Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do prípadu s ruskými hráčmi sa zapojil aj premiér Fiala. Česi nakoniec ustúpili - mali strach z reakcie UEFA

Česká vláda napokon súhlasila s udelením víz pre futbalistov Tobolu Kostanaj, kazachstanský klub tak bude môcť nastúpiť v Plzni proti Viktórii na stretnutie Európskej konferenčnej ligy aj s hráčmi z Ruska a Bieloruska.

29.08.2023 16:20 , aktualizované: 20:40
Plzeň, radosť Foto:
Futbalisti Plzne sa tešia z gólu. Erik Jirka je na snímke druhý zľava.
debata (52)

Tlačový hovorca vlády Václav Smolka uviedol, že hráči reprezentujú práve onen klub a nie krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Vláda prihliadla aj na to, že klub aj s hráčmi z Ruska a Bieloruska už aj v iných štátoch Európy odohral súťažné zápasy.

„Ak by sa vláda rozhodla víza neudeliť, došlo by zo strany UEFA k disciplinárnemu konaniu a možným sankciám proti FC Viktoria Plzeň, čím by došlo nielen k finančným stratám, ale predovšetkým k poškodeniu prestíže českého futbalu,“ uviedol Smolka.

US Open Čítajte viac Rusi si v N.Y. nemôžu pozrieť výsledok. Pomáha to vari zabrániť nášmu vplyvu vo svete alebo sa len implementujú sankcie? bavia sa ich médiá

Tobol sa troch Rusov a jedného Bielorusa podľa vyjadrenia spolumajiteľa klubu Alimžana Kaldijarova snaží dostať do Česka inou cestou. Ak by hráči nemohli nastúpiť, Kostanaj by stretnutie v Štruncových sadoch neodohral, uviedol Kaldijarov.

Tobol má v kádri ruského brankára Ivana Konovalova, obrancu Alberta Gabarajeva a stredopoliara Ivana Kirejenka a bieloruského obrancu Pavla Zabelina.

Kostanaj v tejto sezóne prešiel v kvalifikácii Konferenčnej ligy už cez troch súperov a pred súbojom s Plzňou sa predstavil v troch krajinách.

Na štadióne fínskej Honky, Bazileja vo Švajčiarsku aj v Dubline proti Derry City ruskí a bieloruskí hráči boli k dispozícii a nastúpili.

Podľa výkladu Národnej športovej agentúry štartu ruských a bieloruských hráčov Tobolu na západe Česka nemalo nič brániť.

PAOK Čítajte viac Rusom vstup zakázaný! Grécky tím sa musí zaobísť bez svojho hráča. Cítim krivdu, je mi z toho zle, reagoval tréner

„Ruskí futbalisti hrajúci za kazašský klub by podľa nášho výkladu mohli nastúpiť na stretnutie v Plzni bez toho, aby došlo k porušeniu vládneho uznesenia, pretože sú členmi tímu nereprezentujúceho Rusko ani Bielorusko,“ citoval Denník hovorcu Národnej športovej agentúry Jakuba Večerku.

Vládne nariadenie podľa výkladu Národnej športovej agentúry platí len pre reprezentantov svojich krajín. Napriek tomu v júli na tenisovom Prague Open neštartovali žiadne ruské ani bieloruské hráčky po tom, čo polícia na ruzyňskom letisku jednu z nich nevpustila do Česka.

Tenisti a tenistky z oboch týchto krajín štartujú na turnajoch pod neutrálnym statusom a bez štátnych symbolov.

Plzeň na úvod záverečného play-off Európskej konferenčnej ligy porazila v Kazachstane Tobol Kostanaj 2:1 a priblížila sa postupu do skupiny.

Video

Kvôli odvete si Viktoria odložila ligové stretnutie s Mladou Boleslavou, ktoré bolo pôvodne plánované na uplynulý víkend.

Všetky góly v Kostanaji, kde je štvorhodinový posun oproti stredoeurópskemu letnému času, padli v druhom polčase.

V 73. minúte otvoril skóre Brazílčan Cadu, v 90. minúte pridal druhý gól hostí Lukáš Kalvach. V ôsmej minúte nastavenie Serges Deblé znížil z penalty. Zverenci trénera Miroslava Koubka vyhrali siedmy súťažný zápas po sebe.

„Je to dobrý výsledok, výhra na horúcej pôde je cenná. V žiadnom prípade ale nie je rozhodnuté. Tobol je naozaj nepríjemný súper,“ uviedol tréner Miroslav Koubek.

Západočesi v predkolách európskych pohárov natiahli sériu bez porážky na 11 zápasov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #ruskí futbalisti #Tobol Kostanaj