Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss to už zažil, Slovan ešte nikdy. Pokúsi sa znížiť straty

Futbalisti Slovana Bratislava po rozdelení Československa získali jedenásť titulov, ale ešte nikdy si nezahrali v skupine Ligy majstrov. Tento pocit si však už vyskúšal ich tréner Vladimír Weiss.

07.07.2021 07:00
Vladimír Weiss Foto: ,
Tréner Slovana Vladimír Weiss.
debata

Pred 16 rokmi postúpil do hlavnej súťaže s Artmediou Petržalka. Pred niekoľkými týždňami ho angažoval niekdajší majiteľ petržalského klubu, aby sa pokúsil o niečo podobné aj na Tehelnom poli.

Prvý súper prichádza z Írska

Generálny riaditeľ ŠK Ivan Kmotrík mladší priznal, že pandémia spôsobila Slovanu už niekoľkomiliónové straty a hľadá možnosti, ako ich kompenzovať. „Zostáva nám jediná, pokúsiť sa o zázrak a dostať sa čo najďalej v európskej súťaži,“ priznal Kmotrík.

Artmedia za postup a účinkovanie v skupine zinkasovala v decembri 2005 bezmála štyri a pol milióna eur. Tieto peniaze by belasým pomohli, pričom ak by sa priblížili k výsledkom petržalského mužstva, suma by bola teraz vyššia.

Slovan v Lige majstrov doteraz vždy prepadol. V slovenskej ére sa v nej predstavil sedemkrát, z toho v štyroch prípadoch stroskotal vždy na prvom súperovi. A len raz, pred siedmimi rokmi, prešiel v predkolách cez dvoch súperov.

Dnes od 18.30 slovanisti privítajú v 1. predkole írsky Shamrock Rovers, súpera, s ktorým si veria. Weiss zdieľa optimizmus, ale v prognózach zostáva opatrný.

„Máme lepšie mužstvo, ale musíme to potvrdiť na trávniku. Súper má dušu, dobré mužstvo, peknú históriu. Čaká nás ťažký dvojzápas, ale radi by sme už na odvetu cestovali s reálnou šancou na postup,“ zdôraznil.

S letnou prípravou vyslovil spokojnosť. „Verím, že v stredu sa ukážeme v plnej kráse a s výsledkom, ktorý si všetci želáme.“

Len Artmedia hrala dôstojnú rolu

Slovenský tím za vyše štvrťstoročie postúpil do skupiny Ligy majstrov len tri razy. Ale len Artmedia v nej zohrala dôstojnú úlohu a do posledných sekúnd v konkurencii Interu Miláno, Glasgowa Rangers a FC Porto bojovala o postup.

odkaz
euro 2020, odkaz

Dve predchádzajúce účasti sa skončili fiaskom. Najprv 1. FC Košice na jeseň 1997 podľahol vo všetkých šiestich zápasoch Manchestru United, Juventusu Turín a Feyenoordu Rotterdam so skóre 2:13.

Ešte horšie dopadol MŠK Žilina v roku 2010, keď v skupine s Chelsea, Olympique Marseille a Spartakom Moskva takisto nechytil ani bod a pripísal si skóre 3:19. Žilinčania schytali doma rekordný debakel, keď Marseille podľahli 0:7.

Tréner francúzskeho majstra, ktorým bol vtedy Didier Deschamps, žiaril spokojnosťou. „V Lige majstrov je zriedkavé zvíťaziť takýmto vysokým skóre. Dôležité bolo, že sme vydržali v tempe až dovtedy, kým to bolo potrebné,“ vyjadril sa.

Z osemnástich stretnutí v skupine Ligy majstrov napokon slovenský tím vybojoval len jediné víťazstvo. Postarala sa oň Artmedia, ktorá v Porte triumfovala 3:2. Na pôde favorita ukázala na slovenské pomery nevídaný obrat, pretože prehrávala už 0:2…

Najobyčajnejší trápil favoritov

Artmedia držala v šachu všetkých favoritov až do posledného stretnutia v skupine. „Jedno z najobyčajnejších mužstiev, aké kedy hrali Ligu majstrov,“ napísal o slovenskom tíme škótsky denník Daily Record, ktorý sa nepreniesol nad tým, že Rangers ho ani raz nezdolali.

Greif, Slovan, Trnava Čítajte viac Koniec ságy. Greif opúšťa Slovan, ide do jednej z top líg

V záverečnom súboji skupiny v decembri 2005 Porto ubránilo na rozbahnenom Tehelnom poli so šťastím a s pomocou rozhodcu bezgólovú remízu. Artmedii bod nestačil, so súťažou sa rozlúčila.

„Stačil ešte jeden malý krok a bola by to fantázia,“ vravel Weiss, ktorý priznal, že o jeho hráčov prudko stúpol v Európe záujem. „Na stole majú viacerí ponuky, neradi by sme však rozpredali mužstvo.“

Poklonu zložil súperovi aj tréner Porta Co Adriaanse. Bol sklamaný, lebo jeho tím obsadil posledné miesto v skupine. „Hráči Artmedie boli fyzicky silní, hrali veľmi dobre, neuspokojili sa s remízou, mali dosť šancí, chceli vyhrať a aj by si to zaslúžili,“ lúčil sa s Bratislavou holandský tréner portugalského šampióna.

500 divákov? Nechápem

Ak by chcel Slovan niečo podobné zopakovať a zahrať si v skupine Ligy majstrov, musel by vyradiť štyroch súperov. Po írskom mužstve by ho čakala už náročná prekážka – švajčiarsky šampión BSC Young Boys Bern.

Spartak Trnava Čítajte viac Veľká bieda. Trnava prehrala na Malte, nebola ďaleko od debaklu

S ním mali slovanisti už česť pred siedmimi rokmi v skupine Európskej ligy. Oba zápasy prehrali – 0:5 a 1:3. V mužstve už nie je ani jeden hráč, ktorý v týchto zápasoch nastúpil.

Weiss vie, čo by úspech v pohári Slovanu priniesol. "V čase, keď som pracoval v Artmedii, som vedel, čo sa odo mňa čaká. A viem to aj teraz. Každý tréner sníva vždy o niečom mimoriadnom. Aj zázraky sa plnia, keď poctivo pracujete.

Ak prejdeme cez prvú prekážku, na jednom-dvoch miestach sa posilníme a budeme ešte viac konkurencieschopný doma i v Európe. Ale najprv musíme zvládnuť Rovers."

V Írsku sa hrá súťaž systémom jar – jeseň, dnešný súper Slovana je v plnej sezóne, pohybuje sa stále na čele tabuľky.

„Poznáme írsky futbal, je jasné, čo môžeme od súpera čakať. Musíme hrať sebevedomo, so zanietením, ale zároveň s pokorou,“ zdôraznil Weiss, ktorého mrzí, že v hľadisku môže byť iba 500 divákov.

„Nie som politik, ani nechcem o tom príliš mudrovať. Rešpektujeme nariadenia, ale nechápem, prečo nemôže byť v hľadisku viac divákov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss