Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandalózna dohra. Obrancu Slavie zbili v tuneli do krvi, rasizmus odmieta

Nielen počas štvrtkovej osemfinálovej odvety Európskej ligy s Glasgowom Rangers, ale aj po nej si futbalisti Slavie Praha prešli peklom.

19.03.2021 08:06 , aktualizované: 09:49
Glen Kamara, Ondřej Kúdela Foto: ,
Glen Kamara v roztržke s Ondřejom Kúdelom.
debata (100)

Viaceré české médiá informujú o tom, že na štadióne Ibrox zasahovala polícia, vďaka ktorej výprava pražského tímu mohla po vypätom dueli opustiť stánok škótskeho klubu a zamieriť do hotela. Privolali ju zástupcovia Slavie.

Tomuto kroku predchádzalo zbitie Ondřeja Kúdelu v tuneli vedúcemu do šatne, o čom píše aj Sport.cz.

Podľa vyjadrenia trénera Rangers Stevena Gerrarda mala byť príčinou rasistická urážka, ktorú mal skúsený český obranca adresovať v závere zápasu domácemu Glenovi Kamarovi, fínskemu rodákovi a reprezentantovi, ktorého rodina pochádza zo Sierry Leone.

Podľa vyjadrenia Slavie mal byť práve on útočníkom v útrobách štadióna a krvavo zbiť Kúdelu.

„S Glenom mám veľmi silný vzťah, stopercentne mu verím. Ďalší hráči okolo to tiež počuli. Som teraz nahnevaný. Niekedy sa počas kariéry stanú veci, ktoré sú dôležitejšie než samotný futbal. To sa stalo dnes. Teraz je to na UEFA. Dúfam, že to nezametie pod koberec,“ cituje Gerrarda ČT Sport.

Slovo, ktoré mal počuť od Kúdelu, nechcel zopakovať. Nepochopil však to, že ho v závere zápasu so zakrytými ústami jeho zverencovi „zakričal do ucha“.

„Ak by moji hráči chceli opustiť ihrisko, podporím ich,“ dodal Gerrard. Ten sa po záverečnom hvizde pustil do debaty s trénerom Slavie Jindřichom Trpišovským.

Kúdela i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík rasizmus odmietajú. Rozhodca musel upokojovať roztržku medzi domácimi hráčmi a odchovancom Slovácka, ktorý za nadávku dostal žltú kartu. Kamara upozorňoval arbitra opakovaním slova rasizmus.

„Povedal som mu (Kamarovi, pozn.): You're f… guy (si zasr… chlapík). Bolo to vyslovené v emóciách po dvoch červených kartách a niekoľkých brutálnych zákrokoch súpera, ale odmietam rasizmus,“ cituje Kúdelu Slavia vo vyhlásení klubu z neskorej noci (nájdete ho nižšie).

"Slavia sa kategoricky ohradzuje proti tomu, že Ondřej Kúdela akokoľvek rasisticky urazil hráča súpera. Šokuje nás, že po zápase prišlo k fyzickému napadnutiu nášho hráča.

Na žiadosť Slavie prípad rieši miestna polícia. Prajeme si podrobné vyšetrovanie celej situácie zo strany UEFA," uviedol na twitteri Tvrdík.

Slavia vyhrala 2:0 a postúpila do štvrťfinále. Do tunela vedúceho k šatni sa hráči hostí dostali až po polhodine s výnimkou zraneného Kolářa a lekára.

V spomínanom stanovisku Slavia rasizmus striktne odmietla a upozornili na zákernú hru súpera.

„Slavia rezolútne odmieta nechutné obvinenia jedného zo svojich kapitánov Ondřeja Kúdelu z rasistického správania. Slavii už jej zakladatelia vtlačili farby, kde biela znamená "čistotu športovej myšlienky a čestného boja, kde protivník nie je nepriateľ, ale uznávaný súper“.

Dnes je Slavia multikultúrnym klubom, ktorý si zakladá na úcte k súperovi a vzájomnom rešpekte ľudí všetkých kultúr. Odsudzujeme rasizmus v akejkoľvek podobe. (…)

Hráči Slavie v zápase čelili nevídane zákernej hre súpera, ktorú v histórii moderných európskych pohárov nezažili. Niekoľko brutálnych zákrokov súpera sa skončilo zranením našich hráčov, brankár Ondřej Kolář skončil s desiatimi stehmi na tvári a otrasom mozgu v nemocnici.

ℹ️ | Slavia po odvetě osmifinále Evropské ligy odmítá smyšlené nařčení z rasismu. PROHLÁŠENÍ ⤵

Uverejnil používateľ SK Slavia Praha Štvrtok 18. marca 2021

Po zápase nebol tím vpustený do kabín a Ondřej Kúdela bol zbabelo bez varovania zbitý päsťami do tváre hráčom Kamarom za prítomnosti trénera Stevena Gerrarda.

V šoku boli aj zástupcovia UEFA, ktorí boli osobne prítomní pri celom incidente. Tím je teraz v bezpečí v hoteli pod dohľadom škótskej polície."

„Ondřej Kúdela dostal údery päsťou do tváre. Je v opatere našich lekárov a veríme, že bude v poriadku. Po prílete podstúpi podrobné vyšetrenie v Prahe,“ uviedol hovorca Slavie Michal Býček.

Výprava by sa mala do Prahy presunúť v piatok predpoludním.

Podľa Seznamu sa vedenie Slavie obrátilo na zastupiteľský úrad Českej republiky so žiadosťou o pomoc s riešením incidentu, ku ktorému prišlo po zápase.

„Veľvyslanec Libor Sečka má k Slavii veľmi blízko a pre Seznam Zprávy potvrdil, že situáciu z Londýna rieši,“ informoval spomínaný zdroj.

„Jeli jsme sem s tím, že chceme postoupit do čtvrtfinále. To jsme ukázali a vyhráli jsme zaslouženě, takže za mě spokojenost,“ říká po postupu do čtvrtfinále kapitán Jan Bořil! #UEL #ransla ROZHOVOR ⤵

Uverejnil používateľ SK Slavia Praha Piatok 19. marca 2021

Hráči Slavie si vybojovali postup do top osmičky druhýkrát za posledné tri roky. Prvý zápas v Glasgowe sa skončil remízou 1:1, v odvete so slovenským stredopoliarom Jakubom Hromadom (hral do 58. minúty) strelili Pražania dva góly, no zároveň čelili tvrdým faulom súpera, z čoho vyplynuli pre domácich dve vylúčenia.

Výrazne zarezonovalo zranenie brankára Ondřeja Kolářa, ktorého trafil do tváre Kemar Roofe. Skončil so škaredým krvavým zranením a tréner Trpišovský ho musel vystriedať.

UEFA incident vyšetruje

Európska futbalová únia (UEFA) v piatok potvrdila, že vyšetruje incident, ktorý poznačil odvetu medzi Glasgowom Rangers a Slaviou Praha.

„Čakáme na podrobné správy od prítomných delegátov, aby sme mohli udalosť ďalej komentovať,“ citovala agentúra dpa vyhlásenie UEFA. (TASR)

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #Glasgow Rangers