Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC i Trnava siahali na postup. V Európe zostal len Slovan

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda ukončili účinkovanie v tejto sezóne Európskej ligy v 2. predkole. Vo štvrtkovej odvete prehrali na pôde gréckeho Atromitosu 2:3 a neodčinili domácu prehru 1:2 z úvodného stretnutia.

01.08.2019 20:54 , aktualizované: 22:50
Dunajská Streda Foto: ,
Sklamanie futbalistov Dunajskej Stredy.
debata (2)

Eric Ramirez a kapitán Zsolt Kalmár po zmene strán vyrovnali, ale gól Spyrosa Risvanisa v 76. minúte definitívne rozhodol o postupujúcom. Druhé predkolo bolo pre zverencov Petra Hyballu konečnou aj v predchádzajúcom ročníku EL.

DAC zlyhal v defenzíve

Hostia nechali rovnako ako v prvom stretnutí na lavičke svojho jediného strelca z tohto duelu K. Vidu. Na pravej strane obrany dostal príležitosť Blackman, na pravom krídle Taiwo a na hrote útoku operoval Ramirez.

Dunajská Streda potrebovala na postup streliť minimálne dva góly, no v úvode naznačil svoje individuálne možnosti domáci Manoussos. Prvú zaujímavú šancu fortunaligistu mal v 19. minúte po Ronanovom rohovom kope Kalmár, ktorý však hlavičkoval mimo.

O tri minúty neskôr sa nevyznamenala defenzíva DAC, do ktorej sa vrútil ľavý bek domácich Katranis, prešiel cez niekoľko protihráčov, prekonal aj Jedličku a otvoril skóre. Ďalšia rana pre hostí prišla už v 28. minúte, Oravec fauloval v šestnástke Manoussosa a ten premenil jedenástku.

Dunajská Streda v Európskej lige skončila Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sklamaný strelec gólu Ramírez po konečnom hvizde.

Vzápätí mohlo byť už 3:0 pre Atromitos, Jedlička zachránil pri čistej šanci osamoteného Velliosa. Nádej Dunajskej Stredy mohol obnoviť Ramirez, ale v príležitosti zaváhal, zvolil prihrávku na Taiwa a ani tá nebola presná.

Jedlička v závere zneškodnil pokus Velliosa a Goutas hlavičkoval tesne vedľa, no Atromitos bol aj tak po prvom polčase výrazne bližšie k postupu.

Hyballa zareagoval na nepriaznivý vývoj striedaním cez prestávku, K. Vida nahradil Čmelíka. Tento ťah sa vyplatil, práve K. Vida odcentroval z ľavého krídla, lopta sa odrazila k Ramirezovi, ktorý tentoraz nezaváhal a znížil.

V 58. minúte Dunajskostredčania takmer vyrovnali, keď vybojovali loptu na súperovej polovici a K. Vida po nábehu zakončil tesne vedľa. Druhé dejstvo bolo v podaní DAC vydarenejšie a po týchto momentoch jeho futbalisti ožili ešte viac.

Ďalší striedajúci hráč Veselovský poslal center z ľavej strany, Taiwo nebol pri lopte včas a nepotrestal zaváhanie domácej defenzívy. V 71. minúte získal Blackman jedenástku pre hostí, z bieleho bodu skóroval Kalmár a opäť zdramatizoval dvojzápas – 2:2.

O päť minút neskôr však vrátil Atromitos do vedenia hlavičkou Risvanis, keď ho po priamom kope Umbidesa neustrážili dvaja obrancovia DAC. V závere riadneho hracieho a na začiatku nadstaveného času mali hostia dve obrovské možnosti na ďalšie vyrovnanie.

Pokus Kalmára vyhlavičkoval z prázdnej bránky Kahila a následne Megyeri vyrazil strelu M. Vidu. Kalmár ešte v 97. minúte ďalekonosným pokusom z priameho kopu opečiatkoval žrď.

Zázrak sa už nekonal a fortunaligový vicemajster nepostúpil do 3. predkola druhej najprestížnejšej európskej súťaže.

