foto: ,
Rok 2010: momentka z odvetného zápasu medzi Žilinou a Spartou v play off Ligy majstrov. Juraj Kucka stíha Issiaka Bella.
debata

Vo štvrtok sa predstavia v novozaloženej Konferenčnej lige v Jablonci, s ktorým sa v súťažnom zápase v ére samostatnosti ešte nestretli.

V nedávnej minulosti boli Žilinčania pravidelným účastníkom pohárových súťaží a s českými tímami majú mimoriadne priaznivú bilanciu. Ešte nikdy s nimi neprehrali.

Na tradíciu sa nemôžu spoliehať

V Lige majstrov i Pohári UEFA narazili v minulých rokoch na troch českých súperov. Zaujímavosťou je, že sa tri razy stretli so Slaviou Praha a ani v jednom prípade gól nepadol.

Všetky vzájomné súboje sa skončili bezgólovou remízou. Spartu Praha i Slovan Liberec vždy zdolali.

MŠk Žilina Čítajte viac Tréner českého Jablonca zaťal do živého. Žilina? Tej by sme sa báť nemali

„Potešilo by ma, keby tradícia ešte zafungovala, ale Žilina sa na ňu nemôže spoliehať,“ zdôrazňuje bývalý tréner Milan Lešický, ktorý viedol československú reprezentáciu i viaceré popredné slovenské i české tímy.

„V porovnaní s nedávnymi rokmi je situácia úplne iná. Žilinčania mali veľmi skúsené a vyvážené mužstvo. Teraz majú v tíme mladých hráčov, čaká ich náročný zápas.“

Lešický pripomína, že český ligový futbal je kvalitnejší ako slovenský. "Potvrdzuje to aj fakt, že v českej reprezentácii je veľa hráčov z domácej ligy.

Očakávam, že Jablonec vytiahne na súpera fyzicky náročný, agresívny spôsob hry, ktorý by mohol na mladých Žilinčanov platiť.

V doterajšom priebehu ukázali v pohári sympatické výkony, ale teraz je pre mňa miernym favoritom súper," prognózuje skúsený odborník.

Hapal prišiel po góle o košeľu

Pamätné boli najmä žilinské súboje s pražskou Spartou, s ktorou MŠK bojoval – podobne ako teraz s Jabloncom – takisto v play off. Pred jedenástimi rokmi však išlo o postup o dve futbalové poschodia vyššie.

Práve cez tím z Letnej si Žilina senzačne vybojovala jediný postup do skupiny Ligy majstrov. Paradoxne Spartu viedol slovenský tréner Jozef Chovanec, Žilinu český Pavel Hapal.

SR futbal EKL 3. predkolo odveta Žilina Tobol ZAX Čítajte viac Mladý žilinský tím zvalcoval Tobol Kostanaj, čaká ho posledný krok

Slovenský majster položil základ úspechu v Prahe, kde nečakane vyhral 2:0.

„Nikde nie je napísané, že sme už vypadli. Na Slovensku sa budeme biť o postup,“ vlieval nádej do sparťanských radov Chovanec.

V jeho tíme nastúpili viacerí Slováci – Kucka, Žofčák, Lačný, pilierom sparťanskej obrany bola kontroverzná hviezda Řepka.

Najvýraznejšou osobnosťou súboja bol však gambijský útočník Momodou Ceesay, ktorý podal v žilinskom drese životný výkon – strelil gól na Letnej a rozhodol aj domácu odvetu parádnym gólom, jediným v zápase. Vtedajší brankár MŠK Martin Dúbravka zneškodnil Kladrubského penaltu

„Prežívam neuveriteľné chvíle,“ tvrdil Hapal, ktorému oslavujúci Ceesay roztrhol košeľu. Prelepil si ju narýchlo leukoplastom a s úsmevom vyhlásil: „Požiadam ho, aby mi kúpil novú.“

Proti Olympiakosu nepomohol ani Uhrin

Futbalisti Slovana sa predstavia zajtra na pôde Olympiakosu Pireus v Európskej lige. S týmto súperom už mali raz do činenia a nespomínajú na súboj v dobrom. V lete 2009 na neho nestačili v 3. predkole Ligy majstrov – oba zápasy prehrali 0:2.

