Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Real sa otriasol z útoku chuligánov a nedopustil zázrak. Salah čelil kritike

Futbalisti FC Liverpool sa v prebiehajúcej sezóne trápia. Herne aj výsledkovo zaostávajú za predchádzajúcim ročníkom, ich defenzívu decimujú zranenia a sen o obhajobe anglického titulu je pasé.

15.04.2021 10:37 , aktualizované: 11:34
Mohamed Salah Foto: ,
Hviezda Liverpoolu Mohamed Salah po jednej z nevyužitých šancí v zápase s Realom.
debata

Chuť si chceli napraviť v Lige majstrov, no v domácej odvete s Realom Madrid potrebovali malý zázrak, aby zvrátili prehru 1:3 z úvodného duelu.

Svoj tieň však neprekročili a po bezgólovej remíze sa so súťažou rozlúčili. „Biely balet“ sa medzi najlepšou štvoricou LM predstaví rekordný štrnástykrát. Real sa otriasol aj z incidentu pred zápasom, keď sa klubový autobus stal terčom útoku chuligánov.

Liverpoolčanom sa proti španielskym tímom v Lige majstrov nedarí, keď zo štrnástich zápasov vyhrali iba dvakrát. Jeden z najpamätnejších triumfov však majú ešte v pamäti, keď pred dvoma rokmi v odvete na Anfielde zdolali Barcelonu 4:0 a zvrátili trojgólové manko z prvého stretnutia.

Na tento duel chceli nadviazať aj proti Realu, no tentoraz doplatili na slabú efektivitu.

„Hrali sme dobre, ale ak nepremeníte šance, nemáte nárok. Nasadenie by tam bolo, ale nestačilo to. Mali sme proti sebe skúseného súpera, jedného z najlepších, a hoci sme nastavili tempo, nedokázali sme sa presadiť,“ povedal pre UEFA.com James Milner.

Vo veku 35 rokov a 100 dní sa stal najstarším hráčom Liverpoolu vo vyraďovacej fáze LM po Ianovi Callaghanovi z mája 1978.

Všetko sa mohlo uberať inak, ak by Mohamed Salah premenil svoju veľkú šancu v úvode duelu. Už v 2. minúte mu priťukol loptu Sadio Mane, ale egyptský útočník zvnútra šestnástky trafil iba stred brány, kde operoval Thibaut Courtois.

Salah nepremenil ani šancu v 41. minúte a na jeho adresu na sociálnych sieťach počas zápasu spustila vlna kritiky.

„Čím skôr ho predajte,“ znie jeden z príspevkov na twitteri. „Podpísal už zmluvu v Reale? Neukazuje sa v príliš dobrom svetle. Toto musí premieňať,“ dodal ďalší priaznivec. Reakcie vychádzali zo zimných špekulácií o odchode Salaha do Madridu.

Knokautovať domácich mohol Karim Benzema, Francúz sa po sóle pekne uvoľnil, ale jeho strela skončila na ľavej žrdi. Do polčasu sa ocitol v dobrej pozícii aj Roberto Firmino, ale ani on neprekonal Courtoisa. A Brazílčan neuspel ani po zmene strán, keď jeho strelu z otočky zblokoval Eder Militao.

"S pribúdajúcimi minútami to bolo pre nás čoraz ťažšie. Začali sme dobre a mali sme mnoho šancí, v druhom polčase sa Real vrátil do hry.

Ak by sme skórovali v úvodných pätnástich minútach, zápas by mal iný vývoj. Faktom je, že nás zlomil tretí gól v Madride," uviedol po zápase tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Jeho zverenci po vyradení z LM prišli o šancu na trofej. Domáce pohárové súťaže už majú za sebou a v tabuľke Premier League figurujú až na šiestom mieste s 22-bodovým mankom na vedúci Manchester City. Kloppove ambície v závere sezóny sú teda skromnejšie ako v minulých rokoch:

„Musíme si zabezpečiť účasť v LM aj pre budúci ročník. Sme Liverpool a máme radi túto súťaž, je pre nás naozaj dôležitá.“

V úplne inej pozícii je Real Madrid. „Biely balet“ začal sezónu všelijako, no postupne sa rozbehol, v La Lige je druhý o bod za mestským rivalom Atleticom a jeho štrnásta účasť v semifinále LM je rekord najprestížnejšej klubovej súťaže na svete.

„Zaslúžili sme si postup a som za chlapcov rád. Dodalo nám to silu na záver sezóny. Teraz si môžeme užiť úspech a oddýchnuť si, ale zatiaľ sme nič nevyhrali,“ povedal Zinedine Zidane.

S Realom naháňa štvrtú „ušatú“ trofej v pozícii trénera, jednu s ním získal aj ako hráč, keď ikonickým gólom rozhodol finále 2002 proti Leverkusenu.

V odvete sa mohol spoľahnúť najmä na Courtoisa, ktorý predviedol niekoľko výborných zákrokov a vo svojom 50. vystúpení v LM (od skupinovej fázy) patril k Zidaneovým oporám: „Je náš strážca a svoju prácu robí fenomenálne.“

Hráčom zápasu sa však stal jeho spoluhráč Casemiro. Brazílsky stredopoliar odviedol výbornú prácu, ktorá bola o to dôležitejšia pri absencii kľúčových stopérov Raphaela Varanea a Sergia Ramosa.