2. predkolo Európskej ligy, odvety

FC Atromitos – FC DAC 1904 Dunajská Streda 3:2 (2:0)
Góly: 22. Katranis, 28. Manoussos (z 11 m), 76. Risvanis – 53. Ramirez, 72. Kalmár (z 11 m). Rozhodovali: Al-Hakim – Culum, Klyver (všetci Švéd.), ŽK: Manoussos, Katranis – Koštrna, Kružliak, Taiwo

Atromitos: Megyeri – Kivrakidis, Risvanis, Goutas, Katranis – Madson, Charisis – Manoussos, Umbides (86. Natsos), Nsikulu (70. Farley) – Vellios (60. Kahila)
Dunajská Streda: Jedlička – Blackman (76. Divkovič), Oravec (62. Veselovský), Kružliak, Koštrna – M. Vida – Taiwo, Ronan, Kalmár, Čmelík (46. K. Vida) – Ramirez
/prvý zápas 2:1, Atromitos postúpil do 3. predkola/

Hlasy po zápase

Peter Hyballa, tréner DAC: „Gratulujem Atromitosu k postupu do tretieho predkola Európskej ligy. V prvých pätnástich minútach sme hrali dobre, no potom sme dostali veľmi jednoduchý gól, keď si jeden hráč mohol robiť medzi štyrmi našimi, čo len chcel. Potom nastala situácia, o ktorej môžeme diskutovať, do akej miery to môže byť chyba Oravca alebo niekoho iného. Do polčasu sme teda prehrávali 0:2. Do druhého dejstva nastali nejaké zmeny. Čo sme odohrali v druhom polčase, za to som na mojich hráčov veľmi hrdý. Zo štyroch zápasov sme však dostali osem gólov, čo je veľa na postup do tretieho predkola. Som veľmi hrdý na mladý tím, ktorý odovzdal maximum.“

Dominik Kružliak, obranca DAC: „Prvý polčas nebol z našej strany dobrý, dostali sme dva góly a skomplikovali sme si situáciu. V druhom polčase sme sa s tým snažili ešte niečo spraviť. Ale bolo to ťažké s týmto súperom, ktorý celý zápas dobre bránil a vyrážal do rýchlych kontier, z čoho aj rozhodol. Dokázali sme vyrovnať na 2:2, mali sme aj ďalšie šance, ale tretí gól dali oni a potom si to už ustrážili. Boli to štyri dobré zápasy v EL, škoda, že nejdem ďalej. Možno o rok.“

Ioannis Anastasiou, tréner Atromitosu: „Nebol som spokojný so všetkým, čo sme ukázali, ale najdôležitejší je postup. V prvom polčase sme nedotiahli viaceré dobré príležitosti na tretí gól. V týchto momentoch nám chýbala dostatočná koncentrácia, čo potrebujeme zlepšiť. Povedal som aj hráčom v šatni, že sa vždy treba koncentrovať až do posledného hvizdu rozhodcu. Súper bol v obidvoch zápasoch veľmi nebezpečný a silný. Padlo päť gólov a bol to výborný futbal pre oko diváka.“

Heroická Trnava nestačila na Plovdiv

Ani FC Spartak Trnava nepostúpil do 3. predkola. Po minulotýždňovej prehre 0:2 na pôde Lokomotivu Plovdiv síce zverenci Ricarda Cheua vo štvrtkovej odvete na Štadióne Antona Malatinského zvíťazili 3:1, ďalej ich však nepustil inkasovaný gól od Alena Ožbolta z domácej pôdy. Plovdiv sa v boji o postup do play off stretne s Racingom Štrasburg.

Spartak nastúpil na svoj 108. zápas v európskych súťažiach s troma zmenami v porovnaní s duelom v Plovdive. V základe sa už objavil kapitán Mitrea, ktorému vypršal dištanc za červenú kartu z odvety 1. predkola proti Radniku Bijeljina a okrem neho dostali dôveru trénera Cheua aj Diogo so Sobczykom.

