Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lisabon láka svet na madridské derby

Stretávajú sa rok čo rok, odohrali spolu už takmer dve stovky zápasov. Ten najbližší však bude najdôležitejší, najsledovanejší i najprestížnejší v histórii.

24.05.2014 08:02
Estádio da Luz, Benfika Lisabon, Portugalsko,... Foto: ,
Štadión Benficy Lisabon Estádio da Luz (štadión svetla) má kapacitu 65-tisíc divákov.
debata

Súboje medzi Realom a Atléticom Madrid zakaždým pútajú v španielskej metropole obrovskú pozornosť. V sobotu večer však bude duel dvojice nezmieriteľných mestských rivalov sledovať celý futbalový svet (priamy prenos od 20.45 na Jednotke i ČT4 Sport). Milióny fanúšikov uprú svoje pohľady do Lisabonu. Na štadión Benficy, kde sa uskutoční finále Ligy majstrov – premiérové medzi dvoma klubmi z rovnakého mesta.

Miernym favoritom zápasu je Real – podľa expertov, bookmakerov i výsledkov zo vzájomných meraní síl v končiacej sa sezóne (1:1 a 0:1 v lige, 2:0 a 3:0 v semifinále domáceho pohára). Aktuálna forma však hovorí v prospech Atlética, ktoré sa po osemnástich rokoch dočkalo majstrovského titulu. „Atlético oprávnene vyhralo ligu. A zaslúži si aj nálepku favorita. To však neznamená, že v Lisabone musí zvíťaziť,“ tvrdí Sergio Ramos, stopér Realu.

V skutočnosti si však slávnejší a úspešnejší madridský klub nič iné ako triumf nepripúšťa. Vo finále Ligy majstrov si zahrá prvýkrát po dvanástich sezónach čakania a verí, že si z Portugalska odnesie jubilejnú desiatu trofej pre európskeho klubového šampióna. Z tej poslednej sa v Reale tešili v roku 2002, keď si v Glasgowe poradili s Bayerom Leverkusen (3:0). „Čaká nás vyrovnaný zápas – plný odhodlania a bojovnosti. Atlético je plné sebadôvery, no my sa nebojíme. Strach nie je pred finále namieste,“ upozorňuje Carlo Ancelotti, tréner Realu, ktorému bude chýbať vykartovaný Xabi Alonso. Počítať môže s kompletným útočným triom Cristiano Ronaldo – Karim Benzema – Gareth Bale.

Naopak, náladu Diega Simeoneho, kouča Atlética, kazí absencia Diega Costu. Kanoniera tímu a tretieho najlepšieho strelca španielskej ligy nepustí do finále zranenie stehenného svalu. Napriek tomu v klube nezúfajú a naďalej snívajú o tom, že rozprávkovú sezónu zavŕšia úspešne. „Snívame o tom, že po zápase vyskočíme na pódium a budeme si trofej podávať z rúk do rúk. Bolo by to niečo neuveriteľné,“ zdôveril sa pre uefa.com kapitán Gabi.

Na optimizmus majú Simeoneho zverenci dôvod. Z dvanástich duelov v tohtoročnej edícii Ligy majstrov neprehrali ani raz. A to narazili vo vyraďovacej fáze na také veľkokluby, akými sú milánske AC, FC Barcelona či londýnska Chelsea. Real prešiel do finále nemeckou cestou – Schalke, Dortmund, Bayern Mníchov.

Oba kluby, ktoré môžu počítať s obrovskou podporou svojich fanúšikov v dejisku finále (Lisabon je od Madridu vzdialený len približne 600 kilometrov), sa v domácich súťažiach (liga a pohár) doteraz stretli 194-krát. V 102 prípadoch sa tešil z víťazstva Real, 46-krát oslavovalo Atlético.

Hviezdy Realu sú dvojnásobne drahšie ako hráči Atlética

Finále Ligy majstrov bude o výnimočnej atmosfére, nadšení, veľkom boji, cti i túžbe po úspechu. Ale aj o číslach – na dresoch či v štatistikách. Najpodstatnejšími budú, samozrejme, tie v kolónkach gólov. Zaujímavý je však aj pohľad na sumy, ktoré vyjadrujú hodnotu jednotlivých kádrov.

Pohybujú sa v stovkách miliónov eur. Kým v tohtoročnej edícii La Ligy dominovalo Atlético, v hre peňazí má jednoznačne navrch Real. Jeho 23-členný káder si experti z portálu transfermarkt.de cenia na astronomických 570 miliónov eur, čo ho vo svetovom rebríčku zaraďuje na druhé miesto. Lepšie je na tom len konkurent z Barcelony s 580 miliónmi. Na tretej priečke je Bayern Mníchov (530).

Hodnota kádra Atlética je v porovnaní s jeho mestským rivalom dvojnásobne nižšia. Za všetkých jeho hráčov by záujemca zaplatil 280 miliónov eur. Najcennejším kúskom v mužstve je strelec Diego Costa, ktorý vraj zamieri v lete do londýnskej Chelsea za 35 miliónov eur. O päť miliónov menej by si v Atléticu vypýtali za stredopoliara Kokeho, elitnú trojicu uzatvára s 25 miliónmi brankár Thibaut Courtois.

Naopak, Real sa pýši dvoma z troch najdrahších hráčov planéty (na prvom mieste je Lionel Messi z Barcelony). Cena Cristiana Ronalda dosahuje podľa odborníkov magickú hranicu 100 miliónov eur, v prípade záujmu o druhého kríldelníka Garetha Balea by si jeho nový zamestnávateľ musel pripraviť minimálne 80 miliónov. Lacným špásom rozhodne nie je ani stopér a jedna z ikon klubu Sergio Ramos, ktorému pri mene svieti suma 40 miliónov. (ad)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Lisabon #Real Madrid #Atlético