Belasých viedol vtedy uznávaný český tréner so slovenskými koreňmi Dušan Uhrin. Prišiel na Tehelné pole najmä preto, aby pomohol Slovanu k postupu do skupiny.

Ale už prvý zápas na Tehelnom poli pred 21 250 divákmi priniesol domácim veľké sklamanie.

Olympiakos Čítajte viac Súper Slovana. Bohatý majiteľ má klub v Anglicku, hráčom sa vyhráža

Prvý gól inkasovali už v 2. minúte. "Zobral nám entuziazmus. A súpera posadil na koňa. Už nemal problém postrážiť si výsledok až do konca.

Pre nás i fanúšikov to bolo deprimujúce," komentoval kapitán Slovana Samuel Slovák. Všetkým bolo jasné, že postup je stratený a odveta len formalitou.

Po vypadnutí s Olympiakosom mal Slovan ešte šancu postúpiť do skupiny Európsky ligy, ale stroskotal na Ajaxe. Uhrin po dvoch mesiacoch na Tehelnom poli skončil…

Žilina pôjde do Jablonca vlakom

Futbalisti MŠK Žilina v utorok nabrali smer Jablonec, kde ich vo štvrtok (20.00 h) čaká prvý zápas play off Európskej konferenčnej ligy 2021/22.

Síce ich nečakali letecké presuny ako v predchádzajúcich predkolách do Kazachstanu, Gruzínska a na Cyprus, ale opäť strávili cestou niekoľko hodín. Tentokrát totiž vymenili lietadlo za vlak.

„Časovo to vyjde skoro rovnako,“ pousmial sa hlavný tréner Pavol Staňo pred odchodom. Päťhodinový let do Kazachstanu vystrieda rovnako dlhá, ale pohodlná cesta vlakom zo Žiliny do Prahy. Odtiaľ sa „šošoni“ presunuli autobusom do Jablonca.

Radosť futbalistov Žiliny z výhry v odvete 3.... Foto: TASR, Erika Ďurčová
MŠk Žilina Radosť futbalistov Žiliny z výhry v odvete 3. predkola Európskej konferenčnej ligy proti Tobolu Kostanaj.

„Presun do Jablonec bude chvíľku trvať, ale tešíme sa, že hráme v Čechách. Konfrontácia nášho a ich futbalu môže byť zaujímavá. Majú skúsené a kvalitné mužstvo, čo dokázali v uplynulých sezónach. Bude to pre nás dobrá výzva,“ povedal Staňo pre oficiálny klubový web.

Hlavný tréner verí, že sa jeho mužstvo poučí z prekvapujúcej víkendovej prehry vo Fortunalige s nováčikom z Liptovského Mikuláša (1:2):

"Treba sa z toho rýchlo otriasť a pripraviť sa na štvrtok. Videli sme, že keď sa neplní to, na čom sa dohodneme, tak môže vzniknúť problém a samozrejme vznikol. Prehrali sme, mrzí nás to, ale netreba z toho teraz robiť vedu. Prehry prídu a treba na ne dobre zareagovať.

Bola to dobrá škola a nebudeme opakovať chyby, ktoré sme urobili. Verím tomu, že sme schopní robiť Jabloncu problémy, i keď je favorit."

Dvadsaťjedenročný stredopoliar Enis Fazlagič verí, že si z Jablonca odnesú dobrý výsledok do domácej odvety:

„Cez víkend nám to nevyšlo, nehrali sme tak ako doteraz. Vo štvrtok musia byť energia i všetko úplne iné. Pokúsime sa hrať čo najlepšie a dúfame, že na konci budeme úspešní,“ uviedol pre klubovú stránku.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Juraj Kucka #Olympiakos Pireus #FK Jablonec