Už v 2. minúte musel Rusov zasiahnuť po nepríjemnom priamom kope, loptu pred nabiehajúcim hráčom hostí v poslednej chvíli skrotil. Na opačnej strane ihriska „spartakovcom“ nevyšiel pokus o prekvapujúci signál, keď Tavares v šestnástke nedočiahol na loptu.

Plovdiv vystavil Trnave stopku v EL Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Radosť futbalistov Plovdivu z postupu.

Trnavčania sa snažili dostať kombináciami za súperovu defenzívu, ktorá spočiatku stála na pevných nohách. V 16. minúte však kapitulovala, na mäkký center Lovata sa zavesil do vzduchu Dangubič a presnou hlavičkou rozburácal tribúny – 1:0.

Strelený gól dal domácim krídla, pokračovali v aktívnej a priamočiarej hre. V 24. minúte opäť kvalitne nacentroval Lovat na Dangubiča, no v tomto prípade stredopoliar Spartaka hlavičkoval iba do stredu bránky, kde bol pripravený Lukov.

Škrt cez rozpočet spravilo „andelom“ vylúčenie Záhumenského, ktorý v 35. minúte zatiahol ručnú brzdu a brejk hostí zastavil faulom na prenikajúceho Ožbolta. Trnavu čakalo dlhé oslabenie, napriek tomu zostali jej hráči v hlavách ofenzívne nastavení a tlačili sa dopredu, hoci v menšom počte.

V 44. minúte vyskúšal šťastie Halilovič a strelou z diaľky takmer prekvapil brankára Lokomotivu, ktorý s námahou vytlačil loptu na roh.

V 47. minúte sa po centri z pravého krídla dostal do zakončenia Ožbolt, ale zo zblokovanej strely vyťažil len roh. Spartak dostal v 53. minúte šancu kopať jedenástku po tom, ako Malembana stiahol vo vlastnej šestnástke Mitreu a sám faulovaný kapitán domácich ju s prehľadom premenil – 2:0.

Neskutočný tlak Trnavy pokračoval. Brankára hostí skúšali prekvapiť Halilovič s Lovatom, Tešija z diaľky napálil loptu do brvna. V ďalších minútach hostia čiastočne otupili nápor Spartaka a v 68. minúte zahrozili šancou Ožbolta, ktorý zblízka prekopol bránku.

V 71. minúte vložil do priameho kopu Lovata nohu Tavares a Spartak bol na koni – 3:0. Radosť srdnato bojujúceho slovenského zástupcu však trvala len chvíľu, nikým nebránený Ožbolt v strede pokutového územia totiž zužitkoval center z pravej strany – 3:1.

V tej chvíli postupovali Bulhari, pravda, Spartaku ešte ostávalo trochu času na strelenie gólu. Na ihrisko prišli podporiť ofenzívu Kelemen s Jakúbkom, domáci vyžmýkali posledné zvyšky síl, ale postupový osud už ani s brankárom Rusovom na hrote nezmenili.

2. predkolo Európskej ligy, odvety

FC Spartak Trnava – Lokomotiv Plovdiv 3:1 (1:0)
Góly: 16. Dangubič, 53. Mitrea (z 11 m), 71. Tavares – 74. Ožbolt. ŽK: Halilovič, Lovat, Tavares, Mitrea – Eze, Malembana, Tomaševič, Petrovič, G. Iliev, ČK: 35. Záhumenský (Trnava). Rozhodovali: Lambrechts – De Rocker, Hillaert (všetci Belg.), 6702 divákov

Trnava: Rusov – Mesík, Mitrea, Záhumenský – Diogo, Dangubič (82. Jakúbek), Halilovič (82. Kelemen), Tešija, Lovat – Sobczyk (72. Van Kessel), Tavares
Plovdiv: Lukov – Tomaševič, Malembana, Eze – Karagaren, Vitanov (57. Umarbajev), Petrovič, Cvetanov – D. Iliev – Ožbolt (89. Gustavo), Aralica (72. G. Iliev)
/prvý zápas 0:2, do 3. predkola prestúpil Lokomotiv Plovdiv/