„Vedeli sme, že máme výhodu z prvého zápasu, ale hrali sme na víťazstvo. Súper na nás vyletel, má skvelý tím a trénera, ale my sme poctivo dreli, nezaspali sme na vavrínoch a to v konečnom dôsledku rozhodlo,“ uviedol Casemiro.

Realu Madrid stojí v ceste do finále Chelsea, ktorá to na „biely balet“ vie. V doterajších troch vzájomných zápasoch ju Madridčania nezdolali ani raz, dvakrát prehrali a raz remizovali.

V semifinále sa však stretnú prvýkrát. Úvodný duel je na programe 27. apríla v španielskej metropole, odveta v Londýne bude 4. mája.

Guardiola sa odmení sa vínom: Určite bude dobré

Iba dvaja tréneri sa predstavili v semifinále Ligy majstrov osemkrát. K Josemu Mourinhovi sa pridal Pep Guardiola. Jeho Manchester City zvíťazil v Dortmunde nad Borussiou rovnako ako doma 2:1 a po druhý raz v histórii sa predstaví medzi najlepšími štyrmi tímami.

Dortmund nemal zle rozdané karty, gól na pôde súpera mu nechal otvorené dvere a ofenzívna forma dávala šancu na postup. Borussia strelila gól v 39 predchád­zajúcich zápasoch za sebou a v stredu jej stačilo pätnásť minút, aby sériu natiahla na štyridsať.

Skóre otvoril efektnou strelo Jude Bellingham a vo veku 17 rokov a 289 dní sa stal najmladším Angličanom, ktorý strelil gól vo vyraďovacej fáze LM a celkovo druhý najmladší v play off po Bojanovi Krkičovi.

Podarilo sa mu to v jeho desiatom vystúpení v súťaži, pred ním stihol pred osemnástimi narodeninami odohrať desať zápasov v LM iba Belgičan Youri Tielemans za Anderlecht Brusel.

„Je to skvelý pocit, streliť svoj prvý gól v Lige majstrov. Oslávim ho so spoluhráčmi, ale bol by som ešte radšej, ak by boli na tribúne moji rodičia a bratia. Pre mňa je to výnimočný moment, ale počíta sa víťazstvo a to sa nám nepodarilo,“ povedal pre UEFA.com Bellingham.

Hráči Dortmundu odolávali tlaku hostí až do 55. minúty. Potom však Emre Can nešťastne zasiahol loptu rukou vo vlastnej šestnástke a rozhodca Carlos del Cerro Grande nariadil penaltu. Z televíznych záberov sa zdalo, že lopta sa od Canovej hlavy odrazila iba do ramena, no španielsky arbiter si bol istý a neobrátil sa ani na VAR.

K exekúcii sa odhodlal Riyad Mahrez a vyrovnal.

„Už som pár jedenástok zahodil, ale vekom získavate skúsenosti a učíte sa z chýb. Vybral som si stranu a vypálil, brankár nemal šancu. Tento gól bol pre nás veľmi dôležitý. Niekto tú penaltu musel zahrať a dnes som to bol ja,“ skonštatoval alžírsky krídelník.

Definitívne rozhodol o postupe City v 75. minúte anglický reprezentant Phil Foden a stal sa iba druhým hráčom histórie mladším ako 21 rokov, ktorý strelil gól v oboch zápasoch štvrťfinále. Vôbec prvý bol Kylian Mbappe v sezóne 2016/2017, zhodou okolností tiež proti Borussii Dortmund.

„Pôjdeme na večeru s celým tímom, potom sa vyspíme a čaká nás cesta domov. Ešte neviem, aké víno si otvorím, ale určite bude dobré,“ prezradil priebeh osláv Guardiola.

Jeho tím má šancu získať všetky štyri trofeje v tejto sezóne. Na čele tabuľky Premier League má pohodlný jedenásťbodový náskok, v Ligovom pohári ho čaká finále a v FA Cupe semifinále:

„Nerozprávame sa o štyroch trofejach. Vždy je to o konkrétnom zápase, ktorý chceme vyhrať. Tak to funguje, je to jednoduché a nie je dôvod komplikovať to.“

V semifinále čaká na Manchester vlaňajší finalista Paríž St. Germain: „Je to semifinále, nedá sa očakávať ľahký súper. Druhýkrát v histórii sme tam a stretneme sa s elitným mužstvom,“ dodal Guardiola.

Z hráčov Dortmundu síce bolo cítiť sklamanie, no vyradil ich jeden z najlepších klubov súčasnosti, navyše so skvelou formou. Tréner domácich Edin Terzič sa k výsledku postavil pragmaticky:

„Gratulujeme City k postupu, pretože si to zaslúžili a určite si zaslúžia aj trofej. Na druhej strane, tri zo štyroch polčasov sme držali postupový stav, no na konci nezáleží na tom, kto si čo zaslúži. Sme, samozrejme, trochu sklamaní.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #FC Liverpool #manchester city #Mohamed Salah