Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ultimátna pomsta. Nechcený rebel zarezal materský klub

Na nepísané pravidlo futbalových džentlmenov, ktoré velí neoslavovať góly proti bývalému klubu, rýchlo zabudol. Napokon, nikto sa mu ani nečudoval.

24.08.2020 22:30
Liga majstrov Foto: ,
Kingsley Coman (s trofejou) so spoluhráčmi získali pre Bayernu Mníchov šiesty titul európskych šampiónov v klubovej histórii.
debata

O triumfe Bayernu Mníchov v nedeľňajšom finále Ligy majstrov v Lisabone rozhodol jediný presný zásah.

Strelil ho Kingsley Coman do siete materskej organizácie Paríža Saint-Germain – klubu, ktorý sa ho pred rokmi zbavil ako nechceného.

„Je mi Parížanov trochu ľúto. Ale len trochu… Srdcom som stopercentný Bavor,“ vravel 24-ročný krídelník, ktorý sa presadil presnou hlavičkou po hodine hry a gól patrične oslávil.

Skvelý Bayern vyhral Ligu majstrov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Paríža St. Germain pri štadióne v...

Najmladší v histórii

Jeho rodičia, rovnako ako v prípade slávnejších krajanov Thierryho Henryho, Liliana Thurama či Williama Gallasa, pochádzajú z karibského ostrova Guadeloupe.

Malý Kingsley sa narodil v Paríži, s futbalom začal ako šesťročný v provinčnom klube Sénart-Moissy. Po dvoch sezónach si ho vyhliadol PSG do svojej mládežníckej akadémie.

Coman v nej strávil deväť sezón a experti mu predpovedali žiarivú budúcnosť. V drese A-tímu debutoval vo februári 2013.

Mal vtedy len 16 rokov, osem mesiacov a štyri dni, čím sa stal najmladším hráčom v histórii klubu, ktorý si zahral v prvom mužstve.

„Bolo veľkým prekvapením, keď s ním Parížania nepredĺžili zmluvu a zadarmo ho pustili k vode. Pre viacerých fanúšikov je to dodnes nepochopiteľné rozhodnutie,“ píše francúzsky denník L'Équipe.

Francúzsky krídelník Kingsley Coman si po... Foto: instagram.com/championsleague
coman Francúzsky krídelník Kingsley Coman si po finále prebral cenu pre najlepšieho hráča zápasu.

Magnet na trofeje

Ako voľný hráč podpísal päťročnú zmluvu s Juventusom Turín. Hoci v bielo-čiernom drese získal hneď niekoľko trofejí, neohrial sa v ňom dlho. Putoval do Bayernu na hosťovanie, ktoré mu zmenilo kariéru.

V Mníchove si ho zobral pod ochranné krídla Pep Guardiola. Trénerský mág z neho urobil efektívneho hráča, ktorý si vie zastať miesto v základnej zostave i naskočiť do zápasu ako náhradník.

„Pracoval som s trénerskými legendami ako Deschamps, Heynckes, Ancelotti či Blanc. Ale Guardiola je z nich najlepší. Mal najväčší vplyv na moju kariéru. Veľmi mi pomohol,“ spomínal Coman.

Aj v Mníchove potvrdzuje, že je magnetom na trofeje. Vo veku 24 rokov ich má na konte už dvadsať. Štatistici vypočítali, že v priemere jednu získa každých deväť zápasov.

Dominancia Bayernu v číslach

1 – Robert Lewandowski nastrieľal v tejto sezóne v drese Bavorov vo všetkých súťažiach 55 gólov, čo je o 16 viac ako druhý v poradí Ciro Immobile z Lazia Rím.

5 – Coman sa stal piatym Francúzom, ktorý skóroval vo finále LM. Pred ním to dokázali len Karim Benzema (2018), Zinedine Zidane (2002), Marcel Desailly (1994) a Basile Boli (1993).

43 – Mníchovčania nastrieľali v tejto sezóne LM 43 gólov v 11 zápasoch. Len Barcelona ich dokázala nastrieľať viac (45 v ročníku 1999/2000), ale potrebovala na to 16 stretnutí.

100% – Bayern je prvým tímom v histórii Európskeho pohára/Ligy majstrov, ktorý vyhral počas sezóny všetky zápasy.

500 – Comanov gól bol pre Bavorom jubilejným 500. v LM. Túto hranicu doteraz pokorili len Barcelona (517) a Real Madrid (567).

Problémy mimo ihriska

Hoci v kolektíve je obľúbený ako priateľský typ a veľký zabávač, v osobnom živote sa mu nevyhýbajú problémy.

V septembri 2017 sa postavil pred súd po tom, ako fyzicky napadol priateľku a matku svojho dieťaťa Sephoru Goignanovú.

Dôvod? Zrejme sa vám bude stať malicherný – mladá modelka si dovolila uverejniť príspevok na sociálnu sieť v jeho mene.

Po ataku utrpela zranenia, po ktorých jej lekári vypísali dvojtýždňovú práceneschopnosť. Rozsudok vyvolal rozhorčenie, keď sudca naparil futbalovej hviezde smiešnu pokutu 5000 eur. V tom čase Coman zarábal 70 000 eur týždenne…

Titulky novín naplnil aj nedávno, keď na tréning prišiel v nablýskanom športiaku značky McLaren. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, ak by hráči Bayernu nemuseli používať autá ich hlavného sponzora Audi.

Za porušenie sponzorskej zmluvy prišiel o 50 000 eur. „Na svojom audi som mal rozbité zrkadlo. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorým som spôsobil problémy,“ kajal sa pred médiami.

Eliminovali útok PSG

Po víťaznom góle vo finále mu budú všetky prehrešky zrejme zabudnuté. Bayern aj jeho zásluhou získal šiestu ušatú trofej v klubovej histórii. Navyše sezónu zakončil impozantným štýlom – z 30 zápasov vyhral 29 a v jednom remizoval.

Zároveň skompletizoval „treble“ – triumfoval v LM, domácej lige i pohári.

„Prežívam krásne pocity. Získavanie trofejí je niečo, čo sa nikdy nezunuje. Som šťastný, že som pomohol tímu k ďalšiemu veľkému úspechu,“ vravel Coman po finálovom hvizde.

Základom výhry podľa neho bola účelne nastavená taktika. Bavori v rámci nej eliminovali všetky ofenzívne hviezdy PSG.

„Dostali sme ich pod veľký tlak a nedovolili im tvoriť hru. Preto sa museli spoliehať na rýchle kontry. Neinkasovali sme a to bolo najdôležitejšie. Paríž hral výborne, my ešte lepšie,“ dodal.

S jeho výkonom bol spokojný aj tréner Hans-Dieter Flick. Spomenul si, že keď v novembri nahradil na lavičke Nika Kovača, mnohí Bayern odpisovali.

„Písali o nás ako o trápiacom sa mužstve bez budúcnosti. Myslím, že sme ukázali, kde je pravda. Oslavy? Tie budú v mníchovskom štýle – veľa jedla a ešte viac piva,“ vyhlásil Flick.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #finále #Bayern Mníchov #Lisabon 2020