Hlasy po zápase

Ricardo Chéu (tréner Trnavy): „Dnes sme opäť dokázali, čo chceme pre Trnavu. Mužstvo hralo aj s desiatimi na vysokej úrovni a s vysokou kvalitou. S podporou publika to bolo neskutočné, celý čas sme bojovali. Možno sme si zaslúžili viac. Mali sme dnes množstvo šancí, ale futbal je taký. Fanúšikovia aj hráči si za svoj výkon zaslúžia rešpekt. Toto je emotívna časť futbalu, dali sme do toho všetko. Po červenej karte som chlapcom povedal, že nemôžeme stratiť svoju tvár a musíme bojovať o postup. Darilo sa nám to, ale dostali sme jeden gól a ďalej ide súper. “

Filip Dangubič, stredopoliar Trnavy: „Som plný emócií. Odohrali sme skvelý zápas, od 35. minúty sme hrali bez vylúčeného hráča v poli, ale dokázali sme byť aj v oslabení lepší a streliť dva góly. Myslím, že sme podali výborný výkon, žiaľ, futbal nám ukázal svoju škaredšiu tvár. Veľký kompliment patrí fanúšikom, opäť boli náš dvanásty hráč. Sme sklamaní aj kvôli nim, že to nevyšlo. Myslím, že postup sme si prehrali už v Plovdive a nie dnes. Bolo ťažké vrátiť sa do boja o postup, nakoniec sme boli veľmi blízko.“

Dobrivoj Rusov, brankár Trnavy: „Myslím, že je nereálne, aby si súper nevypracoval žiadnu šancu, keď je nás taký dlhý čas o jedného menej. Už pred gólom mal Plovdiv dve šance. Nemáme si však čo vyčítať, podali sme neskutočný výkon. Plovdiv bol hotový, zachránilo ho naše vylúčenie. Keby nás bolo jedenásť, tak by sme ich v závere ešte viac zatlačili a možno aj strelili postupový gól. Pozitívom je, že sme divákov, ktorí chcú vidieť takúto Trnavu.“

Ivan Mesík, obranca Trnavy: „Postup sme mali na dosah. Mrzí nás, že sme to nedotiahli do konca, ale ideme ďalej. Vylúčenie nás nepoložilo, zomkli sme sa a stále sme išli za postupom. Mohli sme dať aj viac ako tri góly, šance sme na to mali. Dnes sme hrali dobre a zaslúžili sme si postup. Škoda záveru, keď nás ešte mohol rozhodca nechať zahrať rohový kop, ale odpískal koniec a my už s tým nič neurobíme. Teraz sa pripravíme na Nitru a dúfam, že vyhráme.“

Ostatné výsledky

FC Astana – FC Santa Coloma 4:1 (1:1)
Góly: 24. Sigurjonsson (z 11 m), 73., 79. a 90.+4 Tomasov – 7. Pi
/prvý zápas 0:0, postúpila Astana/

Ordabasy Šymkent – FK Mladá Boleslav 2:3 (1:2)
Góly: 45. Ščetkin, 56. Diakhate (z 11 m) – 8. Matějovský, 32. Komličenko (z 11 m), 47. Mesanovič
/prvý zápas 1:1, postúpila Mladá Boleslav/

Kajrat Almaty – Hapoel Beer-Ševa 1:1 (1:0)
Góly: 40. Dugalič – 63. Dugalič (vlastný), ČK: 55. Achmetov po druhej ŽK, 88. Plotnikov, 90.+6 Sujumbajev (všetci Almaty) po druhej ŽK
/prvý zápas 0:2, postúpila Beer-Ševa/

Viitorul Constanta – KAA Gent 2:1 (0:1)
Góly: 47. a 61. Iancu (oba z 11 m) – 38. Jaremčuk
/prvý zápas 3:6, postúpil Gent/

