Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

United si zo Sevilly odniesli remízu, AS Rím na Ukrajine prekvapujúco prehral

Prvá osemfinálová konfrontácia futbalovej Ligy majstrov 2017/2018 medzi FC Sevilla a Manchestrom United sa skončila bezgólovou remízou, ktorá oba tímy ponecháva v hre o postup.

21.02.2018 20:30 , aktualizované: 22:48
debata
Osemfinálové zápasy Ligy majstrov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Raodsť Šachtaru Doneck.

V Charkove sa v druhom stredajšom zápase tejto fázy súťaže medzi Šachtarom Doneck a AS Rím zrodilo víťazstvo ukrajinského tímu v pomere 2:1, hostia neudržali polčasové vedenie.

United pricestovali do Andalúzie bez pätice zranených hráčov – Blinda, Fellainiho, Ibrahimoviča, Jonesa a Roja, rovnako pätica však chýbala aj ich súperovi (Carole, Corchia, Geis, Jose Mena, Pareja). Sevilla ešte v LM nikdy neprešla cez osemfinále, teraz má štvrtý pokus.

Očakávaný opatrný úvod stretnutia „vyrušil“ prienik Lukakua, ktorý sa vďaka svojej robustnej postave predieral do zakončenia, ale k nemu a ani k prihrávke na lepšie postaveného Matu sa nedostal. Sevillčania kontrovali prízemnou strelou Navasa z väčšej vzdialenosti, ktorá presvišťala vedľa pravej žrde.

Po štvrťhodine si pri pokuse o technickú finesu zranil Herrera podkolennú šľachu a v stredovej formácii „červených diablov“ hrajúcich v čiernych dresoch ho nahradil Pogba. Súbojový futbal v prvom polčase nepriniesol veľa krásy, až v záverečnej desaťminútovke Sevilla prebrala iniciatívu a bola blízko ku gólu. V šanciach sa ocitli Correa a N'Zonzi, tutovku spálil v nadstavenom čase Muriel, ktorého hlavičku reflexívne z tesnej blízkosti zneškodnil de Gea.

Sklamaný Paul Pogba. Foto: Reuters, JUAN MEDINA
Paul Pogba Sklamaný Paul Pogba.

Domáci tím nadviazal na aktívne pasáže aj po zmene strán, narážal však na kompaktnú defenzívu súpera. Zmeniť to mohla štandardka Banegu, ktorého pretiahnutý center našiel hlavu Lengleta, ale ten nedal do lopty patričnú razanciu a de Gea nemal problém.

V 83. minúte sa priaznivci United už radovali, gól Lukakua však pre hru rukou rozhodca neuznal. Štatistiky vyzneli jasne v prospech Sevilly, zverenci trénera Joseho Mourinha však po taktickom výkone vybojovali nádejný výsledok.

Obrat Šachtaru proti AS Rím

Najväčší úspech Šachtaru v Lige majstrov sa zrodil v sezóne 2010/2011, keď „baníci“ stroskotali až vo štvrťfinále na FC Barcelona. Proti AS Rím cítili šancu na jeho zopakovanie, v skupinovej fáze už totiž dokázali postúpiť na úkor iného talianskeho klubu SSC Neapol. „Vlci“ však na jeseň tiež demonštrovali svoju silu, keď v C-skupine boli lepší od Chelsea Londýn i Atletica Madrid.

V Charkove na štadióne Metalistu začali lepšie, Džekov pokus po rohu v 9. minúte však Pjatov nepustil za chrbát. V 21. minúte sa scenár zopakoval, no pozorný Pjatov opäť nedovolil kanonierovi z Bosny a Hercegoviny otvoriť skóre.

Momentka zo zápasu Šachtar Doneck - AS Rím. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Šachtar Doneck, AS Rím Momentka zo zápasu Šachtar Doneck - AS Rím.

Šachtar pôsobil zakríknutým dojmom, dopredu nevedel nič vymyslieť a prenechal dirigentskú taktovku Rimanom. V ich drese hral prím Džeko, ktorý v 41. minúte ukázal skúsenosti a prehľad v hre, našiel na hranici ofsajdovej línie Cengiza Ündera a mladý turecký krídelník si po bleskovom spracovaní lopty poradil s koncovkou ako skúsený „mazák“ – 0:1.

Šachtaru sa podarilo vyrovnať už v 52. minúte po peknej individuálnej akcii argentínskeho útočníka Facunda Ferreyru, ktorej predchádzal dlhočizný pas stopéra Rakického – 1:1. Ukrajinský tím vyrovnávajúci gól pokropil živou vodou, v 56. minúte Marlos vyslal nebezpečnú strelu zvnútra šestnástky, ale brankár hostí dobre zasiahol. Hra patrila Šachtaru, Taison z ďalšej príležitosti vybojoval len roh, Bernardovi nevyšiel uvoľňujúci ťah a dopadol rovnako ako jeho spoluhráč.

V 71. minúte sa však už domáci potešili, keď Fred parádnou strelou z priameho kopu z 24 metrov aj s prispením žrde skóroval – 2:1. V nadstavenom čase mohol prikrášliť víťazstvo Šachtaru Ferreyra, ale jeho strelu zblokoval jeden z obrancov AS na roh.

Radosť hráčov Šachtaru Doneck. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Šachtar Doneck Radosť hráčov Šachtaru Doneck.

Odvety sú na programe v utorok 13. marca na Old Trafford a na Olympijskom štadióne v talianskej metropole.

Liga majstrov – 1. zápasy osemfinále:

FC Sevilla – Manchester United 0:0
Rozhodoval: Turpin (Fr.), ŽK: N'Zonzi – Sanchez
Sevilla: Rico – Navas, Mercado, Lenglet, Escudero – N'Zonzi, Banega (89. Pizarro) – Sarabia, Vazquez, Correa – Muriel (85. Ramirez)
Man. United: de Gea – Valencia, Smalling, Lindelöf, Young – McTominay, Matič – Herrera (17. Pogba), Mata (80. Martial), Sanchez (75. Rashford) – Lukaku

Šachtar Doneck – AS Rím 2:1 (0:1)
Góly: 52. Ferreyra, 71. Fred – 41. Ünder. Rozhodoval: Collum (Škót.), ŽK: Ferreyra, Taison – Perotti
Šachtar: Pjatov – Butko, Krivcov (45.+3 Ordec), Rakickij, Ismaily – Stepanenko, Fred – Marlos, Taison, Bernard (90.+2 Kovalenko) – Ferreyra
AS Rím: Alisson – Florenzi (71. Peres), Manolas, Fazio, Kolarov – De Rossi, Strootman – Ünder (72. Gerson), Nainggolan (83. Defrel), Perotti – Džeko

debata chyba