Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Liverpoolu odmietal veľkokluby. Existovala pre neho len gymnastika

Jeho hviezda zasvietila rýchlo a jasno. Vo Feyenoorde Rotterdam mal premiéru vo veku 16 rokov a 148 dní. Ako najmladší futbalista histórie tradičného klubu získal pri debute ocenenie Hráč zápasu. Ešte predtým však futbal v rebríčku záujmov Georginia Wijnalduma nebol príliš vysoko.

08.05.2019 08:11
Georginio Wijnaldum Foto: ,
Holandský stredopoliar Liverpoolu Georginio Wijnaldum sa teší z jedného z dvoch zásahov do siete Barcelony.
debata

Dnes už 54-násobný reprezentant Holandska futbalovo vyrástol v Sparte Rotterdam. Nebál sa odmietať ponuky slávnejších klubov PSV či Ajaxu Amsterdam. Prečo?

Gymnastiku mu zatrhla babička

„V mladosti ma futbal nezaujímal, nepoznal som hráčov klubov, ktoré sa o mňa zaujímali. Poznal som len niekoľko skutočne známych futbalistov z reprezentácie. Preto ma ich ponuky neoslovili," priznal Wijnaldum.

Syn surinamských disidentov po ich rozvode zostal žiť od šiestich rokov s babičkou. Tá mala na vývoj Georginia najväčší vplyv a práve ona ho odhovorila od kariéry s obručami a šatkami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy birthday! You mean so much to me, love you nan ❤️
// Fijne verjaardag oma! U betekent zo veel voor me, hou van u ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Gini Wijnaldum (@gwijnaldum),

„V mladosti som chcel byť gymnasta. Robil som saltá, premety a všetky tie veci. Rád som sledoval gymnastiku na olympiáde, bavila ma viac ako futbal. Jedného dňa mi však starká povedala, že je pre mňa nebezpečná. Nechcela, aby som sa jej ďalej venoval. Rozhodol som sa preto skončiť a sústredil som sa na futbal. Postupne som začal tú hru milovať a zostane to tak už do konca môjho života,“ pokračoval Wijnaldum pre klubový web FC Liverpool.

Záujem holandských gigantov o služby nerozhodného gymnastu bol opodstatnený. Wijnaldum už v mladom veku na futbalovom ihrisku vynikal skvelým driblingom, skautov zaujal priestorovými prihrávkami a intuitívnym pohybom po hracej ploche. Wijnaldum sa napokon podvolil volaniu „veľkých“ a kývol ponuke Feyenoordu. Po následnom prestupe do PSV doviedol klub ako kapitán k prvému ligovému titulu po siedmich rokoch.

Hviezda Liverpoolu i Holandska

Klub z Eindhovenu mu pomohol do reprezentácie aj k prvému zahraničnému angažmánu. Ako hviezda holandského ligového futbalu si prekvapivo vybral Newcastle United. Z pozície stredopoliara nasúkal v jedinej sezóne za „Magpies“ úctyhodných jedenásť gólov. Keď ani tie nepomohli Newcastle k záchrane v najvyššej súťaži, odišiel do Liverpoolu.

Bronzový z MS 2014 sa na Anfielde stal súčasťou výnimočnej partie trénera Kloppa. Liverpool v minulej sezóne postúpil do finále Ligy majstrov, v aktuálnom ročníku tento úspech zopakoval. „The Reds“ v odvete semifinále s Barcelonou otočili prehru 0:3 z Katalánska, Wijnaldum strelil dva zo štyroch gólov domácich.

Wijnaldum má 28 rokov a je kľúčovou postavou stredu zálohy FC Liverpool. Rovnaký status má v reprezentácii, ktorá po rokoch útlmu znovu naberá na sile.

Či už 1. júna 2019 vo finále Ligy majstrov na štadióne Atlética Madrid Wijnaldum pozdvihne trofej pre víťazov alebo nie, jedno je isté. Keď kopačky uprednostnil pred gymnastickým tielkom, urobil správne rozhodnutie.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #FC Liverpool #Georginio Wijnaldum #holandskí futbalisti