FK Zorja Luhansk – Budučnost Podgorica 1:0 (1:0)
Gól: 32. Gromov, ČK: 33. Djurič po druhej ŽK, 34. Božovič (obaja Podgorica)
/prvý zápas 3:1, postúpil Luhansk/

KuPS Kuopio – Legia Varšava 0:0
/prvý zápas 0:1, postúpila Varšava/

Debrecín – FC Turín 1:4 (0:2)
Góly: 52. Garba – 25. Zaza, 32. Izzo, 69. Belotti, 90.+2 Millico
/prvý zápas 0:3, postúpil Turín/
/Košický za domácich sedel na lavičke náhradníkov/

Häcken – AZ Alkmaar 0:3 (0:1)
Góly: 42. Boadu, 57. Stengs, 67. Til
/prvý zápas 0:0, postúpil Alkmaar/

Levski Sofia – AEK Larnaka 0:4 (0:2)
Góly: 8., 29., 75., 82. Tričkovski (prvý z 11 m)
/prvý zápas 0:3, postúpila Larnaka/

FC Riga – Piast Glivice 2:1 (1:1)
Góly: 26. Petersons, 83. Bilinski – 20. Felix
/prvý zápas 2:3, postúpila Riga/
/Plach odchytal celý duel, Huk (obaja Piast) sedel na lavičke náhradníkov/

AEL Limassol – Aris Solún 0:1 (0:1)
Gól: 14. Diguiny (z 11 m), ČK: 83. GODÁL (Limassol) po druhej ŽK
/prvý zápas 0:0, postúpil Solún/
/Godál za domácich hral od začiatku, v 17. a 83. min videl ŽK/

Dinamo Tbilisi – FK Gabala 3:0 (0:0)
Góly: 68. a 88. Šengelia, 90.+3 Karikari
/prvý zápas 2:0, postúpilo Tbilisi/

FK Liepaja – IFK Norrköping 0:1 (0:0)
Gól: 89. Haksanabanovič
/prvý zápas 0:2, postúpil Norrköping/

FK Jablonec – Pjunik Jerevan 0:0
ČK: 88. Břečka po druhej ŽK – 87. Vardanjan po druhej ŽK
/prvý zápas 1:2, postúpil Jerevan/
/Považanec za domácich odohral celý duel/

KÍ Klaksvík – FC Luzern 0:1 (0:1)
Gól: 34. Voca
/prvý zápas 0:1, postúpil Luzern/

Maccabi Haifa – Racing Štrasburg 2:1 (2:1)
Góly: 25. Shua, 40. Rukavytsya – 17. Ajorque
/prvý zápas 1:3, postúpil Štrasburg/

Malmö FF – NK Domžale 3:2 (2:2)
Góly: 21. Lewicki, 32. Rosenberg, 83. Bengtsson – 12. Nicholson, 45.+1 Karič
/prvý zápas 2:2, postúpilo Malmö/

Neftči Baku – Arsenal Tula 3:0 (0:0)
Góly: 49. Alijev, 89. Dario (z 11 m), 90.+3 Mbodj
/prvý zápas 1:0, postúpilo Baku/

Šeriff Tiraspoľ – Partizani Tirana 1:1 (0:1)
Góly: 63. N'Diaye – 29. Asani
/prvý zápas 1:0, postúpil Tiraspol/

Ludogorec Razgrad – Valur Reykjavík 4:0 (2:0)
Góly: 7. Hedlund (vl.), 24. Ikoko, 82. a 84. Swierczok
/prvý zápas 1:1, postúpil Razgrad/

Progres Niedercorn – Glasgow Rangers 0:0
/prvý zápas 0:2, postúpil Glasgow/

FC Vaduz – MOL Fehérvár 2:0 po predĺžení (1:0, 0:0)
Góly: 61. Gajič (z 11 m), 100. Coulibaly, ČK: Antoniazzi (Vaduz) po druhej ŽK
/prvý zápas 0:1, postúpil Vaduz/
/Tujvel za hostí sedel na lavičke náhradníkov/

Apollon Limassol – Shamrock Rovers 3:1 po predĺžení (2:1, 1:0)
Góly: 18. Zelaya, 64. Szalai, 102. Sardinero – 69. Greene, ČK: 67. Papoulis – 95. Grace po druhej ŽK
/prvý zápas 1:2, postúpil Limassol/

Zrinjski Mostar – FC Utrecht 2:1 po predĺžení (1:1, 0:1)
Góly: 65. Hadžič, 111. Lendrič – 45.+1 Gustafson
/prvý zápas 1:1, postúpil Mostar/

Esbjerg – Šachťor Soligorsk 0:0
ČK: 89. SZÖKE (Soligorsk) po druhej ŽK
/prvý zápas 0:2, postúpil Soligorsk/
/Szöke za hostí hral od začiatku a v 12. a 89. min videl ŽK/

Universitatea Craiova – Honvéd Budapešť 0:0 pp, 3:1 v jedenástkovom rozstrele
/prvý zápas 0:0, postúpila Craiova/

Bröndby Kodaň – Lechia Gdaňsk 4:1 po predĺžení (2:1, 1:0)
Góly: 15. Arajuuri, 53. Wilczek, 94. a 118. Lindström – 67. Paixao
/prvý zápas 1:2, postúpila Kodaň/
/Haraslín za hostí hral do 97. min/

Gžira United – FK Ventspils 2:2 (1:0)
Góly: 15. a 90.+3 Jefferson – 72. Kazacoks, 79. Sergijčuk
/prvý zápas 0:4, postúpil Ventspils/

Olimpija Ľubľana – Yeni Malatyaspor 0:1 (0:0)
Gól: 77. Jahovič, ČK: 38. Cekici (Ľubľana)
/prvý zápas 2:2, postúpil Malatyaspor/

Eintracht Frankfurt – Flora Tallinn 2:1 (1:1)
Góly: 37. a 54. Paciencia (druhý z 11 m) – 40. Sinjavksij
/prvý zápas 2:1, postúpil Frankfurt/

FCSB – Alaškert Jerevan 2:3 (1:3)
Góly: 10. Tanase (z 11 m), 59. Coman – 23. a 28. Marmentini (druhý z 11 m), 45. Galvao, ČK: 27. Balasa – 63. Marmentini
/prvý zápas 3:0, postúpil FCSB/

Sturm Graz – FK Haugesund 2:1 (1:0)
Góly: 15. Sandberg (vlastný), 48. Ljubič – 68. Krygard
/prvý zápas 0:2, postúpil Haugesund/

FC Aberdeen – Čichura Sačchere 5:0 (2:0)
Góly: 9., 20. a 80. Cosgrove, 58. Leigh, 65. Wright
/prvý zápas 1:1, postúpil Aberdeen/

Linfield – HB Tórshavn 1:0 (1:0)
Gól: 20. Waterworth (z 11 m)
/prvý zápas 2:2, postúpil Linfield/

Crusaders FC – Wolverhampton Wanderers 1:4 (1:3)
Góly: 13. Bennett (vlastný) – 15. a 45. Jimenez, 38. Bennett, 77. Forsythe (vlastný)
/prvý zápas 0:2, postúpil Wolverhampton/

Vitoria Guimaraes – Jeunesse Esch 4:0 (1:0)
Góly: 14. a 87. Tapsoba (druhý z 11 m), 63. Guedes, 90.+3 Silva Sousa
/prvý zápas 1:0, postúpil Guimaraes/

Partizan Belehrad – Connah's Quay 3:0 (1:0)
Góly: 54. Tošič, 70. Ozegovič, 73. Stevanovič
/prvý zápas 1:0, postúpil Belehrad/

FC Stjarnan – Espanyol Barcelona 1:3 (0:1)
Góly: 87. Sigurdsson – 5. Pedrosa, 52. Iglesias, 79. Ferreyra
/prvý zápas 0:4, postúpil Espanyol/

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #DAC Dunajská Streda #Atromitos